Με νόμο μπαίνει στα σπίτια η τηλεργασία

Γεια σας, να δούμε πώς «κύλησε» η 13η Ιουλίου…

»»» Αλήθεια, πού κρύφτηκαν οι «υπερπατριώτες», οι οποίοι έκαναν λαοσυνάξεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά τώρα δεν βγάζουν άχνα για το μεγαλύτερο έγκλημα που συντελέστηκε κατά της Ορθοδοξίας, την άλωση της Αγιάς Σοφιάς, γράφει το Kontranews.

Όλοι αυτοί οι αστέρες της Δεξιάς που πωλούσαν ανέξοδο πατριωτισμό από τα κανάλια της διαπλοκής για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν λένε κουβέντα για τον Ερντογάν. Το ίδιο και ο θεσμός των εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών οργανώσεων που καλούσε τον ανυποψίαστο κόσμο σε διαδηλώσεις.

Όσο για την κυβέρνηση, έχει εξαντλήσει τις αντιδράσεις της σε διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς οργανισμούς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, εκτός από τη ματαίωση των πανηγυριών, εισηγείται την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες, που προέρχονται από όμορες χώρες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο συνολικός αριθμός νέων συμβάντων παραμένει διψήφιος σε καθημερινή βάση, ενώ κρούσματα εντοπίζονται σταθερά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τη βόρεια Ελλάδα να παρουσιάζει πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα.

»»» Σφοδρή επίθεση στις τράπεζες έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, λέγοντας ότι «με σαθρά επιχειρήματα και απίστευτες αιτιάσεις» προσπαθούν να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από τη χρηματοδότηση.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν άρθηκε στο ύψος των περιστάσεων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έλαβε τη μεγάλη στήριξη του ελληνικού λαού», επισήμανε ο κ. Μίχαλος.

«Όπως διαπιστώνουμε, οι τράπεζες αφενός ερμηνεύουν και εφαρμόζουν τους κανονισμούς των σχετικών προγραμμάτων κατά το δοκούν, έχοντας ως μόνο γνώμονα την αύξηση των κερδών τους και την εξυπηρέτηση της μόνιμης πελατείας τους και αφετέρου θέτουν διάφορα αδιαφανή «τραπεζικά» κριτήρια κατά την εξέταση των αιτήσεων δανειοδότησης», πρόσθεσε.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι «η διαχείριση των οικονομικών της Γενικής Κυβέρνησης πρέπει να διέπεται από τις ακόλουθες αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης, ήτοι της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της ειλικρίνειας».

Και ερωτούν αν χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια «όπως η μέτρηση τηλεθέασης ή ακροαματικότητας, ή η κυκλοφορία του έντυπου Τύπου; Αξιολογήθηκε η σειρά κατάταξης στις μετρήσεις επισκεψιμότητας στα ψηφιακά μέσα; Και εάν ναι, από ποιο φορέα αντλήθηκαν τα εν λόγω στοιχεία; Με ποιο τρόπο έγινε χρήση των κριτηρίων για τον υπολογισμό της αμοιβής των ΜΜΕ για τις καμπάνιες πληροφόρησης;».

»»» Πτώση 90% στην επιβατική κίνηση Ιουλίου και 96,7 του Ιουνίου, παρατηρήθηκε στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρα,τις πρώτες ημέρες ανοίγματος του τουρισμού. Ελάχιστοι οι επιβάτες και πολύ περιορισμένα περιθώρια αντιστροφής της κατάστασης.

Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» παρουσίασε πτώση το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου κατά 94% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ενώ το δεύτερο 15νθήμερο, η πτώση κυμάνθηκε στο 87% σε σχέση με πέρυσι.

Εξίσου αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και για το αεροδρόμιο της Καβάλας, όπου τον Ιούνιο η κίνηση σημείωσε πτώση κατά 96% σε σχέση με πέρυσι ενώ από την 1η Ιουλίου έως σήμερα, που «άνοιξαν» οι διεθνείς πτήσεις, η πτώση άγγιξε το 91%.

Στο σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece, τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση σημείωσε πτώση 96,7% σε σχέση με πέρυσι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου 90%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ΙΤF) υπολογίζεται ότι 120.000 με 150.000 ναυτικοί βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής στις θέσεις εργασίας τους μέχρι να πάρουν το πράσινο φως για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Πάνω από 1,2 εκατ. ναυτικοί εργάζονται σε περίπου 55.000 εμπορικά πλοία παγκοσμίως και περίπου 200.000 εξ αυτών αντικαθίστανται ανά μήνα από νέα πληρώματα. Πλέον όμως μέχρι τώρα καθιερωμένο μοντέλο εργασίας έχει διαταραχθεί.

Η πανδημία συνεπάγεται κατά τόπους διαφορετικούς κανόνες και περιορισμούς, ενώ μεταβάλλονται και οι ρυθμίσεις που αφορούν τη βίζα. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς ναυτικών αεροπορικώς στις εστίες τους.

»»» Με αφορμή την κορονο-κρίση η τηλεργασία ήρθε στη ζωή των εργαζομένων. Αφού δοκιμάστηκε και διαπιστώθηκε ότι εξυπηρετεί, κυρίως, τις επιχειρήσεις, αποκτά νομική υπόσταση, τέσσερις μήνες από την αρχική και ανεξέλεγκτη, εφαρμογή της.

Το νομικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει μια δέσμη 10 διατάξεων, ανάμεσα στις οποίες είναι «ο πλήρης σεβασμός των εργασιακών σχέσεων, η τήρηση ωραρίου από τον εργοδότη, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής του τηλεργαζομένου, κάλυψη του κόστους εξοπλισμού από εργοδότη, απαγόρευση της χρήσης κάμερας και σύστημα ελέγχου τηλεργασίας».

Για να διαπιστώνεται αν οι κανόνες τηρούνται το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων θα ιδρύσει αυτοτελές «Τμήμα Ελέγχου Τηλεργασίας» στο «Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας», το οποίο θα είναι αρμόδιο για την διενέργεια ελέγχων.

Αυστηρότερο πλαίσιο και έλεγχο στην τηλεργασία ζητεί η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κάνει λόγο για «καθυστερημένα αντανακλαστικά του υπ. Εργασίας, όταν πρόκειται για ζητήματα προστασίας των εργαζομένων».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: