Την οικονομική κρίση φοβούνται οι Έλληνες περισσότερο από τον κορονοϊό

Γεια σας, να δούμε πώς εξελίχθηκε η 8η Μαΐου…

Όπως διαπιστώνεται από σχετική έρευνα, το 65% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή τη χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).

Το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν ότι θα υπάρξει μείωση της απασχόλησης κατά 40%, ενώ το 65,4% εποχικής λειτουργίας την τοποθετεί στο 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό αριθμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

»»» Δεν υπάρχει μόνο ο κορονοϊός, αλλά και η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει και την Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη. Μάλιστα, η χώρα μας θα πρέπει να επενδύει από 45 έως 65 εκατ. ετησίως για την παράκτια αντιπλημμυρική προστασία της, καθώς σε άλλη περίπτωση οι ζημιές θα φτάνουν τα 21 δισ. κάθε χρόνο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ήδη οι ζημιές από παράκτιες πλημμύρες στην Ευρώπη εκτιμώνται σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ κάθε χρόνο περίπου 100.000 Ευρωπαίοι πλήττονται από τέτοια φαινόμενα.

Για την Ελλάδα γίνεται η πρόβλεψη ότι -αν δεν ληφθούν καθόλου μέτρα στις ακτές- το 2100 οι ετήσιες ζημιές,λόγω πλημμυρών θα κυμαίνονται από 4,9 έως 20,8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ θα πλημμυρίζουν κάθε χρόνο από 81 έως 144 χιλιάδες κάτοικοι.

«Υποδεικνύονται αποδιοπομπαίοι τράγοι, ανακινείται ο φόβος. Το μίσος για τον άλλο, τον ξένο, εξαπλώνεται, στο Διαδίκτυο και στους δρόμους. Οι θεωρίες συνωμοσίας αντισημιτικού χαρακτήρα διαδίδονται, ενώ μουσουλμάνοι γίνονται θύματα επιθέσεων που συνδέονται με τον Covid-19», προσθέτει.

Όπως τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, συχνά «οι μετανάστες και οι πρόσφυγες κατηγορούνται ότι διασπείρουν τον ιό και τους αρνούνται την πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες», ενώ «η αποκρουστική ιδέα ότι μπορούν να θυσιαστούν οι ηλικιωμένοι, που συγκαταλέγονται στις πιο ευπαθείς ομάδες, επίσης αρχίζει να εξαπλώνεται».

»»» Λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους είναι οι  Έλληνες κάτω των 35 ετών, εκτιμώντας ότι τα περιοριστικά μέτρα και οι οικονομικές επιπτώσεις, τους έκαναν πιο μελαγχολικούς και μοναχικούς.

Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση, η οποία έγινε σε 85.000 ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη, σχεδόν τέσσερις στους δέκα (40%) χαρακτήρισαν «χειρότερη» την οικονομική κατάστασή τους τώρα, σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία.

Ένας στους τέσσερις είπε ότι έχασε τη δουλειά του, προσωρινά ή μόνιμα, με τους νέους άνδρες να πλήττονται περισσότερο. Οι μισοί είπαν ότι μειώθηκαν οι ώρες εργασίας τους, ενώ το ίδιο ποσοστό ανέφερε ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Όπως προκύπτει από πανευρωπαϊκή έρευνα – βαρόμετρο, οι οικονομικές προοπτικές της χώρας επιδεινώθηκαν απότομα λόγω της πανδημίας, με την εθνική παραγωγή να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 10% το 2020, καθιστώντας την ελληνική οικονομία «πρωταθλήτρια» με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Έλληνες καταναλωτές κατέλαβαν επίσης τη χαμηλότερη θέση στην Ευρώπη στον αποταμίευση. Η έρευνα δείχνει ότι το 38% των Ελλήνων καταναλωτών δεν αποταμιεύει καθόλου χρήματα, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, με τα προβλήματα να τους ξεπερνούν.

»»» Αν και η ανησυχία για τον κορονοϊό παραμένει σε υψηλά επίπεδα, η αγωνία για την οικονομία την επόμενη ημέρα και οι επιπτώσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό, κυριαρχούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ.

Στην ερώτηση πώς θα επηρεάσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων την οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους τους προσεχείς μήνες το 66% των ερωτώμενων συνολικά εκτιμά αρκετά (32%) έως πολύ (34%), και το 15% μέτρια, ενώ μόλις το 13% λέει λίγο (8%) και ελάχιστα, έως καθόλου (5%).

Στην ερώτηση πώς έχουν επηρεάσει οι επιπτώσεις της πανδημίας και των μέτρων την οικονομική κατάσταση της οικογένειας τους το 53% των ερωτώμενων συνολικά απαντά αρκετά (24%) έως πολύ (29%), το 19% μέτρια, και το 23% λίγο (12%) και ελάχιστα έως καθόλου (11%).

Στην ερώτηση για το πόσο ανησυχούν από τη νόσο στη χώρα μας το 63% των ερωτώμενων συνολικά απαντά αρκετά (30%) έως πολύ (33%), το 20% μέτρια, και το 13% λίγο (6%) και ελάχιστα έως καθόλου (7%).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: