Δυσάρεστες εκπλήξεις για όσους επιστρέφουν από άδειες, με τεστ και τηλεργασία

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 17η Αυγούστου…

»»» Χαριστική βολή στον κλάδο της διασκέδασης και της εστίασης δίνουν τα νέα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αναμένεται καταιγίδα λουκέτων σε επιχειρήσεις, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς.

Φωνές αγωνίας και διαμαρτυρίας ακούγονται από τις περιοχές που εφαρμόζεται το μέτρο του κλεισίματος των καταστημάτων πριν τα μεσάνυχτα, με επιχειρηματίες να φθάνουν στο σημείο να ζητούν από το κράτος να κλείσει τις επιχειρήσεις τους.

Η διασκέδαση είναι φανερό ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα με αυτό το ωράριο, παρά τις προσπάθειες που γίνονται (πχ μπουζούκια στη Θεσσαλονίκη από τις 7), αλλά και η εστίαση πλήττεται καίρια με τον νέο περιορισμό.

«Δεν μπορούν να γεμίσουν τα κέντρα διασκέδασης στις 7 και 8 το απόγευμα. Είναι ώρες που ο κόσμος είτε θα είναι στο σούπερ μάρκετ, είτε θα επιστρέφει από την παραλία αν κάνει διακοπές», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Και πρόσθεσε: «Τα νέα μέτρα έρχονται ουσιαστικά να κλείσουν τα νυχτερινά καταστήματα, καθώς ο τζίρος τους θα μειωθεί κατά ένα επιπλέον 20% πέραν του 50%, που είχε διαπιστωθεί μέχρι σήμερα», τόνισε.

«Είναι ώρα, επιτέλους, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του να μας πουν ποιος είναι ο σχεδιασμός τους για την αντιμετώπιση της απειλής της πανδημίας που διευρύνεται, και να σταματήσουν τις παλινωδίες, τις αστοχίες, και τις απαράδεκτες λογικές της μεταφοράς ευθυνών στους πολίτες», τόνισε σε δήλωσή της η πρόεδρός του Κινήματος Αλλαγής.

«Όμως, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι θεωρεί πρωτεύον ζήτημα για το υπουργείο Υγείας όχι την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την οποία δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά το ποιος έχει τις αρμοδιότητες για τους διορισμούς και τις προσλήψεις.

» Γι’ αυτό και τις αφαιρεί από τον υπουργό, προκειμένου η «Μαξίμου ΑΕ» να κάνει ακόμη πιο εύκολα τα ρουσφέτια της» καταγγέλλει η κ. Γεννηματά.

»»» Για πρώτη φορά, νανοσωματίδια πλαστικού, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, εντόπισαν Αμερικανοί επιστήμονες σε ανθρώπινα όργανα όπως πνεύμονες, συκώτι, νεφρά και σπλήνα.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα εξέτασαν δείγματα ανθρωπίνων οργάνων στο πλαίσιο έρευνας για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Χάρη στην αναλυτική μέθοδο που ανέπτυξαν, διαπίστωσαν ότι εκεί βρίσκονταν σωματίδια διαφόρων τύπων πλαστικού, μεταξύ των οποίων όπως το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) που χρησιμοποιείται στα πλαστικά μπουκάλια και πολυαιθυλένιο που χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες. Επίσης σε 47 δείγματα βρήκαν το χημικό διφαινόλη Α (BPA), που είναι τοξική ουσία.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τρώμε και αναπνέουμε κατά μέσο όρο 50.000 μικροσωματίδια πλαστικού το χρόνο και ότι οι αριθμοί αυτοί είναι μεγαλύτεροι στις μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, όπου η ρύπανση είναι υψηλή.

Άλλη έρευνα έχει δείξει ότι διαφορετικά είδη νανοσωματιδίων έχουν εντοπιστεί σε ανθρώπινες καρδιές και εγκεφάλους και η παρουσία τους εκεί τα συνδέει με καρκίνο του εγκεφάλου.

Ουσιαστικά, είναι ένα δίκτυο με δαιδαλώδεις διαδρόμους και θαλάμους, οι οποίοι θα παρείχαν προστασία από αεροπορικές επιδρομές και όχι μόνο. Άλλοι χώροι, άλλαξαν χρήση και αποτέλεσαν μέχρι και θαλάμους βασανιστηρίων.

Η ιστορία των καταφυγίων είναι μεγάλη, όπως και ο αριθμός τους. Ο Παπάγος είχε κάνει λόγο για 400 δημόσια καταφύγια που είχε φτιάξει το κράτος. Εκτός όμως από αυτά θεωρείται ότι υπάρχουν και αρκετές χιλιάδες ιδιωτικά τα οποία φτιάχτηκαν σε πολυκατοικίες και άλλους ιδιωτικούς χώρους λόγω αναγκαστικού νόμου της κυβέρνησης Μεταξά.

Το μόνο καταφύγιο το οποίο συντηρείται είναι στην οδό Κοραή 4, ως χώρος ιστορικής μνήμης, καθώς εκεί γίνονταν βασανισμοί από του Γερμανούς.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Κωνσταντίνο Κυρίμη, καταφύγια υπάρχουν σε όλη την Αθήνα και τον Πειραιά, στο Σούνιο και στη Ραφήνα.

»»» Χρυσές κάρτες visa και διαβατήρια από χώρες που είναι ασφαλείς, αποτελούν τα βασικά στοιχεία του Plan B των πλουσίων του πλανήτη σε καιρούς πανδημίας κορονοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα του CNN οικογένειες πλουσίων, με μέση περιουσία από δύο έως και πάνω από 50 εκατ. δολάρια, καταστρώνουν εναλλακτικό σχέδιο για το μέλλον τους αναζητώντας χώρες-καταφύγια κατά του Covid-19.

«Αυτό που θέλουν είναι μια πολιτική ασφάλειας ή μια εναλλακτική υπηκοότητα, που τους παρέχει ένα εναλλακτικό σχέδιο», σημειώνει ο Ντόμινικ Βόλεκ του δικηγορικού γραφείου Henley & Partners, που παρέχει συμβουλές διαμονής.

Η Henley & Partners θεωρεί ότι η αύξηση του ενδιαφέροντος – κατά 49% από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα – για «χρυσές βίζες», άδειες παραμονής, αγορά υπηκοότητας και ξένα διαβατήρια πιθανώς συνδέεται με τον κορονοϊό, τις ανησυχίες για την δημόσια υγεία και τα σενάρια καταστροφής.

Όσον αφορά συγκεκριμένα προγράμματα ιθαγένειας, το Μαυροβούνιο και η Κύπρος είναι οι δημοφιλέστερες χώρες με τις νέες αιτήσεις για «χρυσές βίζες» να εκτοξεύονται κατά 142% και 75% αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Στα μεγάλα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, η πτώση των κρατήσεων άγγιξε το 80%, ενώ σε ότι αφορά τους ξένους έφτασε το 92% σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο.

Πρόκειται για χιλιάδες Ρώσους, Κινέζους, Αμερικανούς, Ιάπωνες, Αυστραλούς και Βραζιλιάνους οι οποίοι, τα περασμένα χρόνια κατέκλυζαν τα ιταλικά θέρετρα, αλλά και «πόλεις της τέχνης», όπως τη Ρώμη, τη Βενετία, τη Νάπολη και τη Φλωρεντία.

Η ιταλική εμπορική ένωση προσθέτει ότι τους τελευταίους πέντε μήνες, η χώρα έχασε εννέα εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τουριστών και ότι πλήττεται άμεσα, και ο τομέας της παραγωγής ενδυμάτων, αξεσουάρ και τροφίμων.

Η οικονομική ζημιά, για τους συγκεκριμένους τομείς, αναμένεται φέτος να αγγίξει τα 5,7 δισ. ευρώ.

»»» Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη και τις Βρυξέλλες εναντίον της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και, γενικότερα, των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις.

Στην Ισπανία οι διαδηλωτές φώναζαν «ελευθερία», και κρατούσαν πλακάτ, όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως: «Ο ιός δεν υπάρχει», «Η μάσκα σκοτώνει» ή «Δεν φοβόμαστε».

Στο Βέλγιο οι διαμαρτυρόμενοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τους ειδικούς ότι έχουν «πουληθεί» στις φαρμακοβιομηχανίες.

«Δεν θα υπαγορεύσουν τους κανόνες στη χώρα μας οι λοιμωξιολόγοι και οι γιατροί», είπε ένας διαδηλωτής, προσθέτοντας «μας περνάνε για παιδιά».

«Ο σκοπός είναι να εμβολιαστούμε και οι ιολόγοι που εμφανίζονται στην τηλεόραση παίρνουν φακελάκια από τα φαρμακευτικά εργαστήρια, το ξέρουμε», είπε μια διαδηλώτρια.

Στο επίκεντρο του σχολιασμού βρέθηκε η πρόσφατη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα κοινωνικά δίκτυα, με την οποία στέλνει το μήνυμα «Μην γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα».

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, «με το διαφημιστικό μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι η ενοχοποίηση της κοινωνίας».

«Όταν μια κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς την ατομική ευθύνη, για να αποσιωπήσει τις δικές της ευθύνες, έχει χάσει το φιλότιμο της», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

»»» Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις βάζουν όσους επιστρέφουν από την άδεια τους σε …καραντίνα με τη μορφή τηλεργασίας, ενώ δεν λείπουν οι καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών, οι οποίοι επιχειρούν να μετατοπίσουν πλήρως στον εργαζόμενο την ευθύνη και το κόστος για προληπτικά τεστ.

Την αρχή έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, αναφέρθηκε σε υποχρεωτικό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες και εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Ο Χαρδαλιάς εξήγησε, ότι τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων, όμως στην πράξη, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Ήδη υπάρχουν καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών, που επιχειρούν να μετατοπίσουν πλήρως στον εργαζόμενο την ευθύνη και το κόστος για το προληπτικό τεστ.

Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν καθεστώς τηλεργασίας για τις πρώτες μέρες μετά την επιστροφή του εργαζόμενου από διακοπές και μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα πως δεν είναι φορέας του νέου κορονοϊού. Ένα τέτοιο μοντέλο εφαρμόζεται για παράδειγμα από τράπεζες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: