Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 3η Μαΐου…
»»» Αναστολή με πλαφόν, μείωση μισθού με ευέλικτες μορφές εργασίας και μερική επιδότηση από το Δημόσιο, είναι οι βασικοί πυλώνες για την εργασία στην μετά τον κορονοϊό εποχή. Ανατροπές, οι οποίες στηρίζονται στο γερμανικό μοντέλο «Kurzarbeit».
Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν εμφανείς από τον Ιούνιο, καθώς μισθωτοί που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα εργασίας µε μειωμένο ωράριο και μισθό, μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία, θα επιδοτούνται µε 40% έως 60% της απώλειας του μισθού.
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, αρχικά, σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως βιομηχανία, μεταποίηση, λιανεμπόριο, ενώ ο αρχικός ορίζοντάς του φτάνει έως και τον Σεπτέμβριο. Για τον Μάιο προβλέπεται δυνατότητα παράτασης των αναστολών σύμβασης για μόνο έναν μήνα και για το 60% του προσωπικού που ήταν σε αναστολή.
- Τι θα γίνει εάν δεν βρεθεί εμβόλιο για τον κορονοϊό; Ένα εύλογο ερώτημα, το οποίο διατυπώνει το CNN, επισημαίνοντας ότι έχει συμβεί και στο παρελθόν να μην αναπτυχθεί εμβόλιο για συγκεκριμένη ασθένεια.
Ίσως, η καθημερινότητα αργήσει πολύ να επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα, ενώ σε πολλές χώρες, θα μπορούσε να επανέλθει ανά πάσα στιγμή μία νέα απόφαση για καραντίνα. Οι θεραπείες μπορεί να συνεχιστούν, όμως η ασθένεια θα είναι παρούσα κάθε χρόνο και θα κοστίζει κι άλλες ανθρώπινες ζωές.
Πάντως, είναι ένα ενδεχόμενο που δεν συζητείται από τους πολιτικούς, οι οποίοι εκφράζουν αισιοδοξία για τις κλινικές δοκιμές. Όμως, η πιθανότητα αυτή εξετάζεται αρκετά σοβαρά από τους επιστήμονες, καθώς έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, όπως με τον ιό HIV, για τον οποίο ακόμα δεν υπάρχει εμβόλιο.
»»» «Τελευταία μεγαλειώδη αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού», χαρακτηρίζει την πανδημία του κορονοϊού, ο σπουδαίος διανοητής Νόαμ Τσόμσκι, επισημαίνοντας την έλλειψη αλληλεγγύης στην ΕΕ, αλλά και κριτικάροντας τους «κοινωνιοπαθητικούς παλιάτσους που διοικούν την κυβέρνηση» στην Ουάσιγκτον.
«Είναι μια άλλη κολοσσιαία αποτυχία της νεοφιλελεύθερης εκδοχής του καπιταλισμού. Μαζική αποτυχία. Εάν δεν μάθουμε αυτό το μάθημα, θα επαναληφθεί χειρότερα την επόμενη φορά», τονίζει.
Όπως εξηγεί μετά την επιδημία SARS το 2003, οι επιστήμονες γνώριζαν πολύ καλά ότι θα υπήρχαν και άλλες πανδημίες, αλλά δεν υπήρξε προετοιμασία, γιατί δεν το επέτρεψαν οι κυβερνήσεις. «Οι κυβερνήσεις είναι το πρόβλημα και όχι η λύση», υπογραμμίζει.
- Ένα στα τρία καταστήματα εστίασης δεν θα ανοίξει την 1η Ιουνίου, καθώς οι επιχειρηματίες θα επιλέξουν το οριστικό «λουκέτο», εκτιμούν εκπρόσωποι του χώρου, ενώ ταυτόχρονα θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι επιχειρήσεις εκτός από τις πληγές της περιόδου, που είναι κλειστές με κρατική εντολή, και τα μεγάλα βάρη για να ξαναμπούν σε λειτουργία, έχουν να αντιμετωπίσουν και νέους αυστηρούς κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται για τη «νέα κανονικότητα» στην εστίαση, υποχρεώνει πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου να σκέφτονται σοβαρά να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους, κρίνοντας ασύμφορη την επαναλειτουργία τους.
«Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, η προμήθεια μασκών και στολών για τις υγειονομικές μονάδες της συγκεκριμένης περιφέρειας κόστισε το διπλάσιο (!) σε σχέση με τις υπόλοιπες ΥΠΕ», σημειώνει.
Και προσθέτει ότι «η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια των υλικών αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάθεσης και της αποσφράγισης των προσφορών. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο ιδιοκτήτης των εταιρειών, από τις οποίες αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα υλικά, είναι στέλεχος της ΟΝΝΕΔ!», τονίζει ο κ. Χαρίτσης.
- Στη Γαλλία μοιράζονται δωρεάν στους πολίτες, υφασμάτινες μάσκες ελληνικής κατασκευής, οι οποίες κοστίζουν από 2.5 – 3 ευρώ στην πατρίδα μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εθελοντές και δημοτικοί σύμβουλοι σε προάστιο στο Νότιο Παρίσι, τις μοιράζουν πόρτα πόρτα, χωρίς να κάνουν κάποιο αίτημα οι πολίτες.
Δωρεάν διανομή γίνεται και σε αρκετούς Δήμους της χώρας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, να σημειωθεί ότι σε όλους τους σταθμούς του μετρό στη Γαλλία, διανέμονται στους πολίτες συσκευασμένες 10 μάσκες μίας χρήσης κάτι που γίνεται και στο Βέλγιο.
Από τη λίστα αφαιρέθηκαν τα σούπερ μάρκετ, τα παντοπωλεία, τα κουρεία, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής τα ιατρεία, και γενικότερα όλα τα καταστήματα, όπου μόνο οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να τις φορούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει τα σημεία της υποχρεωτικής χρήσης, μετά τις διαμαρτυρίες για την ανεύρεση μάσκας, και το επιπλέον κόστος για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Γι΄ αυτό άλλωστε και οι συστάσεις είναι εδώ και μέρες, οι πολίτες να φτιάχνουν ακόμη και μόνοι τους υφασμάτινες μάσκες.