«Η ελληνική κυβέρνηση περιορίζει δικαιώματα με πρόσχημα τον κορονοϊό»

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 18η Ιουλίου…

»»» Από «ψιλό κόσκινο» θα περνούν οι δανειολήπτες, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης δόσεων δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις στην κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι προϋποθέσεις για την χορήγηση της 9μηνης κρατικής επιδότησης είναι αρκετές και εκτιμάται ότι θα περιορίσουν κατά πολύ τον αριθμό των δανειοληπτών («πράσινων» και «κόκκινων») που τελικά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και θα επωφεληθούν.

Κατ’ αρχάς ο δανειολήπτης πρέπει να έχει αποδεδειγμένα πληγεί από την κρίση του κορονοϊού και στη συνέχεια να καλύπτει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως και προϋποθέσεις που αφορούν την αξία της κύριας κατοικίας του και το δανειακό υπόλοιπό του.

Με βάση τα στοιχεία μέτρησης της κατανάλωσης, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 3,9%, υποχωρώντας στα 115,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πέμπτη εβδομάδα από τις αρχές της χρονιάς, και την τέταρτη από το ξέσπασμα της κορονο-κρίσης, όπου ο τζίρος των σούπερ μάρκετ κινήθηκε χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτει πως ο τζίρος των τροφίμων μειώθηκε 3,4%, οι πωλήσεις ειδών σπιτιού κατέγραψε απώλειες 4,6%, και κατά 3,9% ειδών προσωπικής υγιεινής & φροντίδας ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες 7% εμφάνισε η κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται περιφερειακά προϊόντα, όπως π.χ. βιβλία.

»»» Δραματική μείωση κρατήσεων στα ξενοδοχεία μετά την αιφνιδιαστική απόφαση να καταστεί υποχρεωτικό το τεστ πριν την είσοδο στη χώρα, καταγγέλλουν οι ξενοδόχοι, ο οποίοι υποστηρίζουν ότι οι πληρότητες έπεσαν στο 20%, ενώ ακυρώσεις γίνονται και από τους Έλληνες.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους, μετά την λήψη, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, του μέτρου του υποχρεωτικού τεστ πριν την είσοδο στη χώρα μας, οι κρατήσεις από τις βαλκανικές χώρες πάγωσαν και άρχισαν να ακυρώνονται και οι ήδη πραγματοποιηθείσες.

Καταγγέλλουν δε ότι ενώ τα ξενοδοχεία επιβαρύνονται για να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα «βλέπουμε σε παραλίες, bar, νυχτερινά κέντρα κλπ να μην εφαρμόζεται κανένα απολύτως μέτρο».

«Πότε θα αποφασίσετε και εσείς από την πλευρά σας να προστατεύσετε το ελληνικό τουριστικό προϊόν και την ελληνική ξενοδοχεία», καταλήγουν.

»»» Σταματά την καθημερινή ανακοίνωση του αριθμού των θυμάτων από τον κορονοϊό η Βρετανία, καθώς υπάρχει η εκτίμηση, ότι ίσως γίνονται λάθος μετρήσεις και οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι υπερβολικά διογκωμένοι.

Ακαδημαϊκοί επισήμαναν πρόσφατα ότι ο τρόπος με τον οποίο η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) υπολογίζει τα στοιχεία ενδέχεται να τα κάνει να εμφανίζονται χειρότερα εκεί σε σύγκριση με τις άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σήμερα, στον απολογισμό των θυμάτων περιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό και στη συνέχεια πέθαναν, ασχέτως του πότε έγινε αυτό, γεγονός που ενδέχεται να διαστρεβλώνει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ζήτησε να εξεταστεί ο τρόπος που καταγράφονται τα θύματα από την PHE, αφού ακαδημαϊκοί επισήμαναν ότι στις λίστες των θυμάτων του κορονοϊού περιλαμβάνονται  άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό, οι οποίοι θεραπεύτηκαν και μετά πέθαναν από άλλες αιτίες «ακόμη και αν έπαθαν καρδιακή προσβολή ή τους παρέσυρε λεωφορείο τρεις μήνες αργότερα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου στην ΕΕ το 2018 εκτινάχθηκε στο 42% από 25% το 2000, καταγράφοντας αύξηση 17 ποσοστιαίων μονάδων.

Στην Ελλάδα σημειώθηκε, επίσης, σημαντική αύξηση των παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου, από το 4% το 2000 στο 11,1% το 2018, αλλά το ποσοστό αυτό ήταν με διαφορά το χαμηλότερο στην ΕΕ, με τα αμέσως χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Κροατία (20,7%) καθώς και τη Λιθουανία και την Πολωνία (26,4% και στις δύο χώρες).

Το 2018, οι γεννήσεις εκτός γάμου ήταν περισσότερες από τις γεννήσεις εντός γάμου σε οχτώ χώρες της ΕΕ: τη Γαλλία (60%), τη Βουλγαρία (59%), τη Σλοβενία (58%), την Πορτογαλία (56%), τη Σουηδία (55%), τη Δανία και την Εσθονία (54% και οι δύο) και την Ολλανδία (52%).

