Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 28η Ιουνίου…
- Κόντρα ξέσπασε μεταξύ Κώστα Μπακογιάννη και Παύλου Πολάκη για τον «Μεγάλο Περίπατο» και τις ζαρτινιέρες με τα φυτά που θα τον στολίσουν. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε «τρώνε τα λεφτά», εξαπολύοντας επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων.
Οργισμένη ήταν η απάντηση του Κώστα Μπακογιάννη, με μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αποδέκτη ειδικά τον Παύλο Πολάκη.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «για πολλοστή φορά δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να αγνοήσει την πραγματικότητα και να αρνηθεί την αλήθεια», προσθέτοντας ότι «όταν ένας δήμος προμηθεύεται αστικό εξοπλισμό, δεν το κάνει μόνο για τη θητεία του δημάρχου αλλά για πολλά χρόνια».
Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι όλα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρώπης σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και από το «αν οι εκταμιεύσεις γίνουν στο δεύτερο μισό του 2021».
Επίσης, σημείωσε πως «είναι σημαντικό αν οι εκταμιεύσεις θα συνδεθούν με υφεσιακές μεταρρυθμίσεις, αν θα συνδεθούν με μνημονιακού χαρακτήρα επιλογές. Είναι πολύ κρίσιμο αν θα ισχύσει ή όχι η ρήτρα διαφυγής το 2021.
»Αν όχι, θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μέτρα σύντομα, μέτρα λιτότητας, που θα πυροδοτήσουν τον υφεσιακό κύκλο. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιλέξει να τα κρύψει αυτά από τον ελληνικό λαό, ή να μιλήσει με ειλικρίνεια. Αν έχει επιλέξει να δραπετεύσει ή να προχωρήσει. Τον Αύγουστο θα μάθουμε».
Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ, είναι η διαφωνία Μέρκελ – Κουρτς, με τον Αυστριακό καγκελάριο να απορρίπτει και πάλι επιχορηγήσεις της ΕΕ προς επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας που χτυπήθηκαν από την κορονο-κρίση, ζητώντας δάνεια με όρους. Δηλαδή, μνημόνια.
Οι κυβερνήσεις «έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στους φορολογούμενους» τους και «ήδη πρέπει να επωμιστούν ένα μεγάλο βάρος λόγω της ύφεσης» στις ίδιες της χώρες τους, τονίζει ο Σεμπάσταν Κούρτς, συμπορευόμενος με τις κυβερνήσεις της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας.
Διαφορετική άποψη έχουν, ως γνωστόν, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να θεωρεί την παροχή επιχορηγήσεων ως ένδειξη βοήθειας και αλληλεγγύης, και να τονίζει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης συνιστά «μια ειδική απάντηση σε μια ιδιάζουσα κατάσταση».
Στόχος ήταν το πρόγραμμα να αναλάβει ρόλο ρυθμιστή στην αγορά εργασίας μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος των απολύσεων και να διασωθεί η παρτίδα του καλοκαιριού, αλλά με μειώσεις μισθών, στο συμμετοχικό σχήμα κράτους και επιχειρήσεων.
Οι μέχρι στιγμής επιδόσεις του, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, καθώς έχουν ενταχθεί περί τις 3.000 επιχειρήσεις και περίπου 35.000 εργαζόμενοι.
Ενδεικτικό είναι πως την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του και μέχρι την Κυριακή 21 Ιουνίου είχαν ενταχθεί 2.694 επιχειρήσεις και 30.990 εργαζόμενοι κι αυτό ενώ η δήλωση συμμετοχής στην «Εργάνη» υποβάλλεται εκ των προτέρων και πριν από τη μείωση του ωραρίου απασχόλησης.
Το μηνιαίο ποσό μάλιστα για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων είναι, από τον περασμένο μήνα,αυξημένο κατά 27 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης η οποία δόθηκε κατ΄εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ταμειακό έλλειμμα στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης ανέρχεται πλέον σε 100 εκατ. ευρώ και η τάση αναμένεται αυξητική τους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει πως από τον Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο, θα απαιτηθούν τουλάχιστον επιπλέον 400-500 εκατ. ευρώ, τα οποία πιθανότατα θα προκύψουν από νέες ρευστοποιήσεις.
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες, η συσσώρευση χρέους θα μπορούσε να καταστεί ανεξέλεγκτη, στην περίπτωση μιας βαθιάς ύφεσης.
Το συνολικό χρέος των εταιρειών έχει ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά και χρέη των νοικοκυριών, ιδίως σε χώρες που χτυπήθηκαν έντονα από την προηγούμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Επομένως, πολλές από τις οικονομίες, οι οποίες έχουν ήδη υψηλό χρέος πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να βρεθούν ξανά ενώπιον μιας μεγάλης επιβράδυνσης, ενώ οι αναμενόμενες πτωχεύσεις εταιρειών θα δοκιμάσουν τις αντοχές του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με το ΔΝΤ.