«Μήπως οι τουρίστες πηγαίνουν σε μια άλλη Ελλάδα;»

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 19η Αυγούστου…

Σε συνέντευξή του στον Economist, ο ιδρυτής της Microsoft, καυτηρίασε την πολιτικοποίηση της αντίδρασης των ΗΠΑ απέναντι στον ιό, αλλά και τις θεωρίες συνωμοσίας – κάποιες από τις οποίες τον εμπλέκουν – ως παράγοντες που έχουν καθυστερήσει τις προσπάθειες για περιορισμό της νόσου.

Ωστόσο, ο Γκέιτς προέβλεψε ότι θα υπάρξει τέλος στην πανδημία σχετικά σύντομα, εκτιμώντας ότι ως τα τέλη του 2021 ένα σχετικά αποδοτικό εμβόλιο θα βρίσκεται σε μαζική παραγωγή, παρέχοντας ανοσία σε μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχει ήδη δεσμεύσει πάνω από 350 εκατ. δολάρια στην μάχη κατά της πανδημίας. Ομως ο ίδιος σημειώνει ότι χρειάζονται περισσότερα.

«Ολοι πρέπει να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια για να δημιουργήσουμε το εμβόλιο, ώστε να γλυτώσουμε από τα τρισ. δολαρίων στα οποία εκτιμάται η οικονομική ζημιά της πανδημίας», υπογράμμισε.

»»» Τα ανθρώπινα όργανα μπορούν να απορροφήσουν μικροπλαστικά, λένε οι επιστήμονες, ενώ σύμφωνα με το National Geographic, είναι πιθανό οι άνθρωποι να καταναλώνουν από 39.000 έως 52.000 μικροπλαστικά σωματίδια το χρόνο!

Μελέτες σχετικά με τον ρυθμό κατανάλωσης πλαστικών σε ανθρώπους δείχνουν ότι τα σωματίδια μπορούν να περάσουν στον οργανισμό, μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα. Στοιχεία σωματιδίων μπορούν να βρεθούν σε μπύρα, αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ και μέλι, καθώς και σε ορισμένα είδη ψαριών, αλλά και οστρακοειδή.

Όσον αφορά την επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, δεν είναι γνωστά, ακόμη, πολλά για τους κινδύνους που ενέχουν. Μέχρι στιγμής, η έρευνα στα άγρια ζώα, έχει συνδέσει την κατανάλωση πλαστικών με τη στειρότητα, τις φλεγμονές και τον καρκίνο.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων είναι άγνωστες. Έτσι, οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επιδημιολογικές μελέτες για να αξιολογήσουν τους κινδύνους των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία.

Ωστόσο, το πρόβλημα έχει και άλλες προεκτάσεις, καθώς μη βιώσιμες επιχειρήσεις μπορούν να συμπαρασύρουν στην κρίση ακόμη και τις υγιείς, για παράδειγμα όταν έχουν συναλλαγές μαζί τους ή λειτουργούν ως προμηθευτές τους.

Σε πρόσφατη μελέτη η Deutsche Bank επισημαίνει έναν ακόμη κίνδυνο, την «επιχείρηση-φάντασμα», η οποία, παρά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα δεν αποσύρεται από την αγορά. Αντίθετα ακολουθεί επιθετική πολιτική τιμών, μειώνοντας το περιθώριο κέρδους για υγιείς ανταγωνιστές.

Υπό ομαλές συνθήκες ο αριθμός των πτωχεύσεων λειτουργεί ως βαρόμετρο για τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, θεωρώντας αναπόφευκτο ένα κύμα πτωχεύσεων, αλλά ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειές του.

»»» Μετεωρίτης έκανε τη νύχτα μέρα. Το εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του χθες το βράδυ γύρω στις 21.36 και απαθανατίστηκε από τις κάμερες του kopaida.gr, στη Βοιωτία.

Η λήψη έγινε από τη Λιβαδειά κοιτώντας ανατολικά. Η διάρκεια του φαινομένου ήταν πολύ μικρή, λιγότερο από 50 δεύτερα, ωστόσο, η λάμψη του ήταν μοναδική.

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, εξήγησε πως πρόκειται για πτώση μετεωρίτη, ο οποίος κατατάσσεται στην κατηγορία των βολίδων, που είναι σπάνιες, και χαρακτήρισε «πολύ τυχερούς» όσους είδαν τη λάμψη.

Κατηγορεί, μάλιστα, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ για «εκούσια απόκρυψη του αριθμού των προσβεβλημένων από τον κορωνοϊό», δίνοντας στη δημοσιότητα «ένα άκρως αποκαλυπτικό έγγραφο που αποδεικνύει ότι τελικά η απόκρυψη των στοιχείων για τα κρούσματα του ιού στα νησιά ήταν κεντρικά σχεδιασμένη».

Όπως αναφέρει «με το έγγραφο αυτό επιβλήθηκε στις μονάδες Υγείας των νησιών να σταματήσουν να ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες για τα κρούσματα κορονοϊού, αναφέροντας πως η αρμοδιότητα για την ενημέρωση για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID 19 ανήκει αποκλειστικά στον ΕΟΔΥ».

Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, σημειώνει ο κ. Ραγκούσης, καθώς «στην πράξη, από εκείνη την ημέρα και μετά, σταμάτησε κάθε ενημέρωση προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών για τα κρούσματα, που μόνον εκ των υστέρων μάθαμε ότι αυξάνονταν υπέρμετρα».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας, «έτσι, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας αφέθηκαν από την κυβέρνηση-συνειδητά και σχεδιασμένα-να συνεχίζουν ανυποψίαστοι κι αμέριμνοι τις διακοπές και τις δουλειές τους, μη γνωρίζοντας τον άμεσο κίνδυνο που διέτρεχε η υγεία τους καθώς και η υγεία των οικείων τους με τους οποίους έρχονταν σε επαφή».

»»» Κάτι «δεν βγαίνει» με τους αριθμούς των τεστ για τον κορονοϊό, καθώς άνθρωποι που έχουν εργαστεί σε ευαίσθητες υπηρεσίες θεωρούν ότι είναι αδύνατον με τα μέσα που διαθέτει η χώρα, να γίνονται «12.000 τεστ την ημέρα».

Η δήλωση αυτή έγινε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος ανέβασε τον αριθμό, μιλώντας για πάνω από 13.000  στοχευμένα τεστ κάθε ήμερα από τις κινητές ομάδες του Οργανισμού.

Η πρώην πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (EKEA), Χάρις Ματσούκα, είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι η δήλωση Αρκουμανέα της προκαλεί έκπληξη, καθώς το Ινστιτούτο Παστέρ μπορεί να κάνει γύρω στα 100-150 την ημέρα.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, το μεγαλύτερο σε δυναμικό εργαστήριο της χώρας, το ΕΚΕΑ, με τριπλή βάρδια και προσλήψεις θα μπορούσε να φτάσει τα 3.500 τεστ ημερησίως, αλλά και πάλι θα έχει «κόφτη» από τον αριθμό των διαθέσιμων αντιδραστηρίων, που είναι 30.000 μηνιαίως.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα από τον εισερχόμενο τουρισμό ανήλθε στους 615, όταν από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν 7.075. Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία και τη Σουηδία.

Κι ενώ στην υπόλοιπη χώρα η αναλογία των εισερχόμενων κρουσμάτων είναι περίπου ένας στους δέκα, στην Κρήτη αυτή η αναλογία είναι τελείως διαφορετική. Συγκεκριμένα, από τα 138 επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19 από την αρχή της πανδημίας, τα 50 είναι εισερχόμενα. Δηλαδή μια αναλογία ένας στους τρεις.

Σε ότι αφορά τον έλεγχο του εισερχόμενου τουρισμού, και εδώ η χώρα παίρνει κάτω από τη βάση, καθώς σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, από τη 1η Ιουλίου μέχρι και τις 16 Αυγούστου ο αριθμός των εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 2.592.853.

Το ίδιο διάστημα, δηλαδή από 1η Ιουλίου μέχρι και 16 Αυγούστου, έχουν διενεργηθεί μόλις 319.379 τεστ, δηλαδή ελέγχθηκαν κάτι περισσότερο από ένας στους δέκα.

»»» Αποδόμηση του επιχειρήματος της κυβέρνησης ότι ο Τουρισμός δεν ευθύνεται για την έκρηξη του κορονοϊού, αλλά κυρίως οι απείθαρχοι νέοι, επιχειρεί το ΚΚΕ, αναλύοντας τα όσα έλεγε η κυβέρνηση πριν λίγο και καιρό και αυτά που λέει σήμερα.

«Η ίδια η κυβέρνηση, πριν δύο μήνες, έλεγε ότι στο άνοιγμα του Τουρισμού εντοπιζόταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αναζωπύρωση της νόσου. Χτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στο ερώτημα “αν ευθύνεται ο τουρισμός για την ανοδική τάση κρουσμάτων” απάντησε: “Κατηγορηματικά ΟΧΙ!”.

»Το επιχείρημα πως “δεν φταίει ο τουρισμός επειδή τα κρούσματα από τουρίστες είναι 17%”, που το ανακάλυψε η κυβέρνηση; Μήπως οι τουρίστες πάνε σε άλλη Ελλάδα; Δεν συγχρωτίζονται στα ίδια μέρη με τον εγχώριο πληθυσμό;

»Αν η αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται στο άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, τότε γιατί το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έκλεισε ουσιαστικά τα σύνορα, υποχρεώνοντας όσους θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα να έχουν κάνει στη χώρα προέλευσης τεστ κορωνοϊού μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδό τους στη χώρα;

»Γιατί μείωσε ξανά τη χωρητικότητα στα τραπέζια στα μαγαζιά εστίασης; Γιατί μπαίνουν σε καραντίνα νησιά στα οποία ως επί το πλείστον πηγαίνουν για διακοπές τουρίστες;», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: