Το «σχέδιο Πισσαρίδη» φέρνει ασφαλιστικό Πινοσέτ και διαλύει μικρές επιχειρήσεις

Γεια σας,να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 15η Ιουλίου…

»»» Τα 6 δισ. πλησιάζει το έλλειμμα στον Προϋπολογισμό για το α΄ εξάμηνο του 2020, καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κορονο-κρίσης αύξησαν σημαντικά τις δαπάνες, ενώ τα έσοδα ήταν μειωμένα έναντι των αρχικών στόχων.

Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα 5.864 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, τα έσοδα εμφανίζονται μειωμένα. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21.371 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.381 δισ. εκατ. ευρώ ή 13,7% έναντι του στόχου.

Μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η μείωση των φορολογικών εσόδων τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος παρουσίασε τα σχετικά στοιχεία.

Όπως δήλωσε, «η καλή αυτή επίδοση δεν αίρει την πίεση που θα εξακολουθήσει να υπάρχει στα φορολογικά έσοδα τους επόμενους μήνες, λόγω της βαρύτατης ύφεσης που προκαλεί η πανδημία, προπαντός στα έσοδα του τουρισμού».

Ο φόβος ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα που οι καλούντες ανέφεραν ότι ένιωσαν σε μεγαλύτερη συχνότητα (67,6% απάντησαν συνέχεια ή αρκετές φορές), η λύπη (58,2%), ο αιφνιδιασμό (43%) και ο θυμός (42,8%), σχετικά με την κορονο-κρίση και την καραντίνα.

Το χρονικό διάστημα 16/03-30/03 το 90% των κλήσεων είχε αναφορά σε φόβο μόλυνσης από τον κορονοϊό, ενώ το 10% δεν είχε καμία τέτοια αναφορά. Επίσης, σχεδόν στο 86% γινόταν αναφορά στα περιοριστικά μέτρα και την καραντίνα, ενώ τα άγχη για την οικονομία απασχολούσαν σε εκείνη τη φάση ένα 44,3% των πολιτών.

Με την πάροδο του χρόνου και καθώς η καμπύλη μετάδοσης του ιού παρέμενε σταθερή ή κινείτο καθοδικά παρατηρήθηκε αισθητή μείωση των αιτημάτων που αφορούσαν στον Covid-19, και άρχισε να αυξάνεται σταδιακά η ανασφάλεια για τη νέα «κανονικότητα» και τα οικονομικά ζητήματα.

»»» Ευτυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκέφτεται, προς το παρόν, ένα νέο γενικό lockdown, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα απέναντι στην πιθανότητα μιας νέας έξαρσης του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν εστίασε σε όλες τις αναγκαίες δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων και της ιχνηλάτησης επαφών, της βελτιωμένης επιτήρησης της δημόσιας υγείας και της διευρυμένης πρόσβασης σε ιατρικά αντίμετρα.

Μεταξύ άλλων οι δράσεις προτεραιότητας για τις εθνικές αρχές και τους οργανισμούς της ΕΕ είναι η αύξηση της κάλυψης των εξετάσεων, η διασφάλιση της ομαλής παροχής μέσων ατομικής προστασίας, ταχεία κινητοποίηση στον τομέα της δημόσιας υγείας, χωρίς παραμέληση άλλων τομέων της υγείας.

Ακόμα, η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και τα περιθωριοποιημένα άτομα, μέσω της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών για τις εξετάσεις, τη φροντίδα και τη θεραπεία, μεταξύ άλλων για την ψυχική υγεία και την ψυχολογική υποστήριξη.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 επικεφαλής μικρών επιχειρήσεων από πάνω από 50 χώρες, που διαθέτουν σελίδα στο Facebook.

Από τις επιχειρήσεις εκείνες που παρέμεναν σε λειτουργία όταν διενεργήθηκε η έρευνα, στο διάστημα 28-31 Μαΐου, σχεδόν δύο στις τρεις επικαλέστηκαν λιγότερες πωλήσεις, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν.

»»» Ευθεία βολή στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προώθηση του «ασφαλιστικού Πινοσέτ», με παράδοση των συντάξεων αποτελεί το «Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που παρουσίασε χθες η «επιτροπή Πισσαρίδη» στην κυβέρνηση και στους κοινωνικούς εταίρους.

H σύνθεση της «επιτροπής Πισσαρίδη» αποτελείται από καθηγητές που εισηγήθηκαν ή ύμνησαν τα δρακόντεια μέτρα των πρώτων δύο Μνημονίων και όπως ήταν αναμενόμενο, οι προτάσεις δεν κινούνται γύρω από τις ανάγκες του λαού,  αλλά τις συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κοινωνική ασφάλιση.

Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος της παράδοσης της επικουρικής ασφάλισης και σύνταξης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το κόστος δε της σχετικής μετάβασης σχεδιάζεται να καλυφθεί -μαζί με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης- από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης.

Αίσθηση προκαλεί η απουσία, από τις 151 σελίδες της έκθεσης, ενός άξονα που να εστιάζει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η «επιτροπή Πισσαρίδη» περιορίζεται στην αναφορά «να βοηθηθούν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με την ενσωμάτωση της κατάρτισης».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: