Βόμβα για την οικονομία αποδεικνύεται ο τουρισμός

Γεια σας, να δούμε πώς εξελίχθηκε η 20η Αυγούστου…

Όπως επισημαίνει σε δήλωση της, «οι εργαζόμενοι αυτοί θα λάβουν τελικά το πενιχρό επίδομα -στην καλύτερη περίπτωση 534 ευρώ- στο τέλος του Αυγούστου!

»Υποχρεώθηκαν δηλαδή από την κυβέρνηση δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να περάσουν όλο το καλοκαίρι με μηδενικό εισόδημα! Επίσης, όσοι εργαζόμενοι στον επισιτισμό κατάφεραν να μπουν στις ρυθμίσεις του ΟΑΕΔ παραμένουν απλήρωτοι έως και δύο μήνες.

Οι εργαζόμενοι της χώρας φτωχοποιούνται βίαια με αποκλειστική ευθύνη των κ.κ. Μητσοτάκη και Βρούτση, ενώ οι τελευταίοι σφυρίζουν αδιάφορα», καταλήγει.

»»» 125.000 άνεργοι προστέθηκαν στη λίστα του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο, δείχνοντας τις πρώτες άμεσες συνέπειες της κορονο-κρίσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εγγεγραμμένων στους 1.040.852, από τους οποίους επίδομα λαμβάνουν μόνο 147.524!

Συγκεκριμένα το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον Ιούλιο 2020, ανήλθε σε 1.040.852 άτομα, σημειώνοντας άνοδο κατά 13 %, ενώ το ποσοστό των επιδοτουμένων, έφτασε το 32%.

Από αυτά 537.029 (ποσοστό 51,60%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 503.823 (ποσοστό 48,40%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Το μορατόριουμ στις πληρωμές δανείων έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα για οφειλές που προσεγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ και, για ένα σημαντικό τμήμα αυτών των δανείων, το «πάγωμα» έχει επεκταθεί έως και τα τέλη του 2020.

Το θέμα των πλειστηριασμών θεωρείται καθοριστικό για τις τράπεζες, ενόψει και της δημιουργίας του φορέα που θα μπορεί να αγοράζει την πρώτη κατοικία όσων οφειλετών αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειο τους.

Για τα ακίνητα αυτά θα εφαρμοστεί το μοντέλο της εκμίσθωσής τους στα νοικοκυριά που έχασαν την κυριότητά τους και, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, τα ακίνητα θα αποκτώνται μέσω πλειστηριασμού και στη συνέχεια θα μπορούν να εκμισθώνονται σε ευάλωτα νοικοκυριά έναντι χαμηλού μισθώματος.

»»» Ευθύνες στην κυβέρνηση για την δραματική έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού ρίχνει ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντιφάσεις και παλινωδίες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλιτεύει την κυβέρνηση ότι κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες για να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την υγειονομική κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «12 παλινωδίες που θέλει να κρύψει ο κ. Μητσοτάκης», αναφέροντας μεταξύ άλλων, το άνοιγμα του τουρισμού άρον άρον χωρίς τεστ, την πληρότητα 100% στα αεροπλάνα, για την αύξηση της πληρότητας των πλοίων, για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της μάσκας στα καταστήματα, την οποία επανέφεραν μετά από ενάμιση μήνα…

«Αντίθετα με όσα πιστεύαμε βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων, τα παιδιά δεν γλιτώνουν από την πανδημία αυτή», δήλωσε ο δρ. Αλέσιο Φασάνο διευθυντής του Κέντρου Ανοσολογίας και Βιολογικών Ερευνών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και συντάκτης της έρευνας.

Ο Φασάνο και συνάδελφοί του στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Μασαχουσέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό έχουν σημαντικά μεγαλύτερο ιικό φορτίο στους αεραγωγούς τους από τους ενήλικες που νοσηλεύονταν σε μονάδες εντατικής θεραπείας λόγω covid-19.

Το υψηλό ιικό φορτίο εντοπίστηκε σε όλες τις ηλικίες, από νήπια ως εφήβους, αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ηλικίας 11 με 17 ετών.

»»» Αποκλείει τις δωρεάν μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς το υπουργείο Παιδείας, με το επιχείρημα ότι «είναι προσωπικό εργαλείο»!

«Επαφίεται στον καθένα να φροντίσει για την προμήθεια της μάσκας», απάντησε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, ενώ η η γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, ερωτηθείσα αν η πολιτεία σκοπεύει να χορηγήσει δωρεάν μάσκες, σημείωσε πως πρόκειται για ένα «προσωπικό εργαλείο», παρά την υποχρεωτικότητά της στα σχολεία.

«Μπορεί να είναι υφασμάτινες και να πλένονται. Κάτι προσωπικό, δεν τίθεται θέμα» είπε, αποκλείοντας την περίπτωση να δοθούν δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως ζητούν οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών σημείωσε ότι προϋπήρχε το όριο των 25 και η μόνη αλλαγή έγινε στην Α΄ Δημοτικού, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μείωσης. «Οι χώροι είναι δεδομένοι. Μακάρι να είχαμε περισσότερους. Άρα με αυτά τα δεδομένα θα αυξήσουμε τα μέτρα όσο μπορούμε με την αρωγή των εκπαιδευτικών» είπε.

»»» Η κορονο-κρίση ανοίγει νέες προοπτικές για τη Μαφία, η οποία αντικαθιστά τις σφιχτές ιταλικές τράπεζες και τις ενισχύσεις της κυβέρνησης, δανείζοντας, με συνοπτικές διαδικασίες, εταιρίες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες!

Στην εξαμηνιαία έκθεσή της η ιταλική υπηρεσία κατά της Μαφίας DIA, σημειώνει πως «τους τελευταίους μήνες παρατηρείται ότι η Μαφία αποφεύγει εντυπωσιακές εγκληματικές ενέργειες με αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης και ότι στρέφεται, σχεδόν παρασκηνιακά, σε παράνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες επενδύοντας, με το αζημίωτο, τα μεγάλα κεφάλαια που διαθέτει».

Σύμφωνα με την έκθεση της DIA η Μαφία επικεντρώνεται κατ’ αρχήν στα παραδοσιακά προπύργια της στον ιταλικό νότο και προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της «τις πιο ασθενείς επιχειρήσεις». Επιπλέον το οργανωμένο έγκλημα, και κυρίως η Ντραγκέτα της Καλαβρίας, θέλει να εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα ως «αξιόπιστος και αποδοτικός παγκόσμιος παίκτης», σημειώνει η ιταλική υπηρεσία.

Και το 2008, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, παρατηρήθηκε ενίσχυση της Μαφίας στην Ιταλία, καθώς είχαν χτυπηθεί οι τράπεζες και οι δυσκολίες χορήγησης πιστώσεων άφησαν περιθώρια στο μαύρο χρήμα να αποσπάσει μερίδια της αγοράς.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μιλά για 50.000 λουκέτα το επόμενο τρίμηνο, σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, πράγμα που θα σημάνει αύξηση της ανεργίας της τάξεως του 4% και απώλεια 190.000 θέσεων εργασίας.

Ανησυχία μάλιστα προκαλεί και η επιδείνωση των εκτιμήσεων των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, με το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα» να παραμένει αμετάβλητο, στο 66%, ενώ έχει αυξηθεί στο 10% (από 8%) το ποσοστό εκείνων που επιβιώνουν από τις αποταμιεύσεις τους.

Τη δυσκολία της αγοράς καταγράφει και έρευνα της ΕΣΕΕ για τις εκπτώσεις, σύμφωνα με την οποία μέχρι το τέλος Ιουλίου σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (68%) κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων και μόλις το 8% αύξηση, με τις μικρότερες επιχειρήσεις να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες και να είναι οι πλέον ευάλωτες σε ένα ενδεχόμενο λουκέτο.

»»» Δραματική είναι η εικόνα της ελληνικής Οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με μεγάλη αύξηση του ελλείμματος, εξαιτίας της καθίζησης του τουρισμού,  αφού οι αφίξεις ξένων τουριστών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 93,8% και 97,5% αντίστοιχα!!!

Ως συνέπεια είναι η έκρηξη του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το οποίο εκτινάχθηκε στο ποσό των 6.989,4 εκατ. ευρώ, από 4.057,7 εκατ. ευρώ, στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 2.931,7 εκατ. ευρώ ή κατά 72,3%.

Σημειώνεται ότι οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν πως οι εισπράξεις από τον τουρισμό φέτος θα συρρικνωθούν σε 3 – 3,5 δισ. ευρώ, έναντι των 18,5 δισ. ευρώ, που εισπράχθηκαν το 2019.

Παράλληλα, από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει μείωση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών, αλλά και από τη ναυτιλία. Οι εισπράξεις από το σύνολο των εξαγωγών μειώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά 13,4% ή κατά 2.174 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 14.041,2 εκατ. ευρώ, από 16.215,2 εκατ. ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: