Ο εφιάλτης της τρόικας και των μνημονίων επιστρέφει ;

Γεια σας, να δούμε πώς «έτρεξε» η 1η Ιουνίου…

»»» «Ο Μητσοτάκης είναι αναγκασμένος να κάνει πρόωρες εκλογές, πριν πει το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ που ετοιμάζει», υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ σε ερώτηση αν μετά από αυτές τις εκλογές θα μακροημερεύσει, η απάντηση του ήταν «κάθε Μνημόνιο καίει κι έναν πρωθυπουργό».

Ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 σε συνέντευξή του προβλέπει «χρεοκοπία των τραπεζών και επίσημα», ενώ δίνει σκληρή απάντηση σε όσους προβλέπουν ότι η ανάκαμψη του χρόνου θα είναι μεγαλύτερη από την ύφεση που σημειώνεται σήμερα.

Παράλληλα, εξαπολύει επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας ότι «κανείς σοβαρός τραπεζίτης ή οικονομολόγος δεν θεωρεί τον κ. Στουρνάρα επιτυχημένο κεντρικό τραπεζίτη. Ο κ. Στουρνάρας θα έπρεπε, όχι μόνο να μην ανανεωθεί η θητεία του, αλλά να έχει απομακρυνθεί από την θέση του Διοικητή πριν χρόνια».

Τα στοιχεία από τη Θεσσαλονίκη αντικατοπτρίζουν τη γενικότερη εικόνα. Η επανεκκίνηση της σεζόν βρήκε ανοιχτά λιγότερα από τα μισά ξενοδοχεία της πόλης. Πέρυσι τέτοια εποχή, οι πληρότητες κυμαίνονταν από 80% έως 90%, ενώ φέτος η ζήτηση είναι στο ναδίρ.

Στα νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, που πέρυσι τέτοια εποχή ήταν γεμάτα από τουρίστες, φέτος μετρούν απώλειες και οι ξενοδόχοι κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της ζημιάς, που βλέπουν να διαγράφεται σε πρωτοφανή επίπεδα.

»»» Οικονομική κρίση που θα έχει σημαντική διάρκεια προβλέπει το ΙΟΒΕ, καθώς και τον Μάιο υπήρξε έντονη υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, με επιδείνωση προσδοκιών σχεδόν σε όλους τους τομείς και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

«Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κατά τον Μάιο ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας κλάδων που βρίσκονταν σε αναστολή δραστηριότητας. Προκύπτει ότι αυτό το «άνοιγμα» δεν συνοδεύτηκε από κάμψη της απαισιοδοξίας, καθώς η κατανάλωση σε πολλούς κλάδους απέχει πολύ από τα επίπεδά της πριν τη νέα κρίση, και οι αβεβαιότητες είναι ακόμα ισχυρές».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, «η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται υπογραμμίζει το βάθος της οικονομικής κρίσης, η οποία αναμένεται να έχει σημαντική διάρκεια και να επηρεάσει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά όλους τους τομείς της οικονομίας».

«Υπάρχουν εστιατόρια, τα οποία ταΐζουν καθημερινά 300 άτομα και δεν είχαν περισσότερα από 12. Επίσης, άλλες επιχειρήσεις δεν εξυπηρέτησαν την ημέρα πάνω από 2-3 άτομα», σημειώνει  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Καββαθάς.

Επισημαίνει, πάντως, ότι τα περισσότερα από τα καταστήματα που έμειναν κλειστά, δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, δηλαδή δεν διέθεταν εξωτερικό χώρο ή ήταν εποχιακά.

»»» Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μίλησε για «ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας από την Κομισιόν», προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πακέτου ανάκαμψης και να λάβει τα 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 22,5 δισ. είναι επιχορηγήσεις και τα 9,4 δισ. δάνεια.

«Για την Ελλάδα υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές, στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

»Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: