Η παγίδα που κρύβει η επιδότηση στεγαστικών

Γεια σας, να δούμε πώς εξελίχθηκε η 20η Ιουλίου…

»»» Διαδήλωση κατά της αναγκαστικής χρήσης μάσκας έγινε στο Λονδίνο, από πολίτες οι οποίοι υποστήριζουν ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι μέρος σχεδίου, που έχει στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου, αλλά και τη μετατροπή των ανθρώπων σε πειθήνια όργανα.

Αρκετοί από αυτούς που εναντιώνονται στη χρήση μάσκας, δεν αρνούνται, ούτε υποτιμούν την πανδημία, όμως υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον κορονοϊό ως δικαιολογία για να επιβάλουν πρωτόγνωρα μέτρα περιορισμού και ελέγχου της ζωής των πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σπίτι της βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 χλμ από το νοσοκομείο, όπου γίνεται η θεραπεία της.

Ωστόσο, η κάκιστη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, της στερεί τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα της μετακίνησης για να κάνει χημειοθεραπείες, ενώ έχει ήδη χάσει δύο συνεδρίες, πολύτιμες για την υγεία της.

Έχει κάνει τα χαρτιά της από τον Φεβρουάριο για να πάρει κάποιο επίδομα, ωστόσο, λόγω κορονοϊού, το αίτημα της θα εξετασθεί τον Αύγουστο, όπως αναφέρει η Εύη Ορφανού, πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Νομού Έβρου «Μαζί για Ζωή»…

»»» Μετά τη Σύνοδο Κορυφής έρχεται νέο μνημόνιο, υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέροντας ότι «το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό στην Ελλάδα είναι τέτοιο, που για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2021 θα χρειαστούν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογή 10%, άρα ένα πέμπτο μνημόνιο της τάξης του 2010-2011».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, ότι το κύμα λιτότητας που καταγράφεται, χρειάζεται πολιτικές και λύσεις που θα στηρίξουν ουσιαστικά την οικονομία, σημειώνοντας ότι οι αναβολές και αναστολές πληρωμών για τους μικρομεσαίους, είναι απλά μια ασπιρίνη.

«Αυτό που χρειάζεται είναι προστασία των πολιτών και αντιμετώπιση στο «τσουνάμι» δυσαρέσκειας που θα διευρυνθεί μετά το καλοκαίρι. Εμείς προτείναμε όχι αναβολές και αναστολές πληρωμών, αλλά κουρέματα οφειλών προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τις Τράπεζες, των μικρομεσαίων.

»Το να δώσεις αναβολή είναι σαν να δίνεις δάνειο. Τι να το κάνει ο πτωχευμένος; Απλά δημιουργείται αίσθημα ασφυξίας και όταν λήξει η αναβολή θα φανεί ο πενταπλασιασμός της ροής των κόκκινων δανείων» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλά για «μεμονωμένα περιστατικά», που κατά τον ίδιο «δεν έχουν δώσει λαβές για άσκηση κριτικής ως προς τη χρήση βίας».

Δημιούργησε, μάλιστα, και ειδική ορολογία για να «κατακεραυνώσει», αυτούς που τραβούν τα βίντεο, λέγοντας ότι «ο «βιντεοσκοπικός» ακτιβισμός πολύ συχνά παράγει πολλές «ψεύτικες εικόνες»».

Ακόμη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλά για νόμιμη άσκηση βίας από την Αστυνομία υποστηρίζοντας, παράλληλα, πως αυτή έχει αλλάξει από τις τραυματικές ιστορικές περιόδους του μετεμφυλιακού κράτους και της Χούντας για να υπεραμυνθεί τις «θεμελιώδεις», κατά τον ίδιο, «προσθήκες και αλλαγές» τον τελευταίο χρόνο.

»»» Ξεπέρασαν τους 1.126.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον Ιούνιο, σημειώνοντας άνοδο κατά 19,96%, έναντι και 938.812, τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή προστέθηκαν 187.000 άνεργοι μόλις σε ένα χρόνο..

Το εντυπωσιακό είναι ότι από αυτούς τους ανθρώπους ο αριθμός των επιδοτουμένων, είναι μόλις 171.521 άτομα, από τα οποία τα 133.423 (ποσοστό 77,79%) διάφορες κατηγορίες και οι 38.098 (ποσοστό 22,21%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

Οι άνδρες ανήλθαν σε 79.848 (ποσοστό 46,55%) και οι γυναίκες σε 91.673 (ποσοστό 53,45%).

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο καταγράφηκε μεγάλη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που πλησίασε το 15%, λόγω των άδειων ξενοδοχείων.

Πρόκειται για πτώση-ρεκόρ και αυτή αποτυπώνεται στο μηνιαίο δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ηλεκτρισμού αποδίδεται στη μεγάλη βουτιά του τουρισμού αλλά και συνολικά στη μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, που έχει προκαλέσει ο Covid-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χαμηλή τάση, η πτώση ήταν 18,45% και στη μέση 22,08%. Από τη χαμηλή τάση ηλεκτροδοτούνται τα περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η απελευθέρωση των πτήσεων ίσχυσε ουσιαστικά από τον Ιούλιο.

Η προαναφερόμενη πτώση είναι μεγαλύτερη ακόμη κι από εκείνη του μήνα του lockdown του Μαΐου (σε 12μηνη βάση), που ήταν 9%, λόγω του ότι πέρυσι τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα λειτουργούσαν κανονικά και με σημαντική πληρότητα.

»»» Δεκάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην όχθη ποταμού της Κρεμαστής, στη Ρόδο, στην περιοχή της Λειβάδας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες πήραν δείγμα νερού προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που έχουν προκαλέσει το καταστροφικό οικολογικό φαινόμενο.

Τα ψάρια αυτά είναι κέφαλοι, οι οποίοι ζουν κατά κοπάδια κυρίως σε ρηχά νερά, μέσα σε λιμάνια, σε λιμνοθάλασσες και ανηφορίζουν και στα ποτάμια. Κύρια τροφή τους είναι τα μαλάκια, τα μικρά καρκινοειδή και σκουλήκια που βρίσκονται σε φύκια και κοντά σε πέτρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ποτάμι της Κρεμαστής ζει και το σπάνιο είδος ψαριού, το γκιζάνι.

Στην έρευνα καταγράφεται η οικονομική πίεση που ήδη αντιμετωπίζει το καταναλωτικό κοινό. Ποσοστό 75% ξοδεύει πάνω από το 80% του διαθέσιμου εισοδήματος του σε μηνιαία βάση, ενώ ποσοστό 9% ξοδεύει πάνω από 100%, πρακτικά, δηλαδή, δανείζεται με κάποιον τρόπο για να καλύψει τις ανάγκες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δαπάνες για τους μηνιαίους λογαριασμούς ανέρχονται στο 27% του εισοδήματος, όσο σχεδόν και οι δαπάνες για αγορές προϊόντων με 28%. Οι φόροι ακολουθούν με 15% και οι υπηρεσίες με 14%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η κύρια κατηγορία αγορών όσον αφορά τις δαπάνες είναι τα τρόφιμα και ποτά με ποσοστό 46% με αύξηση από 41% στην προηγούμενη μέτρηση. Η εστίαση, η οποία στην προηγούμενη μέτρηση βρισκόταν στη δεύτερη θέση, υποχωρεί από 12% σε 9% και τα ξενοδοχεία από 5% σε μόλις 1%.

»»» Μπορεί οι δανειολήπτες («πράσινοι» και «κόκκινοι») που θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης στεγαστικών δανείων να γλυτώνουν τις κύριες κατοικίες τους από τις τράπεζες για 9 μήνες, αλλά κινδυνεύουν να τις χάσουν από το Δημόσιο!

Με μια …περίεργη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με το πρόγραμμα επιδότησης δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία, οι δανειολήπτες υποχρεούνται για διάστημα 6-18 μηνών, μετά τη λήξη της 9μηνης συνεισφοράς του δημοσίου, να είναι συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Αν κάποιοι δεν είναι, κηρύσσονται αναδρομικά έκπτωτοι του προγράμματος και το Δημόσιο απαιτεί να του επιστραφεί (και με τόκο 2%) το σύνολο του ποσού της επιδότηση, έχοντας το δικαίωμα να φθάσει μέχρι και σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις κινητών και ακινήτων κλπ).

Οι μόνες που ωφελούνται από τη διάταξη είναι οι τράπεζες, οι οποίες «δένουν» τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων, για 6-18 μήνες παραπάνω, με τον φόβο να εμπλακούν σε περιπέτειες με το Δημόσιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: