Γεια σας, να δούμε πώς «έτρεξε» η 26η Μαΐου…
- Ο κορονοϊός μπορεί να αποτελέσει τον «σπόρο» για μεγάλη οικονομική κρίση, επισημαίνει στην εξαμηνιαία έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητας η ΕΚΤ, καθώς τα επίπεδα του χρέους αυξάνονται και οι τράπεζες κλυδωνίζονται.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε ότι το τίμημα του lockdown θα έρθει σε βάθος χρόνου και ορισμένες χώρες ενδεχομένως να δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο να υποχρεωθούν.
Σε πρώτη φάση ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι να υπάρξει μια σειρά υποβαθμίσεων στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις εταιρειών, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση της πραγματικής οικονομίας σε χρηματοδότηση.
Η έρευνα αξιολόγησε 67 μελέτες σχετικές με την υγεία των αστυνομικών, οι οποίες είχαν γίνει μεταξύ 1980-2019. Οι περισσότερες προέρχονταν από τη Βόρεια Αμερική (46%), την Ευρώπη (28%) και την Αυστραλία (10%), ενώ η μέση ηλικία των αστυνομικών ήταν τα 39 έτη.
Διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον ένας στους τέσσερις αστυνομικούς (ποσοστό 26%) πίνει αλκοόλ σε επικίνδυνο βαθμό και ένας στους 20 (5%) μπορεί να θεωρηθεί εξαρτημένος.
Παράλληλα, ένας στους επτά (14%) εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, ένας στους 10 (9,5%) πληροί τα κριτήρια της αγχώδους διαταραχής, ενώ σχεδόν ένας στους 10 (8,5%) κάνει σκέψεις αυτοκτονίας.
«Μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει να προβλέψει το… παρελθόν, να παραδεχθεί και να αξιολογήσει τι συνέβαινε στην οικονομία πριν μας χτυπήσει η νέα μεγάλη λόγω πανδημίας ύφεση, δεν είναι μια κυβέρνηση που μπορεί να διαχειριστεί το σημερινό δράμα».
«Σίγουρα δεν είναι μια κυβέρνηση με την αρετή, την τόλμη και τη γνώση που χρειάζεται για να πει το μεγάλο, το απαραίτητο όχι, στο 5ο Μνημόνιο – στην απάνθρωπη λιτότητα που θα απαιτήσει η τρόικα το 2021 λόγω της δικής σας ενδοτικότητας, του δικού σας ναι σε όλα», υπογραμμίζει.
Ο κ. Ρομπόλης παρατήρησε ότι στη χώρα μας «έχει προχωρήσει πολύ το θέμα της ελαστικοποίησης και της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας», ενώ σχολίασε ότι «φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν η «μερική ανεργία» και η εκ περιτροπής εργασία».
Σχετικά με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, είπε ότι διαφέρει από τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων χωρών της ΕΕ, διότι «έχει βραχυχρόνιους στόχους, σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ που έχουν μεγαλύτερη προοπτική για την επόμενη μέρα».
- «Κραυγή» αγωνίας από ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για την «επόμενη μέρα», λόγω των εργασιακών ανατροπών που επέφερε το lockdown και την ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης για τη στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Με δραματικούς τόνους οι εκπρόσωποι τους περιέγραψαν, στη Βουλή, όπου συζητούνται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα μέτρα στήριξης για όσους επλήγησαν από την κορονο-κρίση και τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.
Τα στοιχεία που παρουσίασε η ΓΣΕΕ δείχνουν εργασιακό μεσαίωνα, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκε σε μείωση κύκλου εργασιών κατά 50%, στο 87% των επιχειρήσεων, ενώ επισημάνθηκε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης ήταν απογοητευτικό.
Το σχέδιο της Κομισιόν για το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα απαρτίζεται πλέον μόνο από επιχορηγήσεις, όπως υποστήριζε ο Γαλλογερμανικός άξονας, αλλά και από χαμηλότοκα δάνεια και δημοσιονομικές δεσμεύσεις, όπως θέλουν οι τέσσερις σκληροπυρηνικές χώρες του Βορρά, Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία.
Με τον Νότο να είναι απών, για ακόμη μια φορά, οι Βόρειοι φαίνεται να «παλεύουν» μεταξύ τους για τις αποφάσεις που θα δεσμεύουν όλες τις χώρες-μέλη για πολλά χρόνια. Εκτός από την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κομισιόν σκοπεύει να υποβάλει πρόταση και για το νέο επταετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον κοινοτικό προϋπολογισμό μεταξύ 2021 έως 2027.