»»» Μόνο τα αντιβιοτικά ενδιαφέρουν τους Έλληνες, οι οποίοι δεν δίνουν σημασία σε χάπια για την καρδιά, τα αναλγητικά, ή για το πεπτικό σύστημα.

Συγκρίνοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον όγκο φαρμάκων που συνταγογραφείται σε ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες βγαίνουν πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ υψηλή κατανάλωση καταγράφεται και σε αιματολογικά σκευάσματα όπως αντιθρομβωτικά, φάρμακα κατά της αναιμίας, αντιαιμορραγικά και τα φάρμακα για τον διαβήτη.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη κατανάλωση καταγράφεται σε ορμονικά σκευάσματα (-48,9%), φάρμακα του ουρογενοποιητικού συστήματος, (-44,8%), σκευάσματα για αρθροπάθειες και μυοσκελετικές παθήσεις (-42%), φάρμακα του αναπνευστικού συστήματος (-30,6%), του νευρικού συστήματος (-25,7%) και του πεπτικού συστήματος (-22,9%).

Στην κατηγορία των σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό σύστημα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη κατανάλωση κατά 8% σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Όπως υποστηρίζει η εισαγγελέας, η εμφάνιση άλλου πορίσματος από τον κ. Ζαχαρή εμπίπτει στην περίπτωση της ανάσυρσης, η οποία προϋποθέτει νέα στοιχεία, τα οποία ωστόσο δεν έχουν υπάρξει, ούτε τα επικαλείται το πόρισμα.

Η κ. Τουλουπάκη τονίζει ότι «ο κ. Σοφουλάκης είχε, με βάση τις παραγγελίες του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το δικαίωμα να εκφέρει κατά μόνας τη δικαιοδοτική κρίση του ως προς την επάρκεια των ενδείξεων ενοχής για την άσκηση της ποινικής δίωξης και δεν υπάρχει ιεραρχική διαφορά ανάμεσα σε αυτόν και τον κ. Ζαχαρή που να δικαιολογεί την κρίση του ενός πορίσματος ως υπέρτερου του άλλου».

Το πόρισμα Σοφουλάκη, με βάση το οποίο αρχειοθετήθηκε η δικογραφία, κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 7 Ιουλίου, επομένως η παραγγελία να ασκηθεί σε βάρος της ποινική δίωξη είναι παράνομη ενέργεια επί ήδη αρχειοθετημένης δικογραφίας.

»»» Tη διαγραφή του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΚΙΝΑΛ για το ζήτημα της δίωξης της Ελένης Τουλουπάκη ζητά από την Φώφη Γεννηματά στέλεχος του κόμματος.

Συγκεκριμένα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιος βουλευτής Βοιωτίας Άρης Καρβούνης, έβαλε στο στόχαστρο του τον κ. Λοβέρδο για υιοθέτηση της «γραμμής» του Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το γνωστό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ στέλνει το παρακάτω μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά:


«Αγαπημένη Πρόεδρε Φώφη Γεννηματά, όπως πολύ σωστά είπατε στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ,όποιος δεν ακολουθεί τη πολιτική γραμμή της παράταξης θέτει τον εαυτό του εκτός παράταξης και ξεκινάς τις απαραίτητες διαδικασίες για διαγραφή

»Αν λοιπόν ισχύει αυτό πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της ΕΔΕΚΑΠ για τον κ. Λοβέρδο εκτός κι αν η πολιτική γραμμή είναι αυτή που δείχνει ο κ. Λοβέρδος…έλεος επιτέλους…».

Και ο Χρήστος Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι, «το ζήτημα είναι μέσα από τις πολιτικές, που υλοποιούμε, να περιορίσουμε τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Η κυνική τοποθέτησή του έγινε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΚΙΝΑΛ για  «ανεπαρκή και αναποτελεσματικά τα Κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης».

»»» Η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα La Libre, σε εκτενές δημοσίευμα της αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται την πανδημία με στόχο να περιορίσει τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν επί της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι μόνο.

Εκτιμώντας ότι η λιποθυμία ενός κοριτσιού στη Ρόδο από πείνα επανέφερε στο μυαλό των Ελλήνων το φάσμα της λιτότητας, η εφημερίδα σημειώνει ότι υπό με πρόσχημα τη μάχη κατά της πανδημίας, η φιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας έλαβε μέτρα, τα οποία φέρνουν στη μνήμη εκείνα που είχαν επιβληθεί την περίοδο από 2010 μέχρι 2019.

Το δημοσίευμα μεταφέρει την ανησυχία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που φοβούνται ότι αυτές οι αρνητικές αλλαγές, που είναι κομμένες στα μέτρα των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων, θα παραμείνουν και μετά την κρίση.

Επίσης, επισημαίνει ότι την ίδια ώρα οι εργοδότες μπορούν κατά βούληση να απασχολούν τους εργαζόμενους δύο εβδομάδες τον μήνα για μισθό μειωμένο κατά 50% και αυτό για διάρκεια 9 μηνών.

Στο δημοσίευμα υπάρχει Έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι άνεργος, είτε σε μόνιμη είτε σε προσωρινή βάση λόγω κορονοϊού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: