«Από τύχη δεν είχαμε πολλά κρούσματα»

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 4η Ιουνίου…

Το ερώτημα είναι το βάθος της ύφεσης στη διάρκεια του 2020, καθώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας, στα επόμενα τρίμηνα του έτους, λόγω της αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία, όπου, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δραματική.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών η ύφεση μπορεί να αγγίξει και το 13% το 2020, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα φτάσει μέχρι 9,5%, ενώ διεθνείς οίκοι «βλέπουν» μείωση του ΑΕΠ, γύρω στο 10%.

»»» Κατά 600 δισ. ευρώ αυξάνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την ανάκαμψη των κρατών-μελών στο 1,35 τρισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τον ορίζοντα του προγράμματος τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου του 2021. Σε κάθε περίπτωση σημειώνει ότι το Δ.Σ. θα πραγματοποιεί αγορές ενεργητικού μέχρι να κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει ξεπερασθεί.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και τόνισε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα έως ότου οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σε ένα επίπεδο λίγο χαμηλότερο από το 2%.

Η παρακολούθηση των ελληνικών τραπεζών γίνεται μετά από καταγγελίες φορέων και εκπροσώπων της αγοράς πως η παροχή ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία παραμένει δύσκολη στη χώρα μας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν, μαζί με τις εθνικές Αρχές, παραμένει σε εγρήγορση με σκοπό την αποτροπή τυχόν συντονισμένων πρακτικών από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

»»» «Η Ελλάδα απειλείται με μαζική ανεργία» είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, η οποία στο δημοσίευμα της κάνει λόγο για «μια δοκιμασία για τον συντηρητικό πρωθυπουργό».

«Ήδη πριν από την κρίση του κορονοϊού η Ελλάδα είχε τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη. Τώρα η ύφεση εξαφανίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερτ Χέλερ εκτιμά ότι ο κορονοϊός θα μπορούσε να ρίξει την Ελλάδα στην ύφεση περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, με ποσοστά ανεργίας, που θα πλησιάζουν την εποχή της οικονομικής κρίσης.

H χρήση του Διαδικτύου γίνεται μέσω Η/Υ (σε ποσοστό 95,1%) και σε μικρότερο βαθμό μέσω κινητού τηλεφώνου (81%). Συνταξιούχοι, άνεργοι, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, άνθρωποι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και οι γυναίκες, είναι τα πρόσωπα που σε μεγάλο ποσοστό δεν χρησιμοποιούν το ίντερνετ.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι μέσω του Διαδικτύου διακινούνται fake news, ωστόσο αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στην καλλιέργεια των σχέσεων των ανθρώπων, ειδικά εφόσον πρόκειται για την οικογένεια και τους φίλους τους.

»»» Στην τύχη και όχι στην έγκαιρη δράση των υπευθύνων, αποδίδει καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας, τον μικρό αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ θεώρησε καταστροφικό το lockdown της χώρας «που δημιούργησε ανυπολόγιστες πληγές στην οικονομία, οι οποίες δύσκολα θα επουλωθούν».

Ακόμη, είπε ότι δεν έχει γίνει στη χώρα μας τίποτα απ’ αυτά που στην αρχή κάποιοι υποστήριζαν. «Πριν φτάσουμε στην καραντίνα έπρεπε να πάρουμε μη φαρμακευτικά μέτρα. Τα οποία είναι να γίνει καταγραφή των ευπαθών ομάδων και να θέσουμε αυτούς σε περιορισμό κι όχι να κλειδώσουμε όλη την κοινωνία».

Πήραμε πολύ αυστηρά μέτρα που δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία το οποίο δεν ξέρω πώς θα καλύψουμε, είπε ο κ. Κούβελας. «Μέτρα χρειαζόταν να παρθούν μέχρι να καταλάβουμε τι μας γίνεται. Μία βδομάδα, 15 μέρες το πολύ. Το Πάσχα δεν θεωρώ ότι έπρεπε να ισχύουν».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: