Ο ΣΕΒ «βλέπει» τη μεγαλύτερη ανεργία στη δεκαετία και ζητά ευέλικτη απασχόληση!

Γεια σας, να δούμε τι συνέβη την 5η Μαϊου…

«Την Πέμπτη 30/4/2020 ανακοίνωνε ύφεση 4,7% και την Κυριακή 3/5/2020 ύφεση 7,9%! Μάλιστα το σενάριο ύφεσης 7,9% δεν υπήρχε στο ελληνικό κείμενο που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εμφανίζεται μόνο στο αγγλικό».

«Φαίνεται η ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην ενημερώνει τους πολίτες για τίποτα σημαντικό αν δεν πιεστεί από εμάς» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι «χρειάστηκε ερώτηση για να μάθουμε για την χρήση του μαξιλαριού, χρειάστηκε ερώτηση για την παραδοχή του ύψους των ταμειακών διαθεσίμων, χρειάστηκε παρέμβαση για να μάθουμε για το σενάριο ύφεσης 7,9%».

»»» Αιχμές για την κυβέρνηση και τον Σωτήρα Τσιόδρα, αφήνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε σχόλιο του στο Facebook, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν προωθήθηκαν επιστημονικά μέσα, όπως τα τέστ, τα οποία είχαν σημαντικά αποτελέσματα σε χώρες.

«Η επιστήμη είμαστε εμείς λέει η κυβέρνηση και οι παρατρεχάμενοί της», τονίζει. Και προσθέτει:«Όταν έγραφα ότι στην επιστήμη υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και μέθοδοι, σε μερικούς τους κακοφάνηκε που ενόχλησα τον «Όσιο» και την «Αγία Οικογένεια».

»Ο πρώτος ανέλαβε να απαντήσει ως δεν όφειλε στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και στα κοινωνικά μέσα επικοινωνίας. Η επιστήμη πήγε περίπατο στην εξυπηρέτηση ενός ακόμα πολιτικού σκοπού… παραδόθηκε στην πολιτική της «Αγίας Οικογένειας»».

«Ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19 είναι χαμηλός, συνεπώς οι πολιτικοί μπορούν να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι οι χειρότεροι φόβοι μας έχουν περάσει», αναφέρει σε άρθρο του στους «Κυριακάτικους Τάιμς του Λονδίνου», σε συνεργασία με τον Ρόχαν Σίλβα, πρώην σύμβουλο του Βρετανού πρωθυπουργού και συνεργάτη της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE).

Και οι δύο τονίζουν ότι «το lockdown δεν είναι πια η δέουσα απάντηση, ιδίως με δεδομένες τις σοβαρά αρνητικές επιπτώσεις: η μαζική ανεργία και αύξηση της οικιακής βίας, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και παιδικής κακοποίησης, καθώς και οι θάνατοι που προκαλούνται από καθυστερημένη ή ματαιωμένη ιατρική θεραπεία».

»»» Κατάρρευση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, διαπιστώνει ο ΙΟΒΕ, λόγω της καραντίνας και των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, τα οποία «πάγωσαν» κάθε οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών η επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε όλους τους τομείς, ενώ εντονότερη υποχώρηση παρατηρήθηκε στις κατασκευές, στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο, με εξαίρεση τα τρόφιμα και ποτά, όπου σημειώθηκε σημαντική άνοδος.

Καθώς η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης παραμένει ασαφής, συντηρούνται ισχυρές αβεβαιότητες στην ελληνική οικονομία, η οποία έχει λιγότερες εξαγωγές και πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από τον εισερχόμενο τουρισμό, με συνέπεια το ισχυρότερο πλήγμα να επέλθει αργότερα, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές.

Η πρώτη ταχύτητα είναι οι μισθωτοί, οι οποίοι βρίσκονταν σε αναστολή στο πρώτο στάδιο της απόλυτης καραντίνας και τίθενται εκ νέου σε αναστολή στην 30ήμερη παράταση του Μαΐου.

Η δεύτερη αφορά μισθωτούς, οι οποίοι μπαίνουν στο σύστημα του «προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας» ή περνούν από την πλήρη απασχόληση σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία με αλλαγή σύμβασης, και η τρίτη είναι εκείνοι που επιστρέφουν από την αναστολή στη θέση εργασίας και στον μισθό που είχαν τον Φεβρουάριο.

»»» Πολλαπλάσιες χαμένες θέσεις εργασίας ακόμα και σε σχέση με την περίοδο 2011-2013, όταν κορυφωνόταν η οικονομική κρίση, διαπιστώνει ο ΣΕΒ, με παράλληλη κατάρρευση εποχιακών προσλήψεων.

Στην ανάλυση του ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων αναφέρει ότι οι 43.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο προαναγγέλλουν τη μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας της δεκαετίας, καθώς θα προστεθούν οι άνεργοι που θα προκύψουν από τον τουρισμό και την εστίαση.

Ο ΣΕΒ ζητά μεταξύ άλλων, «άμεση υιοθέτηση μιας προληπτικής, ευέλικτης και ολοκληρωμένης στρατηγικής απασχόλησης… στη βάση διαγνωσμένων αναγκών της αγοράς εργασίας, και με γνώμονα τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: