Σχεδόν οι μισοί Έλληνες χρωστούν στην Εφορία

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 1η Αυγούστου…

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 κατά τον Ιούλιο σε πολλά μέρη του πλανήτη και ο κίνδυνος νέων lockdown γεννούν φόβους για απότομο φρένο στην οικονομική ανάκαμψη, όπως προκύπτει από έρευνα, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 οικονομολόγοι.

Οι ειδικοί υποβαθμίζουν συνεχώς τις εκτιμήσεις τους για τις βραχυπρόθεσμες τουλάχιστον προοπτικές. Στην πιο πρόσφατη βλέπουν συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4% ή 3,4 τρισ. δολάρια. Αυτό, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, είναι σαν να χάνονται δύο οικονομίες του μεγέθους του Καναδά και της Αυστραλίας. Είναι η έκτη διαδοχική υποβάθμιση των προβλέψεων.

Για την Ελλάδα τα στοιχεία για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου αναμένονται στις 4 Σεπτεμβρίου, αλλά οι ενδείξεις είναι ήδη άκρως ανησυχητικές. Παρά τα μέτρα στήριξης, που έχουν ως κύριο λόγο την αποτροπή των απολύσεων, έχουμε καθίζηση του τζίρου σε πολλούς κλάδους.

»»» Τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από Ελλάδα και Τουρκία βλέπει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, «υπό ευρωΝΑΤΟϊκή εποπτεία».

Συγκεκριμένα, δήλωσε σε συνέντευξη του, πως «υπάρχουν και “μυστικές” και “φανερές” διαπραγματεύσεις που επιχειρούν να νομιμοποιήσουν το παζάρι που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις κυβερνήσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Και πρόσθεσε ότι «Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία παρεμβαίνουν στην αντιπαράθεση -ο καθένας με βάση τα δικά του ιδιαίτερα συμφέροντα- χωρίς όμως να παρεκκλίνουν από το στρατηγικό σχέδιο του ΝΑΤΟ, που είναι η μείωση της επίδρασης της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής.

»Αυτό το γνωρίζει η Τουρκική άρχουσα τάξη, γι’ αυτό και η αποθράσυνσή της είναι και αποτέλεσμα της ευρωΝΑΤΟϊκής στάσης».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ήταν γνωστή η αντίρρησή του για τις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα για την αμνήστευση τραπεζικών στελεχών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας.

Μάλιστα, λέγεται, ότι ο υφυπουργός δεν μπόρεσε ποτέ να ταυτιστεί απολύτως με τον κυβερνητικό τρόπο λειτουργίας. Άλλωστε και ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του με πολύ προσεκτικό τρόπο σημειώνει ότι λειτουργούσε «από την οπτική γωνία και του δικαστή και όχι κατ’ ανάγκην μόνο του πολιτικού».

«Μάλλον θα είναι “τυχαίο” πως ο κ. Κράνης υπέβαλε τελικά την παραίτησή του μετά από σωρεία επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και αφού είδε ότι κάποιοι δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει τον τρεις φορές προαναγγελθέντα ανασχηματισμό», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

»»» Οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα είναι αισθητές για δεκαετίες, υποστηρίζουν επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοινώνοντας άνοδο ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παγκοσμίως, τα οποία ανήλθαν σε 292.527.

«Η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια. Οι επιδράσεις της θα είναι αισθητές για δεκαετίες», επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Οργανισμού, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σχεδόν 40 χώρες ανέφεραν ημερήσια αύξηση ρεκόρ στα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters που δείχνει μια συγκεντρωτική εικόνα. Συνολικά, τα κρούσματα παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 17,4 εκατομμύρια, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 675.000 θάνατοι.

Ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε ότι το εμβόλιο παρασκεύασε μια κρατική ερευνητική μονάδα στη Μόσχα και ετοιμάζονται όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την καταχώρησή του. Οι γιατροί και δάσκαλοι θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.

Το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια εργαζόταν επί ενός εμβολίου με βάση έναν αδενοϊό. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία προχωρά στη διάθεσή του έχει ως αποτέλεσμα κάποια δυτικά μέσα ενημέρωσης να διατυπώνουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα.

»»» Σε πόλη φάντασμα έχει μετατραπεί η Βαρκελώνη, καθώς οι τουρίστες την εγκαταλείπουν μαζικά μετά τις προειδοποιήσεις χωρών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, για τον κίνδυνο μόλυνσης με κορονοϊό λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Οι εργαζόμενοι στην εστίαση και οι ξενοδόχοι μιλούν για καταστροφικές επιπτώσεις και οικονομικό εφιάλτη. Μάλιστα, θεωρούν υπερβολικά τα μέτρα που ελήφθησαν από τη Βρετανία για υποχρεωτική καραντίνα, όσων επιστρέφουν από την Καταλονία, αλλά και τις αντιδράσεις από άλλες χώρες.

«Οι αντιδράσεις ξεφεύγουν από το μέτρο. Δείτε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, όπου και εκεί υπάρχουν εστίες κρίσεων. Και εδώ καταγράφηκαν κρούσματα, αλλά όταν κοιτάξει κανείς προσεκτικά πόσοι από αυτούς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο θα διαπιστώσει ότι τα ποσοστά είναι μηδενικά», δήλωσε η Μαριάν Μουρό γενική διευθύντρια τουρισμού στη Βαρκελώνη.

Μάλιστα, έξι στις δέκα επιχειρήσεις (58%) θεωρούν πως οι πωλήσεις τους κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων ήταν χειρότερες από ό,τι ανέμεναν, παρά το γεγονός ότι είχαν συνυπολογίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Στην ένδυση – υπόδηση οι περισσότερες επιχειρήσεις (72%) σημείωσαν υποχώρηση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος περιορίζεται στις μισές (48%) στα είδη ψυχαγωγίας – επιμορφωτικά είδη.

Οι μικρότερες επιχειρήσεις φαίνεται να επλήγησαν σε ισχυρότερο βαθμό, καθώς οκτώ στις δέκα με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 45.000 ευρώ εμφάνισαν πτώση πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2019.

»»» Η κορονο-κρίση με το lockdown έχει και επιπτώσεις στο κράτος, καθώς οι φτωχοποιημένοι Έλληνες και οι χρεωκοπημένες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Αποτέλεσμα είναι να έχει συσσωρευτεί καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο, ύψους 83,48 δισ. ευρώ.

Τα φρέσκα χρέη ανήλθαν τον Απρίλιο στα 204 εκατ. ευρώ, ενώ οι απλήρωτοι φόροι το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου ήταν 2,286 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα στο Ταμείο του Δημοσίου μπήκαν 1,397 δισ. ευρώ από 1,644 δισ. ευρώ πέρυσι.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 105,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 22,1 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηρισθεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», και μένουν 83,48 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των οφειλών, τα 36,58 δισ. ευρώ τα χρωστάνε φυσικά πρόσωπα και τα 69 δισ. ευρώ επιχειρήσεις.

Εντυπωσιακός είναι ότι χρέη προς το Δημόσιο έχουν 3.913.606 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Σε 1.200.000 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη το πρώτο τετράμηνο του 2020 ανήλθαν σε 2,43 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,28 δισ. είναι φόροι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: