Ανάκαμψη με δάνεια, μνημόνια και επιδοτήσεις

Γεια σας, να δούμε πώς «έτρεξε» η 26η Μαΐου…

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε ότι το τίμημα του lockdown θα έρθει σε βάθος χρόνου και ορισμένες χώρες ενδεχομένως να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να υποχρεωθούν.

Σε πρώτη φάση ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι να υπάρξει μια σειρά υποβαθμίσεων στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις εταιρειών, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση της πραγματικής οικονομίας σε χρηματοδότηση.

»»» Το 26% των αστυνομικών πίνει, το 14% έχει συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ οι γυναίκες που υπηρετούν, επιβαρύνονται περισσότερο ψυχολογικά, διαπιστώνει διεθνής έρευνα για τα προβλήματα ψυχικής υγείας στα σώματα ασφαλείας σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα αξιολόγησε 67 μελέτες σχετικές με την υγεία των αστυνομικών, οι οποίες είχαν γίνει μεταξύ 1980-2019. Οι περισσότερες προέρχονταν από τη Βόρεια Αμερική (46%), την Ευρώπη (28%) και την Αυστραλία (10%), ενώ η μέση ηλικία των αστυνομικών ήταν τα 39 έτη.

Διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις αστυνομικούς (ποσοστό 26%) πίνει αλκοόλ σε επικίνδυνο βαθμό και ένας στους 20 (5%) μπορεί να θεωρηθεί εξαρτημένος.

Παράλληλα, ένας στους επτά (14%) εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, ένας στους 10 (9,5%) πληροί τα κριτήρια της αγχώδους διαταραχής, ενώ σχεδόν ένας στους 10 (8,5%) κάνει σκέψεις αυτοκτονίας.

«Μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει να προβλέψει το… παρελθόν, να παραδεχθεί και να αξιολογήσει τι συνέβαινε στην οικονομία πριν μας χτυπήσει η νέα μεγάλη λόγω πανδημίας ύφεση, δεν είναι μια κυβέρνηση που μπορεί να διαχειριστεί το σημερινό δράμα».

«Σίγουρα δεν είναι μια κυβέρνηση με την αρετή, την τόλμη και τη γνώση που χρειάζεται για να πει το μεγάλο, το απαραίτητο όχι, στο 5ο Μνημόνιο – στην απάνθρωπη λιτότητα που θα απαιτήσει η τρόικα το 2021 λόγω της δικής σας ενδοτικότητας, του δικού σας ναι σε όλα», υπογραμμίζει.

»»» Την εκτίμηση ότι η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020 θα φθάσει στο 22,1%, που σημαίνει απώλεια περίπου 340.000 θέσεων εργασίας, έκανε ο καθηγητής Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης.

Ο κ. Ρομπόλης παρατήρησε ότι στη χώρα μας «έχει προχωρήσει πολύ το θέμα της ελαστικοποίησης και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας», ενώ σχολίασε ότι «φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν η «μερική ανεργία» και η εκ περιτροπής εργασία».

Σχετικά με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, είπε ότι διαφέρει από τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών της ΕΕ, διότι «έχει βραχυχρόνιους στόχους, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν μεγαλύτερη προοπτική για την επόμενη μέρα».

Με δραματικούς τόνους οι εκπρόσωποι τους περιέγραψαν, στη Βουλή, όπου συζητούνται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την κορονο-κρίση και τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η ΓΣΕΕ δείχνουν εργασιακό μεσαίωνα, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε σε μείωση κύκλου εργασιών κατά 50%, στο 87% των επιχειρήσεων, ενώ επισημάνθηκε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης ήταν απογοητευτικό.

»»» Όλα δείχνουν ότι η γαλλογερμανική πρόταση για επιχορηγήσεις στις χώρες που επλήγησαν από την πανδημία έχει «ξεφουσκώσει», μετά τις αντιδράσεις του «Κουαρτέτου της λιτότητας», το οποίο λειτούργησε σαν «λαγός» για τη βοήθεια μέσω δανείων.

Το σχέδιο της Κομισιόν για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα απαρτίζεται πλέον μόνο από επιχορηγήσεις, όπως υποστήριζε ο Γαλλογερμανικός άξονας, αλλά και από χαμηλότοκα δάνεια και δημοσιονομικές δεσμεύσεις, όπως θέλουν οι τέσσερις σκληροπυρηνικές χώρες του Βορρά, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία.

Με τον Νότο να είναι απών, για ακόμη μια φορά, οι Βόρειοι φαίνεται να «παλεύουν» μεταξύ τους για τις αποφάσεις που θα δεσμεύουν όλες τις χώρες-μέλη για πολλά χρόνια. Εκτός από την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κομισιόν σκοπεύει να υποβάλει πρόταση και για το νέο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον κοινοτικό προϋπολογισμό μεταξύ 2021 έως 2027.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: