«Χαλαρά» μνημόνια 240 δισ. για την κορονο-κρίση

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 9η Μαΐου…

»»» Τον φόβο η πανδημία να προκαλέσει νέα κρίση δημόσιου χρέους, με απρόβλεπτες συνέπειες, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, υποστηρίζοντας ότι οι αδύναμες χώρες του Νότου με υψηλό δημόσιο χρέος -όπως η Ελλάδα-  που  δεν διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν την πανδημία, δεν θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους.

Κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν πλήρως τη μεγάλη ευελιξία και τη ρευστότητα που τους παρέχει η ΕΚΤ ώστε να προσφέρουν χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις και με αυτό τον τρόπο να συμβάλουν στη διαφύλαξη του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκαθαρίζει ότι η μελέτη της ανεξάρτητης ερευνητικής και συμβουλευτικής φινλανδικής εταιρείας πληροί κάθε κριτήριο αξιοπιστίας, κρίνοντας με αμιγώς επιστημονικούς και τεχνοκρατικούς όρους και τονίζει ότι απαιτείται ενίσχυση του ανταγωνισμού στην χώρα, χωρίς να υπάρξει υπερρύθμιση.

»»» Τρία πιθανά σενάρια εξετάζουν Αμερικανοί επιστήμονες για την εξέλιξη του κορονοϊού, τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς τόσο εκτιμούν ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Το «άσχημο» σενάριο είναι το τωρινό κύμα του Covid-19 να ακολουθήσει μια σειρά μικρότερων κυμάτων, τα οποία βαθμιαία θα εξασθενήσουν εντός του 2021.

Το «κακό» σενάριο είναι το κύμα της φετινής άνοιξης να ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα ακόμη μεγαλύτερο, το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, όπως συνέβη με την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» το 1918.

Και το «καλό» σενάριο είναι ότι το τωρινό πρώτο κύμα να μην ακολουθήσει κάποιο άλλο ή μια διαδοχή κυμάτων, και να συνοδευτεί  από ένα «αργό σβήσιμο» της μετάδοσης του Covid-19, χωρίς μεγάλα «σκαμπανεβάσματα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κουπόνια» θα δίνονται στους ανέργους, και θα τα εξαργυρώνουν οι επιχειρήσεις που θα τους προσλαμβάνουν. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να καλύπτει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές τους για ένα διάστημα.

Όσον αφορά τη στήριξη των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα κινηθεί στα χνάρια του γερμανικού Kurzarbeit και το κράτος θα καλύπτει σε ποσοστό έως 60% το τμήμα του μισθού που θα χάνει ο εργαζόμενος, και το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 50%.

»»» Τα λεγόμενα «χαλαρά» μνημόνια, θα έχουν 10ετή διάρκεια και θα χρησιμοποιούνται μόνο σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup. Μπορεί να μην έχουν τους αυστηρούς κανόνες των κλασικών μνημονίων, ωστόσο ο ευρωπαϊκός Νότος παραμένει επιφυλακτικός.

«Χαλαρή» θα είναι και η εποπτεία, η οποία θα γίνεται για να διαπιστωθεί αν τα χρήματα ξοδεύτηκαν στην υγεία. Όταν οι ελεγκτές εξακριβώσουν ότι διατέθηκαν για τον τομέα της υγείας, τότε θα λήγει η παρουσία τους .

Η απόφαση κρίνεται θετική, καθώς θα δοθεί ρευστότητα στα κράτη-μέλη να στηρίξουν τα συστήματα υγείας, ωστόσο εξακολουθούν να είναι δάνεια, τα οποία αυξάνουν το δημόσιο χρέος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: