Ο «Big Brother» της τηλεργασίας και η «έφοδος» στο σπίτι

Για σας, να δούμε πώς εξελίχθηκε η 20ή Μαΐου…

»»» Νέο, μίνι μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνονται δεσμεύσεις και για αλλαγές στο ατομικό εργατικό δίκαιο, συμφώνησε η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης της οικονομίας, μετά την οποία «άναψε πράσινο φως» για την εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Στην έκθεση της, η Κομισιόν αποκαλύπτει τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Επιτροπή για ένα νέο, ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων («συμπληρωματικών δεσμεύσεων») το οποίο θα εφαρμοσθεί, όπως σημειώνεται, «για την ενίσχυση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής και την επανεκκίνηση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης μετά την επιδημία του κορονοϊού».

Όπως τονίζει η Κομισιόν, «το ιδιαίτερα μεγάλο μερίδιο των αυτοαπασχολούμενων, των πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ο υψηλός αριθμός εποχικών εργαζομένων αφήνουν τα νοικοκυριά εκτεθειμένα σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού εισοδήματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του μεριδίου των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό το 2020 και μετά».

Πάντως, ο Χρήστος Σταϊκούρας, προσπάθησε να μας καθησυχάσει, λέγοντας ότι «με τα μέτρα που λάβαμε, θα λάβουμε και που σταδιακά ξεδιπλώνουμε, μπορεί η ύφεση να μειωθεί από 5 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες»!

Ερωτηθείς γιατί οι ευρωπαϊκές προβλέψεις είναι χειρότερες απάντησε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται,, πράγματι, ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη στην Ελλάδα εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουμε μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό. Αλλά ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι του χρόνου η ανάκαμψη για την Ελλάδα θα είναι υψηλότερη όλων των ευρωπαϊκών χωρών»…

»»» «Δε θέλουμε να ξέρουμε, δε θέλουμε να ξέρετε», ήταν η απίστευτη απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση που είχε απευθύνει η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου για τα 20.000.000 ευρώ στα ΜΜΕ!

Στο ερώτημα «πού, γιατί και πώς δόθηκαν 20.000.000 επικοινωνιακής δαπάνης για τον κορονοϊό» η επίσημη απάντηση του Στέλιου Πέτσα ήταν «θα μάθετε όταν θα ναι πολύ αργά και δεν θα χει πια καμία σημασία». Δηλαδή όταν οι «προβλεπόμενες διαδικασίες» επιβάλουν απολογισμό, μετά από ένα χρόνο!

«Διεθνώς έχει γίνει αντιληπτό πλέον ότι χωρίς γενναία κρατική παρέμβαση δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην ανάσχεση της ύφεσης. Η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν μέτρα κρατικής στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας», υπογράμμισε.

«Η ύφεση θα έχει τεράστιο βάθος και μεγάλη διάρκεια, η ελληνική οικονομία θα δει συνέπειες μεγαλύτερες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει και της εξάρτησής της από τον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και λόγω του εύθραυστου ακόμη χαρακτήρα της μετά την 10ετή κρίση από την οποία μόλις εξήλθε», τόνισε.

»»» Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) , το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο τζίρος για το σύνολο των επιχειρήσεων που βρέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας υποχώρησε στα 4,159 δισ. ευρώ, έναντι 4,716 δισ. ευρώ (-11,8%). Απώλειες οι οποίες τον Μάρτιο άγγιξαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις Μαρτίου μειώθηκαν κατά 47%, στα 560,402 εκατ. ευρώ, από 1,057 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάρτιο του 2019.

Τις μεγαλύτερες απώλειες τον Μάρτιο, μήνα που επιβλήθηκε το lockdown, κατέγραψαν τα τυχερά παιγνίδια (-57,8%), η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων και οι μουσικές εκδόσεις (-64%), το λιανικό εμπόριο (-36,6%), τα καταλύματα (-64,2%) κ.ά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Μάρτιο του 2020 οι εισπράξεις έναντι παλαιού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου παρουσιάζονται μειωμένες κατά 88,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, προέρχεται από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτή την κατηγορία κατά 850,7 εκατ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε μικρή αύξηση κατά 229 πρόσωπα.

»»» Όπως κατήγγειλε εργαζόμενος σε καθεστώς τηλεργασίας, η επιχείρηση στην οποία δουλεύει ζήτησε να γίνει τροποποίηση της σύμβασής του, και των συμβάσεων όλων των υπαλλήλων της εταιρείας, με απώτερο σκοπό να μπορέσουν να απασχολούνται από το σπίτι με δυσμενέστερους όρους.

Παράλληλα, οι εργοδότες μαζί με τους υπεύθυνους των αρμόδιων τμημάτων τους ζήτησαν να κάνουν ησυχία κατά τη διάρκεια της εργασίας, αλλά και να δέχονται επιτόπιο έλεγχο στα σπίτια τους ή με κάμερα, προκειμένου να δουν αν είναι αποδοτικοί ή αν τηρούν τους κανόνες που είχε θέσει η εταιρεία.

Επίσης, τους είπαν να μη χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας το Διαδίκτυο, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη απόδοση και ταχύτητα του ίντερνετ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: