Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 24η Μαΐου…
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μια προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος, μίλησε fake news ακραίων που αναπαράγει ο ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου εξαιτίας αλλαγών της κοίτης του ποταμού… μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».
Την Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα στην Τουρκία. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη να διαχειρίζεται κρίσιμα εθνικά μας θέματα».
Ετσι, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 47.532, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση χρηματοδοτική ενίσχυση συνολικού ύψους 468,7 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ορισμένες από τις εταιρείες που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ήταν κερδοφόρες τον Μάρτιο, κάποιες επέλεξαν άλλους τρόπους χρηματοδότησης και ορισμένες προτίμησαν να περιμένουν την επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Μένουμε Ορθιοι 2», το οποίο παρουσιάζει τη Δευτέρα 25 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ ως τη δική του απάντηση στις οικονομικές συνέπειες και την αβάσταχτη ύφεση που προκαλεί η πανδημία.
Επίσης, το επιτελείο της Κουμουνδούρου προκρίνει την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τη δημιουργία εργαλείων που θα κινητοποιούν τις εμπορικές τράπεζες ή θα λειτουργούν παράλληλα με το κλασικό τραπεζικό σύστημα, όπως το εργαλείο μικροχρηματοδοτήσεων.
- Ο κίνδυνος μαζικής ανεργίας και αύξησης φτώχειας είναι πολύ μεγάλος στην περιφέρεια, καθώς μεγάλο μέρος εργαζομένων απασχολείται στον κλάδο ΕΦΕΜ (Εμπόριο, Φιλοξενία, Εστίαση, Μεταφορές) με εποχικές συμβάσεις οι οποίες δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν το επόμενο τρίμηνο.
Ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων του ευρύτερου αυτού κλάδου (πάνω από 70%, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου) είναι ευάλωτοι και είναι πιθανό να μετατραπούν σε ανέργους αν παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα.
»»» Ξαφνιάζει η ανάλυση του Economist με στοιχεία από τις συνέπειες του lockdown, το οποίο προκάλεσε μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά, ενώ υπογραμμίζει ότι βρέθηκαν σε δεύτερη μοίρα τα καθοριστικής σημασίας υγειονομικά τεστ για την προστασία των ευπαθών ομάδων και τον έλεγχο των εστιών μετάδοσης του κορονοϊού.
Όπως επισημαίνει, ο συνδυασμός πανδημίας και lockdown μπορεί να οδηγήσει έως 420 εκατομμύρια ανθρώπους σε απόλυτη φτώχεια, δηλαδή σε διαβίωση με λιγότερο από 1,90 δολάρια τη μέρα, πράγμα που θα αυξήσει το σύνολο των φτωχών στη Γη κατά τα δύο τρίτα και θα αποτελέσει πισωγύρισμα κατά μια δεκαετία στον αγώνα κατά της φτώχειας.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, «μολονότι η κοινωνική αποστασιοποίηση μπορεί να παραμείνει για μήνες ή και για χρόνια, τα lockdowns μπορούν να είναι μόνο προσωρινά, καθώς γίνεται ξεκάθαρο πόσο κόστος έχουν, ιδίως για τις φτωχές χώρες».