Τουριστικό «εμπάργκο» από τους Ευρωπαίους

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 25η Ιουνίου…

»»» Στο 21% έφτασε η ύφεση τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι η πτώση του ΑΕΠ θα φτάσει το 16% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, επέμεινε ότι δεν θα ξεπεράσει το 8% για το σύνολο του έτους.

«Εμφανής η ανεπάρκεια μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας επίθεση στον υπουργό Οικονομικών.

«Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για 16% ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Ένα μήνα πριν, προειδοποιούσαμε για το ότι η ύφεση θα ενταθεί το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο», επισήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτησή του στο Facebook, τονίζει ότι «το διάστημα που ακολουθεί το lockdown συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Η οικονομία χρειάζεται στήριξη άμεσα».

Για το διάστημα αυτό ο αρχικός στόχος του προϋπολογισμού προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε σημειωθεί πρωτογενές πλεόνασμα 916 εκατ. ευρώ.

Επίσης, το ίδιο διάστημα παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (γενική κυβέρνηση) ύψους 7,494 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 2,512 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17,804 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,502 δισ. ευρώ ή 12,3% έναντι του στόχου, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

»»» «Έκκληση» στις επιχειρήσεις τουρισμού να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά τις πρώτες δέκα μέρες εφαρμογής του προγράμματος, έχουν υποβάλει αίτηση λίγο περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις για τη μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των 33.100 εργαζομένων τους.

«Είναι μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά εργασίας που σας επιτρέπει να έχετε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αναδιάταξη του προσωπικού σας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θα έχουν μείωση των απολαβών τους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη έγιναν με φόντο την απόγνωση που εκφράζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, στη σκιά του θλιβερού περιστατικού στη Ρόδο, όπου ένα παιδί 9 ετών λιποθύμησε από την πείνα μέσα σε έναν φούρνο, περιμένοντας τη μητέρα του, άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλο, να αγοράσει ψωμί.

Το ζήτημα της ρευστότητας που είχε επισημανθεί, στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2020, είναι εμφανές και στη νέα έκτακτη έρευνα της Συνομοσπονδίας για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως σημειώνεται από τη ΓΣΕΒΕΕ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων δεν επαρκούν για να καλύψουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

»»» Κίνδυνος για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό στη χώρα μας αποτελεί η αδυναμία συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων από την 1η Ιουλίου, οπότε αναμένεται επίσημα και η εκκίνηση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένουν οι διαφωνίες σχετικά με τα επιδημιολογικά κριτήρια και την αξιοπιστία τους, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και πολιτικοί παράγοντες που αφορούν τις ειδικές σχέσεις κρατών-μελών με συγκεκριμένες τρίτες χώρες.

Η γενική κατεύθυνση είναι να δημιουργηθεί μία λίστα, στην οποία θα συμπεριληφθούν χώρες που έχουν επιδημιολογικά δεδομένα αντίστοιχα με τον μέσο όρο της ΕΕ –16 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στις προηγούμενες δύο εβδομάδες– ή ελαφρώς υψηλότερο (έως 20 ανά 100.000) αν έχουν καθοδική τάση.

Η συζήτηση συνεχίζεται, αλλά για την Ελλάδα τα περιθώρια στενεύουν, καθώς αν δεν ανοίξει τα αεροδρόμια της
σε σημαντικό αριθμό τρίτων χωρών την 1η Ιουλίου, υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης των προσπαθειών  διάσωσης της τουριστικής περιόδου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: