«Βουτιά» εποχής μνημονίων κάνει ο τζίρος στις εκπτώσεις

Γεια σας, να δούμε πώς «κύλησε» η 17η Ιουλίου…

Συγκεκριμένα, για το σύνολο των επιχειρήσεων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών τον Μάιο 2020 ανήλθε σε 15,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 27,1% σε σχέση με τον Μάιο 2019, που είχε ανέλθει σε 21,55 δισ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 88,7% τον Μάιο 2020 σε σύγκριση με τον Μάιο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης.

Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας.Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 709.442 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,8% σε σχέση με τον Μάιο 2019, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 1.605.798 χιλ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη μείωση κατά 97,2% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των Καταλυμάτων, ενώ τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου Λιανικού Εμπορίου, εκτός από το Εμπόριο Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών (14,9%).

»»» Μεγάλες μισθολογικές ανισότητες διαπιστώνει στην Ελλάδα έρευνα του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία οι αμοιβές στο Δημόσιο (περιλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών) είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το εμπόριο και τετραπλάσιες σε σχέση με τη γεωργία – κτηνοτροφία, ενώ η μεταποίηση κατατάσσεται κοντά στο μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, το μέσο ωρομίσθιο στην οικονομία (2017) διαμορφώνεται σε 11,2 ευρώ ενώ στη βιομηχανία είναι 11,8 ευρώ, στο εμπόριο 8,8 ευρώ, στις επαγγελματικές υπηρεσίες 8,1 ευρώ, στον τουρισμό 6,8 ευρώ, στις κατασκευές 5,7 ευρώ και στη γεωργία – κτηνοτροφία 4 ευρώ.

Οι υψηλότερες αμοιβές καταγράφονται στον κλάδο διύλισης πετρελαίου (32,9 ευρώ) και ακολουθούν τράπεζες-ασφάλειες (25,5 ευρώ), ηλεκτρισμός – φυσικό αέριο (20,2 ευρώ), εκπαίδευση σε (19,3 ευρώ), ορυχεία (18 ευρώ) και δημόσια διοίκηση (15,3 ευρώ). Επισημαίνεται ότι το ωρομίσθιο στην υγεία είναι 10,3 ευρώ.

»»» Κρούσματα παρέμβασης στα ΜΜΕ, με απαγορεύσεις δημοσίευσης, συλλήψεις και απειλές δημοσιογράφων και περιορισμό της πληροφόρησης, με πρόσχημα την ασφάλεια λόγω κορονοϊού, καταγράφει η οργάνωση «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα (RSF), σε τουλάχιστον 90 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Το καινούργιο στοιχείο είναι πως οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου εντοπίζονται πλέον και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, και συνολικά σύμφωνα με την οργάνωση RSF, το 47% των χωρών μελών του ΟΗΕ έχουν καταπατήσει το δικαίωμα της ενημέρωσης με πρόσχημα τον κορονοϊό.

Η Ευρώπη, είναι το δεύτερο επίκεντρο της επιδημίας και των παρεμβάσεων εναντίον των ΜΜΕ με 14 χώρες σε κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια να εμφανίζουν κρούσματα λογοκρισίας και παρεμπόδισης στην ενημέρωση.

Για το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος θα διαμορφωθεί στο 9,1% από 9,4% που προέβλεπαν στην τελευταία έρευνα. Για το 2021 και το 2022 προβλέπουν το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 9,3% και 8,5% έναντι 8,9% και 8,4%, αντίστοιχα, στην προηγούμενη έρευνα.

Όσον αφορά τους δείκτες της ανάπτυξης, στη νέα έρευνα προβλέπεται 5,7% το 2021 έναντι 4,3% στην προηγούμενη έρευνα.

»»» Η κορονο-κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους Γάλλους σε τράπεζες τροφίμων. Η φιλανθρωπική οργάνωση Restos du Coeur αναφέρει ότι προσφέρει, σήμερα, τρόφιμα σε 20-30% περισσότερους ανθρώπους από τον συνήθη αριθμό.

Παρόλο που η Γαλλία κατάφερε να ξεπεράσει τα χειρότερα από το lockdown, φιλανθρωπικές οργανώσεις τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, εξακολουθούν να χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι έως και οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια μέχρι το τέλος του έτους, με πολλές τράπεζες τροφίμων να τονίζουν ότι δεν είναι προετοιμασμένες να διαχειριστούν τον όγκο αυτόν.

«Εάν η πανδημία επιστρέψει το φθινόπωρο μαζί με την ανεργία, θα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Restos du Coeur Πατρίς Μπλαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο εργαζόμενους βρίσκεται σε καθεστώς ελαστικής  εργασίας, με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους εκτιμούν ότι έρχεται κύμα απολύσεων μέσα στο καλοκαίρι, γιατί έχει λήξει πια η περίοδος προστασίας για όσους είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ως το τέλος Μαΐου.

Την ίδια στιγμή παραμένει σταθερή και η άρνηση των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Σε έναν μήνα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλις 5.600 επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που μπήκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ανήλθε σε περίπου 52.000 άτομα.

»»» Περιορίζονται οι όποιες ελπίδες τόνωσης της αγοράς με τις θερινές εκπτώσεις, καθώς με βάση τα πρώτα στοιχεία εκτιμάται ότι θα σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση της δεκαετίας, ξεπερνώντας στην Αττική το 17%.

Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση που καταγράφηκε ήταν το 2013 (δηλαδή στη χειρότερη χρονιά των μνημονίων), όταν ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων υποχώρησε κατά 12% σε σύγκριση με το 2012 και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εκτιμούν ότι φέτος η καθίζηση εσόδων μπορεί να την υπερβεί!

Η οικονομική στενότητα των καταναλωτών, που είναι φανερό ότι δυσκολεύονται να ψωνίσουν είδη πέρα από τα απαραίτητα, αλλά και η απουσία των τουριστών, οι οποίοι τα προηγούμενα καλοκαίρια ενίσχυαν κυρίως τις τουριστικές αγορές, βυθίζουν τα έσοδα των φετινών θερινών εκπτώσεων.

Είναι ενδεικτική η αναφορά του προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλη Κορκίδη σε φετινό στόχο περιορισμού του σοκ της μείωσης του τζίρου στο 12% και των απωλειών κερδών στο 39%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: