Χώρα μερικής απασχόλησης και φτωχοποίησης

Γεια σας, να δούμε πώς «κύλησε» η 21η Μαΐου…

»»» Ανεργία στο 20% το 2020, από 17,2% το 2019, εξαιτίας του lockdown για τον κορονοϊό, βλέπει ο ΣΕΒ, υπολογίζοντας ότι τους πέντε μήνες, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, θα βρεθούν χωρίς δουλειά 580.000 άτομα.

Σύμφωνα, με την ανάλυση προκύπτει ότι δεν θα πληγούν μόνο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, αλλά και σχεδόν όλοι οι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι αυτοαπασχολούμενοι.

«Το στοίχημα της πολιτείας στην προκειμένη συγκυρία είναι να στηρίξει την απασχόληση, ώστε να περιορισθεί η ανεργία που προβλέπεται. Και για τον λόγο αυτό είναι σημαντική η αξιοποίηση των πόρων των €1,4 δισ. του προγράμματος SURE, οι οποίοι αναλογούν περίπου σε €483 ανά άτομο για 5 μήνες», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων, η οποία φτάνει στο 35,09%, καθώς εκείνοι που εισπράττουν το επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 49.980 άτομα. Το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης αυτής, βέβαια, έρχεται από τον Μάρτιο, καθώς ο Απρίλιος πρόσθεσε συγκριτικά με τον Μάρτιο 53.367 επιπλέον ανέργους.

Αναλυτικά, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν πως το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων – στον μήνα της καραντίνας και της απαγόρευσης των απολύσεων από τις επιχειρήσεις που πλήττονται – έφτασε στα 1,185 εκατομμύρια άτομα έναντι 973.487 τον περσινό Απρίλιο.

»»» Κύμα πτωχεύσεων απειλεί την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Economist, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται 25 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που απασχολούν περισσότερα από 90 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο φόβος για πολλαπλές χρεοκοπίες και μαζική ανεργία λόγω των μέτρων που επιβάλλονται για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19 είναι ο βασικός λόγος για τον οποίον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιδοτούν σε τόσο ευρεία κλίμακα τις επιχειρήσεις.

Οι μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα παρά τα προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας, τις πληρωμές σε ρευστό, τις παρατάσεις στις καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής φόρων και τις πιστωτικές εγγυήσεις.

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «απουσιάζει η άμεση ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ύψος της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι απολύτως ανεπαρκές και το προγράμματα εγγυοδοσίας έτσι όπως εφαρμόζονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνουν εκτός, την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων»

Σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις, «οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να επιβάλλουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών», με την μονιμοποίηση της αναστολή συμβάσεων εργασίας και μειώσεις μισθών.

»»» Νέο τοπίο φτωχοποίησης διαμορφώνεται με τη «Συν-Εργασία» που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό, και η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικές μετατροπές της πλήρους απασχόλησης, σε μερική, με ταυτόχρονη οριζόντια μείωση τουλάχιστον 20% στους μισθούς.

Οι μετατροπές θα ισχύσουν έως και τον Σεπτέμβριο και με δυνατότητα επέκτασης εάν χρειαστεί. Η δυνατότητα αυτή ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνο για τους πληττόμενους κλάδους.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, εμμέσως πλην σαφώς, άφησαν αιωρούμενη πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων, την απειλή της απόλυσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: