Μερική απασχόληση και στο Δημόσιο με μειώσεις μισθών έως 20%

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 16η Μαΐου…

Οι ερευνητές της CovidSurg Collaboration, εκτιμούν ότι για την Ελλάδα οι ακυρώσεις χειρουργικών επεμβάσεων έφτασαν τις 7.500 κάθε εβδομάδα κατά το τρίμηνο της κρίσης, ενώ και το ίδιο πρόβλημα θα προκύψει μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η μελέτη, η οποία βασίζεται σε πληροφορίες χειρουργών από 359 νοσοκομεία 71 χωρών, εκτιμά ότι κάθε έξτρα εβδομάδα κρίσης, θα προστίθενται άλλες 2,4 εκατομμύρια ακυρώσεις χειρουργικών επεμβάσεων.

»»» Πτώση τζίρου πάνω από 50% παρουσίασε το 80% των καταστημάτων, την πρώτη εβδομάδα επανεκκίνησης της αγοράς, μετά την καραντίνα. Μόνο το 12,3% των εμπόρων, κατέγραψε αυξητικές τάσεις.

Αυτό προκύπτει από τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, για την επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικής, που άνοιξαν τη Δευτέρα 11 Μαΐου, μετά από απραξία δύο μηνών.

Στην ερώτηση ποιο παράγοντα θεωρούν σημαντικότερο οι έμποροι για την επιβίωση της επιχείρησης, ένας στους δύο θεωρεί την επέκταση της μείωσης του ενοικίου έως το τέλος του έτους και ως δεύτερο τη χρηματοδότηση μέσω δανείων, για την άμεση αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Trade Union Institute (ETUI), μέχρι τις αρχές Μαΐου, το 26% από τους 160 εκατομμύρια εργαζόμενους της ΕΕ, είχαν ενταχθεί σε προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας ή παρόμοια προγράμματα προσωρινής επιδότησης μισθών. Πρόκειται για ρεκόρ που δεν είχε καταγραφεί στην κρίση του 2008.

Ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτο Luca Visentini σημείωσε πως υπάρχουν και 10-15 εκατ. άνθρωποι, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, διότι δεν έχουν πρόσβαση στα προγράμματα αυτά, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι, οι προσωρινά εργαζόμενοι και οι μετανάστες λαμβάνουν βοήθεια, η οποία δεν καλύπτει ούτε το 80% του κανονικού μισθού.

»»» Πρωτοφανείς αρνητικές συνέπειες για τις οικογένειες έχει η τηλεργασία, όπως διαπιστώθηκε σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την υπηρεσία της ΕΕ Eurofound, η οποία έχει στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των εργασιακών συνθηκών, συμπεραίνει ότι πάνω από το ένα τρίτο των εργαζόμενων στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει την τηλεργασία λόγω της πανδημίας.

Από αυτούς το 26% ζει σε σπίτια με παιδιά κάτω των 12 ετών και ένα 10% με παιδιά από 12 ως 17. Από εκείνους που ζουν με μικρότερα παιδιά, το 22% ανέφερε ότι δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη δουλειά του όλη την ώρα ή την περισσότερη ώρα.

Η εξέλιξη αυτή απασχολεί ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, καθώς είναι ένδειξη για το ότι έρχεται τους επόμενους μήνες, αφού πολλές επιχειρήσεις σκοπεύουν να προχωρήσουν στη μείωση του προσωπικού ή τουλάχιστον φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων εξαιτίας των προβλημάτων στην οικονομία από το lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 72.000 επιχειρήσεις που είναι δυνητικά δικαιούχοι του κρατικού δανείου, στις οποίες αναλογεί ποσό 840 εκατ. ευρώ, μέχρι χθες είχαν οριστικοποιήσει μόλις 48.500.

»»» Eπέκταση του προγράμματος επιδότησης μερικής απασχόλησης (SURE) σε εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μελετά η κυβέρνηση για να ελαφρύνει το μισθολογικό βάρος στον προϋπολογισμό.

Το σχέδιο αφορά κυρίως όσους απασχολούνται με συμβάσεις έργου σε υπουργεία, δήμους, νοσοκομεία, δημόσιους οργανισμούς, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και ΔΕΚΟ και γενικά φορείς της γενικής κυβέρνησης, στους οποίους υπάρχουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ενεργοποίηση του μέτρου (με συγκεκριμένα κριτήρια) στον ιδιωτικό τομέα από τις αρχές Ιουνίου -πριν από την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE- αλλά στοχευμένα και σε κλάδους που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, όπως η εστίαση, ο τουρισμός και η βιομηχανία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: