Αύξηση της ανεργίας και μικρότερη ανάπτυξη προβλέπει η Κομισιόν

Γεια σας, να δούμε πώς «κύλησε» η 7η Ιουλίου…

»»» Πρώτη είναι η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από το μέσο όρο της ευρωζώνης (10,8%), σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της εργασιακής επισφάλειας, λόγω κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο υψηλότερος κίνδυνος έκθεσης των εργαζομένων και, άρα, αναστολής της εργασίας τους, εξαιτίας της απαιτούμενης φυσικής εγγύτητας κατά την εκτέλεσή της, εντοπίζεται σε κλάδους, όπως η εστίαση και τα καταλύματα, το εμπόριο, καθώς και οι προσωπικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Το ποσοστό απασχόλησης στους κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου ανέρχεται στην Ελλάδα στο 30,2%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό, μετά την Κύπρο (33,5%), όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 22,1%.

Σε έρευνα, που έχει εκπονήσει, προκύπτει θα απαιτηθούν τρία χρόνια για την επιστροφή της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα, αρκεί να δεις ότι το 50% τουλάχιστον, των απασχολουμένων βρίσκεται σε κατάσταση μερικής ανεργίας και εκ περιτροπής απασχόληση.

Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, είναι ανήσυχος για τους συνταξιούχους, κάνοντας λόγο για «φτωχοποίηση του συνταξιοδοτικού πληθυσμού» υπολογίζοντας τις απώλειες από χαμένες εισφορές και φόρους.

»»» Άνοδο της ανεργίας στις αναπτυγμένες οικονομίες, σε υψηλότερο επίπεδο και από τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του 30, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

Ο Οργανισμός προειδοποίησε ακόμη να μην αποσυρθούν γρήγορα τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης, και τόνισε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεκινήσουν νέα προγράμματα για να ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζομένους, ιδιαίτερα όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά.

Τα ποσοστά ανεργίας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν ακόμη υψηλότερα εάν ξεσπάσει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού και επιβληθούν νέα lockdowns, ενώ με τα σημερινά δεδομένα δεν προβλέπεται επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2022, το νωρίτερο.

Για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η απασχόληση στην Ελλάδα θα μειωθεί φέτος μεταξύ του 3,5% και του 3,8% και η ανεργία θα αυξηθεί από 2,1 έως 2,3 μονάδες.

Ιδιαίτερα σοβαρές ήταν οι απώλειες στις εξαγωγές και τον Μάιο, μήνα σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 2.065,6 εκατ. ευρώ έναντι 3.069,8 εκατ. ευρώ, έναντι του ίδιου μήνα του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά ένα δισ. ευρώ (32,7%).

Την ίδια ώρα, η συνολική αξία των εισαγωγών διαμορφώθηκε στα 3.227,7 εκατ. ευρώ έναντι 5.292,3 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019, παρουσιάζοντας μείωση, η οποία ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ (39%).

Ετσι, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά τον μήνα Μάιο 2020 ανήλθε σε 1.162,1 εκατ. ευρώ, έναντι 2.222,5 εκατ. ευρώ, κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2019, παρουσιάζοντας μείωση 47,7%.

»»» Σοκ και δέος για την οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται στην χώρα, ως συνέπεια του lockdown, προκαλεί η αποκαλυπτική μελέτη της Grant Thornton.

Σύμφωνα με τη μελέτη, επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 69% του συνολικού κύκλου εργασιών των Ελληνικών επιχειρήσεων επλήγησαν άμεσα, λόγω του περιορισμού ή και της διακοπής της λειτουργίας τους.

Συνολικά, επιχειρήσεις που παράγουν κύκλο εργασιών ποσού € 32,9 δις (11% επί του συνολικού κύκλου εργασιών) και απασχολούν περίπου 1,1 εκ. εργαζομένους (25% επί του συνόλου) διέκοψαν τη δραστηριότητά τους λόγω της κορονο-κρίσης.

Ακόμα, 17.000 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των €200χιλ. αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση στον κύκλο εργασιών τους το 2020, κατά -12,4%. Επίσης, αναμένει μείωση της λειτουργικής τους κερδοφορίας, κατά -39%, κάτι που αντιστοιχεί σε €5,6 δις μείωση της ρευστότητας τους για το 2020.

Ο Ιούνιος του 2020 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, μαζί με τον Ιούνιο του 2019, καθώς βρίσκονται 0,53 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Στη Σιβηρία η μέση θερμοκρασία έφθασε μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα συνηθισμένα επίπεδα του Ιουνίου. Πέραν του Ιουνίου, η υπηρεσία επισημαίνει μια περίοδο διαδοχικών μηνών, από τον Δεκέμβριο, με ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες.

Αυτές οι «ασυνήθιστες» θερμοκρασίες συνδέονται με διάφορους παράγοντες που αλληλεπιδρούν, κυρίως τους ανέμους και την ιδιαίτερα ασθενή χιονοκάλυψη, ενώ το ανησυχητικό για τους επιστήμονες είναι ότι η Αρκτική ζεσταίνεται πιο γρήγορα απ’ ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος.

»»» Κόλαφος για τον «Μεγάλο Περίπατο», είναι ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΑΔΑΣ-Τμήμα Αττικής (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών), εκτιμώντας ότι το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε προαύλιο των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και διεθνών αλυσίδων εμπορίου και διασκέδασης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η παρέμβαση υλοποιείται ως αποτέλεσμα απλά μίας κυκλοφοριακής μελέτης, ενώ εκτιμά ότι «μπαίνει σε κλοιό το κέντρο της Αθήνας προκειμένου να «αποστειρωθεί», ώστε να παραδοθεί στην ανάπτυξη των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων».

Ακόμα υπογραμμίζεται ότι ο Μεγάλος Περίπατος αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην υλοποίηση του σχεδίου ριζικής αλλαγής στις οικονομικές δραστηριότητες, στην παραγωγική δομή και στον εκτοπισμό των λαϊκών στρωμάτων, που κατοικούν ακόμα στο κέντρο.

«Η εμπειρία που υπάρχει από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις δείχνει ότι τέτοιες αναπλάσεις οδηγούν σε υψηλότερες αξίες ακινήτων, άρα υψηλότερα ενοίκια και στη συνέχεια υψηλότερα τέλη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι μόνιμοι κάτοικοι και οι μικροί επαγγελματίες του κέντρου, θα αναγκαστούν να μετακομίσουν ή αντίστοιχα να κλείσουν», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι Έλληνες υπουργοί δέχονταν βροχή ερωτήσεων για παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης μεταναστών, καθώς και για την ανεξέλεγκτη βία, η οποία είχε ως συνέπεια ακόμα και για θανάτους.

Οι τρεις υπουργοί δεν έδωσαν καμία συγκεκριμένη απάντηση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αιχμηρές επισημάνσεις
ευρωβουλευτών, κάποιοι από τους οποίους μίλησαν για ακροδεξιά πολιτική, ενώ ένας σχολίασε ότι οι τοποθετήσεις τους «είναι εκτός θέματος, σαν να έχουν προσκληθεί σε γάμο και να απαγγέλλουν επικήδειους».

Κατηγορηματική ήταν η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία είπε ότι «υπάρχουν αναφορές για απωθήσεις μεταναστών, οι οποίες απαγορεύονται ρητά. Οι απωθήσεις είναι παράνομες και καλώ τις ελληνικές αρχές να τις διερευνήσουν όλες».

»»» Δραματικές για την ελληνική οικονομία είναι οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν οι οποίες εκτιμούν ότι μείωση 9% θα σημειώσει το ελληνικό ΑΕΠ το 2020, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα φτάσει στο 6%, αντί της αρχικής εκτίμησης για 7,9%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά εξαιτίας των συνεπειών του lockdown, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών έχει να κάνει και με τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε συνθήκες αβεβαιότητας, ειδικά εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στους κινδύνους που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τον αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή, προκάλεσαν καθυστερήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ με βάση τις εαρινές προβλέψεις αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: