Βουλιάζουν οι Οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών

Γεια σας, να δούμε τι επιφύλασσε η 31η Ιουλίου…

»»» Θα ξεπεραστεί η εκτίμηση για 100.000 «λουκέτα» και 250.000 νέους ανέργους, επισημαίνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με αφορμή την αποχώρηση της Pizza Hut από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, ο κλάδος της σίτισης πλήττεται τόσο λόγω της ανασφάλειας και των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων των καταναλωτών, αλλά και σε μεγάλο βαθμό λόγω του πενιχρού τουρισμού, που στερεί σημαντικά έσοδα από το σύνολο της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μετά την άρση του lockdown η μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις του κλάδου έφτασε έως και 50%, ενώ εκτιμάται ότι περίπου το 40% των εστιατορίων δεν έχει ανοίξει καν.

«Η σχεδιασμένη αδράνεια Μητσοτάκη και η στρατηγική της “ανοσίας της αγέλης” υπηρετούν αυτόν ακριβώς τον στόχο», ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι «αυτές οι οδυνηρές -για την κοινωνία και την οικονομία- πολιτικές κρύβονται στον σκληρό πυρήνα της έκθεσης Πισσαρίδη».

Συνέδεσε, μάλιστα, την πρόβλεψη της εν λόγω έκθεσης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με την απόφαση Μητσοτάκη να καταβληθούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά μόνο των κύριων συντάξεων, «κουρεύοντας» έτσι κατά 60% τα χρήματα που ορίζει η απόφαση του ΣτΕ.

»»» Αποκλείει κάθε ενδεχόμενη σκέψη για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

Η Γιόχανσον υπογραμμίζει ότι «δεν θα διατεθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ για την εν λόγω πίστωση» και σημειώνει τη διαβεβαίωση των ελληνικών αρχών ότι η πίστωση αυτή «αναφέρεται αποκλειστικά σε δαπάνες στο πλαίσιο του εθνικού προϋπολογισμού για ζητήματα εθνικής ασφάλειας».

Η τοποθέτηση της έγινε στο πλαίσιο ερώτησης ευρωβουλευτών, οι οποίοι είχαν εκφράσει ανησυχία για τη νομοθετική θέσπιση ειδικού απόρρητου λογαριασμού στο υπουργείο με την αόριστη επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ψήφισε ένα πλαίσιο-«γέφυρα» για ορισμένες περιπτώσεις δανειοληπτών, βάσει του οποίου θα δοθεί κρατική επιδότηση, μόνο για εννέα μήνες.

Παράδοξο είναι το γεγονός ότι η λογική που διέπει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, είναι ότι ενισχύονται περισσότερο όσοι το έχουν λιγότερη ανάγκη, καθώς ουσιαστικά, επιδοτούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό τα «πράσινα» δάνεια και λιγότερα τα «κόκκινα» και τα καταγγελθέντα.

»»» «Η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό, ενώ τον αφήνει η ίδια εκτεθειμένο στην πανδημία», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τα μέτρα που λαμβάνονται.

Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Από τη μια μεριά η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο στο λαό για την ατομική του ευθύνη και από την άλλη τον αφήνει η ίδια εκτεθειμένο στην πανδημία, όπως γίνεται για παράδειγμα με το συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς».

Το ΚΚΕ θεωρεί για αυτό το φαινόμενο ως βασική αιτία την αραίωση των δρομολογίων, ενώ αναφέρεται ακόμα στις «εκπτώσεις στα μέτρα προστασίας στον τουριστικό και μεταφορικό κλάδο, για να μη θιγεί η κερδοφορία του κεφαλαίου».

Πρόκειται για παράπλευρη απώλεια της κορονο-κρίσης, η οποία έρχεται να πλαισιώσει τις ήδη βαριές συνέπειες στον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος εμφανίζει πλέον υψηλά πρωτογενή ελλείμματα, αντί των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι και το 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το ύψος του ακαθάριστου δημόσιου χρέους, στο τέλος του περασμένου Μαΐου ανήλθε στο ποσό των 361,29 δισ. ευρώ, από 356,02 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

»»» Το lockdown επηρέασε αρνητικά τον οικονομικό τομέα των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η πλειονότητα των κατασκευαστών αυτοκινήτων κατέγραψε μεγάλες οικονομικές ζημίες που επηρεάζουν τις μελλοντικές επενδύσεις τους.

Η Jaguar Land Rover (JLR), ανέφερε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία απώλεια, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν πάνω από 42% κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου, ενώ αβέβαιες παραμένουν οι προοπτικές για το μέλλον.

Η Mazda Motor Corp προέβλεψε ετήσια απώλεια ρεκόρ κερδών, καθώς η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει ακόμη τις συνέπειες από τοlocdown. Η νούμερο 5 αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας αναμένει απώλειες 40 δισ. γιεν (383,5 εκατ. δολάρια).

Η Skoda Auto είδε τα έσοδα από τις πωλήσεις μειωμένα κατά ένα τέταρτο, στα 7,55 δισ. ευρώ, και τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 72% στα 228 εκατ. ευρώ.

Η Fiat Chrysler (FCA) δήλωσε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) ήταν αρνητικά κατά 928 εκατ. ευρώ την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, έναντι προβλέψεων για απώλεια 1,87 δισ. ευρώ.

Αν και όλοι σχεδόν οι τομείς έχουν επηρεαστεί από το lockdown, το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι κλάδοι ενέργειας, αερομεταφορών, ταξιδίων και ψυχαγωγίας, τραπεζών και κεφαλαιακών αγαθών.

Ο Standard & Poor’s έχει ήδη κάνει από τις αρχές του έτους έως σήμερα 1.190 υποβαθμίσεις, πολύ κοντά με το ρεκόρ των 1.326 που είχε αγγίξει το 2009 κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

»»» Τα στοιχεία που ανακοινώνουν οι χώρες της Ευρώπης, δείχνουν ότι το lockdown προκάλεσε καταστροφές σε Νότο και Βορρά. Μάλιστα, η Ευρωζώνη κατέγραψε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ στην ιστορία της, καθώς έφτασε στο 12,1% στο β’ τρίμηνο του 2020.

Στη Γερμανία τα στοιχεία δείχνουν πτώση του ΑΕΠ κατά 10,1% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση στη χώρα από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε χειρότερα ποσοστά κινήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο η γαλλική Οικονομία, η οποία σημείωσε πτώση του ΑΕΠ  13,8%, που θεωρείται η μεγαλύτερη «βουτιά» από το 1949.

Ιστορική «βουτιά» στο ΑΕΠ κατέγραψε και η Ισπανία, με την πτώση κατά 18,5% να εξανεμίζει όλη την ανάκαμψη των τελευταίων έξι ετών που σημειώθηκε ύστερα από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Στην Ιταλία η ύφεση έφτασε το 12,4% στο β΄ τρίμηνο του 2020, κάτι που θεωρείται «άνευ προηγουμένου». Σε ετήσια βάση, η πτώση του ΑΕΠ ανήλθε στο 17,3%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: