Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 13η Μαΐου…
Ο Φρίντριχ Μερτς, υποψήφιος για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), γίνεται ο πρώτος πολιτικός στη Γερμανία, που επικροτεί ανοιχτά την απόφαση των Γερμανών δικαστών για τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας , αμφισβητώντας παράλληλα την παντοδυναμία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Πάντως, η ξεκάθαρη τοποθέτηση Μερτς υπέρ του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρσλρούης, δεν φαίνεται να βρίσκει μιμητές ανάμεσα στους συναδέλφους του, μέχρι στιγμής, αλλά ίσως να δείχνει μια τάση αμφισβήτησης των ευρωπαϊκών δεδομένων, από γερμανικής πλευράς.
- Το 40% των εστιατορίων της Θεσσαλονίκης δεν θα ανοίξει,σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων, Μιχάλης Επιτροπίδης, καθώς θεωρεί «κανένας επιχειρηματίας δεν είχε λεφτά στην άκρη για να επιβιώσει».
Όπως είπε, «ζητάμε κεφάλαιο κίνησης για να ξεκινήσουμε», προσθέτοντας ότι «η επιστρεπτέα προκαταβολή, αν και έγιναν 90.000 αιτήσεις, δόθηκε σε μόνο 8.000, γιατί έχει πολύ αυστηρές δικλείδες ασφαλείας, με έλεγχο βιβλίων σε βάθος 10ετίας».
Πρόσθεσε ότι με τα νέα μέτρα για τη λειτουργία των εστιατορίων, διαμορφώνονται καταστήματα δύο ταχυτήτων, καθώς «το 80% της εστίασης δεν έχει επιπλέον χώρο», ενώ επισήμανε ότι το επόμενο δίμηνο θα υπάρχει κύμα «αποχωρήσεων» υπαλλήλων από τον κλάδο.
»»» Τον Οκτώβριο θα γίνουν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο του Covid-19, που ετοιμάζει το Ινστιτούτο Παστέρ, και πρόκειται για τροποποίηση εμβολίου κατά της ιλαράς.
Σύμφωνα με την συντονίστρια των προγραμμάτων εμβολίων Christiane Gerke, «οι ρυθμιστικές άδειες για την έναρξη των κλινικών δοκιμών αναμένονται τον Ιούλιο και οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά».
Και πρόσθεσε: «Από την στιγμή που θα υπάρξουν επαρκή στοιχεία για την ποιότητα, την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και τις επιδόσεις του εμβολίου, μπορεί να ζητηθεί εξουσιοδότηση για επείγουσα χρήση του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».
- Για εφιαλτικό σενάριο για 6.000 θανάτους παιδιών καθημερινά από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και την κατάρρευση των συστημάτων υγείας, μιλά η UNICEF, αναφερόμενη στις φτωχές χώρες, οι οποίες θα πληρώσουν περισσότερο, την κρίση.
Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που παρουσίασε έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, έως και 1,2 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν σε 118 χώρες ενδέχεται να πεθάνουν σε διάστημα έξι μηνών.
Παράλληλα, τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού -η καραντίνα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και μετακινήσεων- και η ανησυχία που προκαλεί στους ανθρώπους μειώνει τον αριθμό των επισκέψεων σε ιατρικά κέντρα και εμποδίζει τη διενέργεια βασικών ιατρικών πράξεων.
» Η μείωση του ΑΕΠ θα είναι τουλάχιστον 15% και το έλλειμμα του προϋπολογισμού από 12 έως 18%, εκτιμά ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι η λιτότητα στην Ελλάδα θα είναι ανάλογη με αυτή που βιώσαμε το 2010-2011.
Είπε συγκεκριμένα ότι είχαμε τον μικρότερο δυνατόν αριθμό θυμάτων από τον κορονοϊό, αλλά θα έχουμε τον μέγιστο αριθμό πεινασμένων.
Ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε ότι με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, η Ιταλία δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, ακολουθούμενη ενδεχομένως από τη Γαλλία. Κάτι που θα οδηγήσει σε διάλυση την ευρωζώνη.
- «Οι προοπτικές είναι χειρότερες και από το πιο απαισιόδοξο σενάριο», τονίζει το ΔΝΤ, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί το χειρότερο πλήγμα από την δεκαετία του 1930, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δημοσιεύσει τον επόμενο μήνα αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του, με βάση το γεγονός ότι ο ιός εξαπλώθηκε κι άλλο και οι οικονομικές επιπτώσεις επιδεινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Στα μέσα Απριλίου η εκτίμηση ήταν για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3% παγκοσμίως, άλλα όπως δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω το σενάριο ότι θα χρειαστούν 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
»»» Μέχρι και μνημονιακή επιτήρηση φωτογραφίζουν οι όροι των δανείων που θα δίνει ο ESM για την πανδημία, καθώς στα άρθρα της συμφωνίας στο Eurogroup, αναγράφονται ξεκάθαρα, διπλή επιτήρηση, δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή και προϋποθέσεις για αλλαγή όρων.
Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Δημιουργεί, ωστόσο, απορίες για το πώς πέρασε χωρίς βέτο ή έστω «γκρίνιες» από χώρες, όπως η Ιταλία, που ετοιμάζονται να ενταχθούν άμεσα στη νέα γραμμή χρηματοδότησης του ESM.
Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι επικεντρώνονται στα άμεσα οφέλη και στη δημιουργική ασάφεια των «έμμεσων» ιατρικών δαπανών, τις οποίες μπορεί να κάνει μια χώρα λόγω του κορονοϊού. Πάντως, η Ελλάδα, προς το παρόν, προσπαθεί να αποφύγει δανεισμό από τον ESM, με προσφυγή στις αγορές.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ότι «δεν πρόκειται να αδειάσουμε τα ταμεία, έτσι ώστε να αναγκαστούμε να καταφύγουμε από πολύ αδύναμη θέση σε αναγκαίο δανεισμό που θα φέρει πολύ μεγάλες περιπέτειες ξανά στην ελληνική οικονομία». Σε ερώτηση αν υπαινίσσεται νέα μνημόνια, απάντησε: «Δεν υπαινίσσομαι, το λέω ρητά».