Από τον «στρατηγό άνεμο» στο 112 «που προκαλεί πανικό»!

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 10η Αυγούστου…

Το δίλημμα «προστασία της δημόσιας υγείας ή οικονομική ανάπτυξη και αποφυγή οικονομικής καταστροφής» θα πρέπει να απαντηθεί με την αρχή «αποτελεσματική και αποφασιστική προστασία της δημόσιας υγείας με σύνεση για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», αναφέρεται στη μελέτη.

Οι αιτίες, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι «η χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής από τον ελληνικό πληθυσμό, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων, λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου».

Οι ερευνητές σημειώνουν ωστόσο, πως για να φθάσουμε σε σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων – κάτω από 20 ημερησίως – απαιτούνται δύο μήνες, ακόμη και με εφαρμογή πακέτου μέτρων που προτείνουν, και αυτών που έχει ήδη λάβει η Πολιτεία.

»»» «Καταργούν εν κρυπτώ 13ο και 14ο μισθό» υποστηρίζει η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κάνει λόγο για «δύο νέα ισχυρά πλήγματα στους εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Όπως δήλωσε, πρώτον, η κυβέρνηση «καταργεί 13ο και 14ο μισθό στους εργαζόμενους σε αναστολή. Η κυβέρνηση σκόπιμα δεν προέβη σε καμία πρόβλεψη, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή κατάργηση των κατοχυρωμένων επί δεκαετίες μισθών για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Και δεύτερον, «οι εργαζόμενοι που τίθενται σε καραντίνα επειδή νόσησε συνάδελφός τους, βρίσκονται παντελώς ακάλυπτοι, και πολλές φορές χωρίς δουλειά, ενώ ο εργαζόμενος που νοσεί λαμβάνει την αναρρωτική άδεια».

Τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Οι εταιρείες του κλάδου αναψυχής, περιμένουν ότι οι περιορισμοί θα κρατήσουν για άλλους 13 μήνες, ενώ ο τομέας των ποτών είναι πιο αισιόδοξος, προβλέποντας τέλος των περιορισμών σε 6,4 μήνες.

Τις εκτιμήσεις τους αυτές στηρίζουν στους περιορισμούς της δημόσιας ζωής, που αναμένουν να υπάρχουν για άλλους 8,5 μήνες.

»»» Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια και να αποδοθούν τυχόν ευθύνες σε βαθμό κακουργήματος, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χαλκίδας, Δημήτρης Προκοπίου.

Ο κ. Προκοπίου έδωσε εντολή για διπλή έρευνα. Η πρώτη δόθηκε στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής Χαλκίδας για το κακούργημα της «πρόκλησης πλημμυρών με κοινό κίνδυνο για ανθρώπους και επιγενόμενους θανάτους κατά συρροή».

Η δεύτερη ανατέθηκε στην πταισματοδίκη Χαλκίδας με αίτημα να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις που ανάγονται σε πιθανές παράνομες επιχωματώσεις ή παράνομες δομήσεις στην κοίτη του ποταμού «Λήλαντα» ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο των πλημμυρών, που έχει σχέση με τους θανάτους των πολιτών.

«Ο κ. Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση πάτησε επί πτωμάτων για να εκλεγεί, ανάγοντας την τυμβωρυχία σε κεντρική πολιτική γραμμή. Σήμερα, ως πρωθυπουργός, επιβεβαιώνει πως το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η εξουσία και όχι η ανθρώπινη ζωή», επισημαίνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «πριν λίγους μήνες στην κυβέρνηση έλεγαν ότι με το «112» θα σώζονται ζωές. Σήμερα, αφού δεν προχώρησαν στη λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτό έγινε γιατί δήθεν θα προκαλούσε εκατόμβη νεκρών».

Τη θλίψη του για τις ανθρώπινες απώλειες στην Εύβοια εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για ανικανότητα και ολιγωρία της κυβέρνησης.  

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι παρά την επίσημη πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας, δεν ελήφθησαν τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.

Το ΚΚΕ, κάνει λόγο για «τραγικές ελλείψεις στις υποδομές και την πολιτική προστασία,που εκθέτουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεργείων διάσωση, ούτε αναμασώντας τις γνωστές προκλητικές ψευτοδικαιολογίες περί «ακραίων φυσικών φαινομένων και της «κλιματικής αλλαγής»».

Για «εγκληματική αμέλεια και ολιγωρία» μιλά το το ΜέΡΑ25, τονίζοντας ότι «η Πολιτεία στο χρονικό αυτό της προαναγγελθείσας καταστροφής έδειξε το χειρότερο «πρόσωπό» της .

Επίσης, στρέφεται εναντίον του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι έδειξε «την παντελή δυσχέρειά του να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που υποτίθεται πως υπηρετεί».

»»» Όταν η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση φταίνε πάντα οι άλλοι ή τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Όταν είναι στην αντιπολίτευση πατάει πάνω σε ανθρώπινες τραγωδίες προκειμένου να αποδείξει ότι η αιτία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ.

Το 2007 η χώρα «δεχόταν συντονισμένη επίθεση», με τον Καραμανλή να φοράει μπουφάν στρατιωτικής παραλλαγής και να πετά πάνω από τα καμμένα στην Ηλεία, όπου 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στις φλόγες.

Τότε, ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ανακάλυψε το «μικροκλίμα» και τον «στρατηγό άνεμο» ως υπεύθυνους. Και όσο για τη «συνωμοσία», δεν υπήρχαν στοιχεία, αλλά γενικώς κάποιοι άλλοι έφταιγαν.

Για την τραγωδία στη Μάνδρα με τους 24 νεκρούς, έφταιγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα η Δούρου, και όχι τα αυθαίρετα που κατασκευάζονταν επί χρόνια πάνω σε κοίτες ρεμάτων και ο ασυνήθιστος όγκος βροχής.

Στο Μάτι ο Μητσοτάκης, αφού δεν δεχόταν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και το «μικροκλίμα», εντόπισε τις αιτίες στο 112, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι εν έτει 2019 μπορεί να χαθεί έστω και μία ζωή επειδή κάποιος δεν μπόρεσε να ειδοποιηθεί».

Όμως, εν έτει 2020, χάθηκαν 8 ανθρώπινες ζωές στην Εύβοια και το 112 δεν λειτούργησε, γιατί όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η γραμμή 112 «δεν λειτούργησε για να μην υπάρξουν θύματα»!!!

Και πρόσθεσε με αυστηρό ύφος: «Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη. Είχαμε ετοιμάσει το 112. Είναι επιχειρησιακό εργαλείο, δεν είναι πανάκεια»!!!

Και αυτό δεν ήταν το μόνο που προκάλεσε έκπληξη από τις δηλώσεις Χαρδαλιά, καθώς μίλησε για ακραίο καιρικό φαινόμενο, για το οποίο δεν είχε ειδοποιηθεί η Πολιτεία.

«Η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο φαινόμενο ήταν 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά σε ένα εξάωρο, όταν στη Μάνδρα είχαν πέσει 272 χιλιοστά βροχής», είπε.

Και όπως ήταν αναμενόμενο οι μετεωρολόγοι τον διέψευσαν, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του «άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη», καθώς όχι μόνο είχαν ενημερώσει την Πολιτεία, για το επερχόμενο φαινόμενο, αλλά είχαν σημάνει και συναγερμό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: