Στο 7,7% της ελληνικής Οικονομίας έφτασε το κόστος από το lockdown

Γεια σας, να δούμε πώς «κύλησε» η  30η Ιουνίου…

Oι νέες εκτιμήσεις του ILO για τις απώλειες θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με την πτώση 10,7% των ωρών εργασίας –ή απώλεια 305 εκατ. θέσεων- που προέβλεπε για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου στην προηγούμενη έκθεση, που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο.

»»» Η οικονομική δυσχέρεια είναι ο λόγος που πολλοί οδηγοί δεν περνούν ΚΤΕΟ τα αυτοκίνητά τους, καθώς φοβούνται το κόστος εργασιών που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν μετά τον έλεγχο, το οποίο θεωρείται δυσανάλογο της αξίας του αυτοκινήτου τους.

«Είναι περίπου ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα και άλλες τόσο μοτοσικλέτες, που δεν περνούν τα οχήματα τους από ΚΤΕΟ», δήλωσε ο διευθυντής ιδιωτικού ΚΤΕΟ, Ορθόδοξος Μπακιρτζής».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το φαινόμενο έχει να κάνει και με την νοοτροπία του Έλληνα οδηγού, ο οποίος πιστεύει ότι «επειδή κινείται το όχημα δεν χρειάζεται να περάσω ΚΤΕΟ».

Τα στατιστικά στοιχεία των σημαντικότερων παραλείψεων των αυτοκινήτων που περνούν ΚΤΕΟ, αναφέρουν ότι τα περισσότερα οχήματα έχουν πρόβλημα με το σύστημα διεύθυνσης, τα φρένα και τα αμορτισέρ, ενώ το σημαντικότερο είναι τα ελαστικά.

«Ο υπουργός Τουρισμού δείχνει ότι ουδεμία σχέση έχει με τον τουρισμό και την τουριστική αγορά, όταν επαίρεται για την δήθεν μεγάλη αποδοχή που είχε το πρόγραμμά του από τα καταλύματα της χώρας. Οι αριθμοί ωστόσο διαψεύδουν τον κ. Θεοχάρη.

»Η χώρα επισήμως διαθέτει περίπου 49.200 καταλύματα. (10.000 ξενοδοχεία και 39.200 καταλύματα επιπλωμένων διαμερισμάτων). Συμμετοχή στο πρόγραμμα δήλωσαν μόλις 1955 καταλύματα. Ο κ. Θεοχάρης χαιρέτησε με μεγάλο ενθουσιασμό τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δηλώνοντας ότι «ξεπέρασε κάθε προσδοκία».

»Το γεγονός δηλαδή ότι μόνο το 4% των καταλυμάτων της χώρας, εκδήλωσε ενδιαφέρον για το πρόγραμμα του σε μια περίοδο που κάθε κατάλυμα θα αγωνιούσε να συμμετάσχει, ο κ. υπουργός το θεωρεί επιτυχία !!!», επισημαίνουν.

»»» Την ώρα που ο ΠΟΥ φοβάται κύμα αναζωπύρωσης του κορονοϊού, η ΕΕ ανοίγει τα σύνορά της σε τρίτες χώρες, τις οποίες θεωρεί ότι είναι «υγειονομικά ασφαλείς».Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσα τους βρίσκεται και η Κίνα, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτή θα ανοίξει τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, σημαντικές χώρες για τον ελληνικό τουρισμό, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Μαζι με τη Βραζιλία, αποτελούν χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων covid-19, ενώ απαγορευτικό έχουν και οι ταξιδιώτες από την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Οι άλλες χώρες (εκτός της Κίνας) που πήραν «διαβατήριο» είναι Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς,Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Σερβία,Τυνησία,Ταϊλάνδη.  Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύεται επί του παρόντος προσωρινές «αερογέφυρες» με πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ETUC, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η ανεργία των νέων σημείωσε άνοδο κατά 159.000 άτομα μόνο τον Μάρτιο, δηλαδή μόλις ξεκίνησε το lockdown, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 2,8 εκατομμυρίων (15,4%), ενώ πολλοί είναι και εκείνοι, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν από την επισφαλή εργασία.

Επίσης, προβλέπεται ότι η κρίση θα ωθήσει την ανεργία των νέων στα 4,8 εκατομμύρια (26,2%) μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένεται, ακόμα, ότι ο αριθμός των νέων που δεν έχουν εκπαίδευση, απασχόληση ή κατάρτιση θα αυξηθεί από 4,9 εκατομμύρια σε 6,7 εκατομμύρια.

»»» Τη …δόξα των Αμερικανών αστυνομικών που βιντεοσκοπούν τα «κατορθώματα» τους, φαίνεται πώς ζήλεψαν τα ΜΑΤ, τα οποία εξοπλίζονται με κάμερες, σε μια περίοδο που προωθείται το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων.

Η ενέργεια αυτή από την πλευρά της ΕΛΑΣ γίνεται για να «κλείσουν στόματα» σχετικά με τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας, αλλά για κάποιους ίσως είναι προάγγελος για το τι «θεαματικό» θα ακολουθήσει στις μελλοντικές διαδηλώσεις, σε μια δύσκολη εποχή για τους πολίτες.

Οι κάμερες που θα καταγράφουν τις επιχειρήσεις των ΜΑΤ και θα μεταδίδουν απευθείας εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο, θα βρίσκεται σε ένα κοντάρι ύψους τριών μέτρων, το οποίο θα κρατά ένας …σκηνοθέτης και κάμεραμαν αστυνομικός από κάθε διμοιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία αναμένεται να προμηθευτεί 20 κάμερες υψηλής ευκρίνειας και έξι αναμεταδότες εικόνας. Η αρχική πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι, ήταν να τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», όπως τα ΜΑΤ, οι ΟΠΚΕ και τα ΕΚΑΜ, αλλά παραπέμφθηκε στο μέλλον.

Ειδικότερα, ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε σημαντικά στις εξής κατηγορίες: Ένδυση- υπόδηση (83,1%), Έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (52,5%), Βιβλία-χαρτικά- λοιπά είδη (52,5%), Πολυκαταστήματα (45,4%), Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (31,9%), Τρόφιμα- ποτά- καπνό (26,3%) και Φαρμακευτικά- καλλυντικά (3,6%).

»»» Με περίπλοκες αναλύσεις και χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένα ποσά, για  να μην τρομάξει ο κόσμος, η Τράπεζα της Ελλάδος επιχείρησε να κάνει μια αρχική αποτίμηση της ζημιάς στην Οικονομία της χώρας, από το lockdown για τον κορονοϊό.

Το οικονομικό κόστος των περιοριστικών μέτρων, σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, για το σύνολο της Οικονομίας εκτιμάται σε 7,7% το 2020.

Οι μεγαλύτερες απώλειες συγκεντρώνονται πρωτίστως σε κλάδους των υπηρεσιών και συγκεκριμένα στον κλάδο καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης, καθώς επίσης και στους κλάδους χονδρικού και λιανικού εμπορίου, μεταφορών-αποθήκευσης και τεχνών και διασκέδασης.

Συγκεκριμένα, οι απώλειες του τουριστικού κλάδου εκτιμώνται σε 3,9% και των λοιπών υπηρεσιών σε 3,2% για το σύνολο του έτους. Μεγάλες είναι και οι συνέπειες από τον περιορισμό των εισαγωγών-εξαγωγών και, βέβαια, της κάθετης πτώσης της ζήτησης των βιομηχανικών προϊόντων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: