Γεια σας, να δούμε πώς εξελίχθηκε η 10η Απριλίου…
- Να αναλάβουν περισσότερη δράση για να προστατεύσουν και να διατηρήσουν τον έλεγχο του ιδιωτικού τους απορρήτου θέλουν 4 στους 5 καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, καθώς συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο το πού μπορούν να βρεθούν τα προσωπικά τους δεδομένα.
Το 82% δήλωσε σε σχετική έρευνα ότι προσπάθησε να αφαιρέσει ιδιωτικές του πληροφορίες από ιστοτόπους ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο, το ένα τρίτο (37%) δεν έχει ιδέα πώς να το κάνει.
Οι καταναλωτές έχουν δείξει ότι ανησυχούν και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Για παράδειγμα, η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 24% των καταναλωτών ισχυρίζεται ότι τα προσωπικά τους δεδομένα ή οι πληροφορίες για την οικογένειά τους έχουν γίνει δημοσίως διαθέσιμα χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και διατηρούν τη θέση τους τουλάχιστον για 45 ημέρες, αλλά πολλοί από αυτούς θα τεθούν σε εκ περιτροπής εργασία με μειωμένους μισθούς κατά 50%, με το κράτος να φέρεται ότι θα καλύψει μέρος των απωλειών από 30% έως 60%.
Παράλληλα, οι μισθοί είναι σε ελεύθερη πτώση, ενώ και τα ποσοστά ανεργίας επανέρχονται στα επίπεδα της μνημονιακής εποχής, καθώς προβλέπεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 20%.
- Νέα ευρωκρίση φοβούνται οικονομολόγοι, ενώ αναπτύσσονται σενάρια για κούρεμα χρεών, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, καθώς το lockdown έχει προκαλέσει τεράστια ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς στην Ευρώπη.
Οι ανησυχίες εστιάζονται πρωτίστως στο τεράστιο χρέος της Ιταλίας, το οποίο «μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα κρίση κρατικού χρέους όπως στο διάστημα 2010-2012», όταν μάλιστα δεν υπάρχει κοινή γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος.
Σταθεροποιητικό ρόλο στις αγορές έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά στη Γερμανία αντιδρούν, όπως φάνηκε και από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης.
«Μπορεί τώρα σε άλλα κράτη – μέλη να τεθεί υπό αμφισβήτηση η διατήρηση του ευρώ, διότι κάθε εθνικό συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να κρίνει μόνο του. Κανέναν δεν χαροποιεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundestag, τονίζοντας ότι «θα πρέπει τώρα πολιτικά να γίνει το παν προκειμένου να ενισχυθεί η Ευρώπη».
Όμως, επισημαίνει ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο έκρινε «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, «δεν είναι τόσο εύκολο να καταρριφθεί».
- Το επιχείρημα της προστασίας της δημόσιας υγείας, έφερε στη ζωή μας από την πίσω πόρτα, τον «Μεγάλο Αδελφό» με παρεμβάσεις στην ιδιωτικότητα, την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, το ιατρικό απόρρητο και τα εργασιακά δικαιώματα.
Η προσπάθεια ελέγχου της πανδημίας επέβαλε πρακτικές ευρείας προληπτικής επιτήρησης και εκτεταμένων κατασταλτικών ελέγχων, σημειώνει σε έρευνα της η «Εφημερίδα των Συντακτών». Ξαφνικά περάσαμε σε μια άλλη εποχή, που νομιμοποιεί και μονιμοποιεί πολιτικές οργουελικού τύπου, παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και αναστέλλει το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής.
Οι νέοι κανόνες εφαρμόζονται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι απαγορεύσεις ανακοινώνονται από τηλεοράσεως και ισχύουν από το επόμενο λεπτό και εμείς τη μόνη επιλογή που έχουμε είναι να συμμορφωθούμε ή να τιμωρηθούμε.
»»» Σύμφωνα με τις πρώτες συντηρητικές εκτιμήσεις, η «μαύρη τρύπα» προκλήθηκε, κυρίως, από τον χαμένο τζίρο των εταιρειών κατά το δίμηνο lockdown της αγοράς, που υπολογίζεται στα 20 δισ. και την απώλεια φορολογικών εσόδων 2 δισ. και ασφαλιστικών εισφορών ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε επίπεδο τζίρου, όπως αυτός αποτυπώνεται ανά κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ), εξαερώθηκε ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ τον μήνα, με βάση τις πρώτες συντηρητικές εκτιμήσεις από εκπροσώπους της αγοράς. Δηλαδή το 50% περίπου του τζίρου των 1,4 εκατ. επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Στον τουρισμό ήδη υπολογίζεται πως οι απώλειες για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ, η βιομηχανία τροφίμων έχει δεχτεί πλήγμα από το σκέλος της εστίασης και του τουρισμού, από όπου προέρχεται το 40% του τζίρου του κλάδου, ενώ τριγμοί υπάρχουν και στον τομέα των καυσίμων.