Ανησυχία για πανευρωπαϊκό κοινωνικό κραχ

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 6η Μαΐου…

»»» 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έμειναν χωρίς δουλειά τον Απρίλιο, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι θα πλησιάσει το 20%, θα είναι δηλαδή διπλάσιο από αυτό που γνώρισε η χώρα τη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009, και περίπου όμοιο με το επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930.

Το πρώτο κύμα απωλειών θέσεων εργασίας έπληξε τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία, ενώ ακολούθησαν τα εστιατόρια και τα εργοστάσια, καθώς οι αρχές των πολιτειών επέβαλαν lockdown η μια πίσω απ’ την άλλη.

»Ο κ. Τσιόδρας, όπως κάθε επιστήμονας, θα έπρεπε να ακολουθήσει την κανονική επιστημονική μέθοδο και να μην ακολουθεί μία επινόηση. Δε θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Γιατί υπήρξαν πολλοί άνθρωποι, που πέθαναν και χαρακτηρίστηκαν θύματα του COVID.

«Ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει και τους θανάτους από την κοινή εποχική γρίπη και θα δείτε, ότι επίσης είναι πάνω από 100, δηλαδή σε τάξη μεγέθους, δεν διαφέρει το ένα από το άλλο. Άρα πώς δικαιολογεί κάποιος αυτά τα σκληρά μέτρα με την αναγκαία οικονομική επίπτωση;», σημείωσε ο κ. Κούβελας.

»»» Πάνω από 300.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού- επισιτισμού θα μείνουν άνεργοι, εκτιμά η ΓΣΕΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση την άμεση στήριξη τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Παράλληλα, απαιτεί την λήψη πρόσθετων και ουσιαστικών μέτρων, με δεδομένο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει πληγεί τα μέγιστα από την πανδημία του κορονοϊού.

Η Συνομοσπονδία θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει την επόμενη μέρα έχοντας στο επίκεντρο τους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας τους, με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες δουλειάς.

Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι «σε μία περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία συνεκτική απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού και στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που προκαλεί, οι Γερμανοί Δικαστές δίνουν γροθιά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

»Η πράξη αυτή αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, ανοίγοντας πολιτικά το κουτί της Πανδώρας. Κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας πήραν το απαραίτητο πράσινο φως για να συνεχίσουν τις παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αρχών, όπως η διάκριση των εξουσιών και το κράτος Δικαίου», παρατήρησε.

»»» Ρευστότητα στα ομόλογα ψάχνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα μηνύματα από την Κομισιόν φαίνεται πώς προκάλεσαν έντονη ανησυχία.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, επανεξετάζει το αρχικό πλάνο του προϋπολογισμού περί πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,7 δις. ευρώ, η οποία μάλλον εγκαταλείπεται.

Παρά τις διαρροές ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα ύψους 30 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με στόχο να δανειστεί άλλα 4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το χρέος θα αυξηθεί φέτος κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα ανέλθει στο 196,4% του ΑΕΠ, ενώ θα υποχωρήσει αισθητά το 2021 στο 182,6% του ΑΕΠ. Το δημόσιο έλλειμμα στη χώρα μας θα κυμανθεί στο -6,4% του ΑΕΠ φέτος και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2021, από πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ που παρουσίασε το 2019.

Το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί από το 17,3% του ενεργού πληθυσμού το 2019 στο 20% το 2020 και αναμένεται να χαθούν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας.

»»» Τον κίνδυνο περιθωριοποίησης εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι θα παρασυρθούν στη δίνη των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφουν εκτιμήσεις οικονομολόγων και πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική στην Ελλάδα, καθώς πριν από την πανδημία το 47,8% των νοικοκυριών δεν μπορούσε να καλύψει έκτακτες ανάγκες.

Πρόκειται, κυρίως, για μονογονεϊκές οικογένειες και νοικοκυριά νέων ανθρώπων, οι οποίοι αν δεν είναι άνεργοι, συνήθως καλύπτουν θέσεις μερικής απασχόλησης, με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές και πολλές φορές χωρίς καν ασφάλιση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: