Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 19η Μαΐου…
Τρεις από αυτές τις γυναίκες δολοφονήθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τη φεμινιστική οργάνωση La Casa del Encuentro.
Η οργάνωση τονίζει ότι της προξενεί τεράστια ανησυχία όχι μόνο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται, αλλά και η σκληρότητα των περιστατικών. Τα θύματα «ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου ή στραγγαλίζονται», στηλίτευσε η Άντα Ρίκο, πρόεδρος της οργάνωσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat και τα οποία αφορούν το 2018, στην Ελλάδα το 39,5% του πληθυσμού υποχρεώνεται να ξοδεύει πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για έξοδα σχετικά με το ακίνητο στο οποίο διαμένει. Πρόκειται για ποσοστό τετραπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που δεν ξεπερνά το 9,6% στην ΕΕ των «27».
Ως έξοδα για την κατοικία λογίζονται, μεταξύ άλλων, το ενοίκιο, οι φόροι που σχετίζονται με την κατοχή ακινήτου, οι δαπάνες ΔΕΚΟ, τα έξοδα θέρμανσης και επισκευές / συντηρήσεις. Η εξέλιξη αυτή έχει παγιωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας της κρίσης, καθώς, σταθερά από το 2010 και μετά, η Ελλάδα κατέχει τη σχετική «πρωτιά».
«Σκοπός μας είναι ένα πακέτο συνολικό, το οποίο θα εκτείνεται σε ικανό χρονικό διάστημα, για να έχουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, λιγότερη αβεβαιότητα» τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή, προσπαθώντας να δώσει μια αισιόδοξη νότα.
Φρόντισε πάντως να κρατήσει μικρό καλάθι: «Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες. Αυτό που θα είναι βασικό, για να έχουμε αναπλήρωση ενός μέρους των εσόδων που θα είχαμε από τον Τουρισμό, θα είναι το συνεκτικό σχέδιο. Αν ενισχύσει την εμπιστοσύνη που έχουμε κερδίσει, τότε ναι θα μας εκπλήξει ευχάριστα ο Τουρισμός».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το φόβο ότι θα οδηγηθούμε σε «μισή εργασία και μισό μισθό άρα και μισή ζωή. Με φοβίζει επίσης η θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασία, χωρίς να μπουν κανόνες», επισήμανε.
«Σε όλο τον κόσμο, και εδώ, δόθηκε προτεραιότητα στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά η διαφορά είναι ότι σε άλλες χώρες επιδότησαν την εργασία και όχι την ανεργία όπως στην Ελλάδα. Η κρίση εδώ θεωρήθηκε ως ευκαιρία για να κατοχυρωθούν ντε φάκτο ιδέες που είχαν και πριν», παρατήρησε.
- Ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση, αύξηση ανεργίας, προβλέπει τους προσεχείς μήνες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, εκφράζοντας αγωνία για τις κινήσεις που απαιτούνται, ώστε να ανατραπεί η κατάσταση, χωρίς να επιβληθούν μέτρα λιτότητας.
Η έκθεσή για το πρώτο τρίμηνο του 2020, είναι μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει το δεύτερο τρίμηνο, οπότε θα σημειωθούν οι μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία.
Τα δημοσιονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου δείχνουν υστέρηση 1,3 δις ευρώ σε σχέση με τα περσινά επίπεδα και αναμένεται να διευρυνθεί στους επόμενους μήνες, ενώ στην αγορά εργασίας καταγράφεται δραματική μείωση των προσλήψεων που αναμένεται να αποτυπωθεί στο ποσοστό ανεργίας των επόμενων μηνών.
Στην έρευνα που διενήργησε η ψηφιακή τράπεζα Ν26 αποκαλύφθηκε, επίσης, ένα χάσμα μεταξύ των φύλων, με περισσότερες γυναίκες (50%) να αισθάνονται αγχωμένες για τα οικονομικά τους από τους άνδρες (42%)
Άλλες κοινές ανησυχίες είναι σχετικές με τις προκλήσεις του COVID-19 και αφορούν στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, με την υγεία των αγαπημένων προσώπων (51%) και την προσωπική υγεία (47%) να ακολουθούν.