Ανεργία στο 21,6% και εργασιακή αβεβαιότητα βλέπει η ΓΣΕΕ

Γεια σας, να δούμε πώς «κύλησε» η 14η Μαΐου…

»»» Σε μια παγκόσμια κούρσα για την ανακάλυψη εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν επιδοθεί δεκάδες χώρες και οργανισμοί, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 100 προγράμματα σε όλον τον κόσμο.

Ο αριθμός των προγραμμάτων ανάπτυξης εμβολίων δεν σταματά να μεγαλώνει, ως ένδειξη του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, τόσο από υγειονομικής, όσο και από οικονομικής πλευράς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τα προγράμματα σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες, που αντιστοιχούν σε τύπους εγκεκριμένων ή πειραματικών εμβολίων.

Πάντως, ο ΠΟΥ δεν είναι τόσο αισιόδοξος, ότι με ένα εμβόλιο θα μπει τέλος στην πανδημία. Όπως δήλωσε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Οργανισμού, Soumya Swaminathan, «θα περάσουν τέσσερα, πέντε χρόνια μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο Covid-19».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε ως αιτίες «τη θλίψη για την απώλεια αγαπημένων προσώπων, το σοκ για την απώλεια θέσεων εργασίας, την απομόνωση και τους περιορισμούς στην κίνηση, τη δύσκολη οικογενειακή δυναμική, την αβεβαιότητα και τον φόβο για το μέλλον».

Στην ενημέρωση του από τον γραμματέα του ΟΗΕ τονίστηκε, ακόμα, ότι «η ψυχική υγεία και η ευημερία ολόκληρων κοινωνιών έχουν επηρεαστεί σοβαρά από αυτήν την κρίση και αποτελούν προτεραιότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως».

»»» Οι αεροπορικές μεταφορές δεν θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2023, επισημαίνει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (Iata), εκτιμώντας ότι το 2021 η επιβατική κίνηση αναμένεται φέτος να είναι χαμηλότερη κατά 24% του επιπέδου του 2019.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Iata, το 58% των ερωτηθέντων επιβατών θα περιόριζε αρχικά τις μετακινήσεις του σε διαμονές στη χώρα του, καθώς δεν έχουν σταματήσει τα περιοριστικά μέτρα.

Ο οργανισμός δηλώνει εντελώς αντίθετος με τα μέτρα καραντίνας των επιβατών κατά την άφιξη, όπως μελετούν πολλές χώρες, και φαίνεται από τη δημοσκόπηση, καθώς το 69% των ταξιδιωτών αρνείται να υποστεί τέτοια ταλαιπωρία.

«Η λέξη καπιταλισμός – όπως έχει γραφεί επανειλημμένα σε διάφορες γλώσσες – ηχεί παράταιρα στα αυτιά όλων σχεδόν των Ευρωπαίων. Έχει μια απεχθή υπόγευση. Ακόμη κι όταν τη χρησιμοποιούν οι κεντρικοί αντίπαλοι του, οι κομμουνιστές.

»Ίσως γι αυτό δεν συνειδητοποίησε τι ακριβώς είπε σε συνέντευξη του ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ή μήπως εκφράζει καλύτερα από όλους τις απόψεις της σημερινής Νέας Δημοκρατίας που δείχνει να έχει νεοφιλελεύθερο, άρα αμιγώς κυνικά νεοκαπιταλιστικό πρόσημο τύπου Θάτσερ»;

»»» «Τώρα η πρόταση της ΝΔ για τα μεσαία στρώματα, είναι να γυρίσουν στα χωριά τους και να κάνουνε μπαχτσέ, ώστε να μην εξαρτώνται από το κράτος και να μην επιβαρύνουν τους άριστους επιχειρηματίες», σχολίασε δηκτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης για τη στήριξη της μεσαίας τάξης.

«Σκέψου να μην είχαν την μεσαία τάξη σημαία δηλαδή…», γράφει στο Facebook, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, «στο γονίδιο του εμπόρου η γκρίνια, μας λέει ο κ. Γεωργιάδης. Ζόμπι οι επιχειρήσεις και μπαταχτσήδες οι επιχειρηματίες, μας λέει ο κ. Ζαββός.

»Δεν εγγυώμαι για τους εργαζόμενους, καπιταλισμό έχουμε, μας λέει ο κ. Θεοδωρικάκος. Η ύφεση 25% την περίοδο 2009 – 2014 δεν χαντάκωσε την μεσαία τάξη, μας λέει ο κ. Σταϊκούρας».

Με αυτή την προσθήκη ο ισολογισμός του 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2018, διαμορφώθηκε συνολικά στα 308,66 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία των ισολογισμών των προηγούμενων ετών είναι επίσης αποκαλυπτικά, καθώς δείχνουν πως οι οφειλές έχουν πάρει την ανηφόρα. Από περίπου 198 εκατομμύρια το 2015, άγγιξαν τα 225 εκατ. ευρώ το 2016, έφτασαν τα 250 εκατ. το 2017 και τα 278,9 το 2018.

»»» Δραματική βουτιά παρατηρείται στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απώλειες του ΕΦΚΑ υπολογίζονται σε 3% στο πρώτο τετράμηνο του 2020, και μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Οι ανησυχίες για ακόμα μεγαλύτερες απώλειες μεγαλώνουν σε μια αγορά, η οποία σταδιακά επανέρχεται, αλλά με φαινόμενα εκτεταμένης «μαύρης» εργασίας και απολύσεων, ενώ εκτιμάται ότι από τον Ιούνιο θα καθιερωθεί εκ περιτροπής εργασία, που συνεπάγεται «μισή δουλειά – μισό μισθό».

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι ελεύθερη πτώση σημειώνουν και τα έσοδα από ρυθμίσεις οφειλών στα ταμεία. Μάλιστα ο ρυθμός είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τον ρυθμό πτώσης των εσόδων από το σύνολο των εισφορών, αγγίζοντας το 50%.

«Ήδη η χώρα μας αναδείχθηκε ως μια από τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης», επισημαίνει, «λόγω της χαμηλής παραγωγικότητας της οικονομίας μας (μικρές επιχειρήσεις, υψηλό ποσοστό αυτοαπασχολούμενων, υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό και το εμπόριο) και των δυσμενών μακροπρόθεσμα δημογραφικών προοπτικών (γήρανση του πληθυσμού, μείωση του εργατικού δυναμικού)…

«Παράλληλα, στη μετά τον κορονοϊό εποχή, δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η προσπάθεια προσέλκυσης διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η αλλαγή καταναλωτικών προτύπων, εργασιακών συνθηκών, η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού κινδύνου, κ.ο.κ. Συνεπώς, διαμορφώνεται ένα δύσκολο αναπτυξιακό τοπίο, που απαιτεί ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση», τονίζει.

»»» Δυσοίωνες προοπτικές σχετικά με την εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα το 2020, ως αποτέλεσμα της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας από το lockdown, «βλέπει» το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Οι εκτιμήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ λαμβάνουν υπόψη τρία σενάρια. Στο πρώτο σενάριο εκτιμάται ποια θα είναι η εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας αν το ΑΕΠ μειωθεί κατά 4% (ευνοϊκό), στο δεύτερο σενάριο κατά 7% (ενδιάμεσο) και στο τρίτο σενάριο κατά 10% (απαισιόδοξο).

Στο ευνοϊκό σενάριο, το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 19,2%, στο ενδιάμεσο σενάριο το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 20,3% και στο απαισιόδοξο σενάριο το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 21,6%.

Όπως σημειώνει ωστόσο το ΙΝΕ ΓΣΕΕ «υπάρχει αβεβαιότητα για το εάν οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας θα είναι παροδικές ή εάν θα προκαλέσουν μόνιμες επιπτώσεις κατακερματισμού και όξυνσης των ανισοτήτων σε βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: