Γεια σας και καλό μήνα. Ας δούμε πώς «κυλά» η 1η Μαΐου…
»»» Περισσότερες από 130 θεραπείες μελετώνται στο πλαίσιο της έρευνας κατά του Covid-19, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Βιομηχανίας Φαρμάκου (IFPMA), καθώς οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τη λύση στην πανδημία για να επανέλθει η ζωή στους φυσιολογικούς ρυθμούς.
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι μόνο ένα εμβόλιο θα επιτρέψει την πλήρη άρση των μέτρων περιορισμού, αλλά για να βρεθεί και να αναπτυχθεί ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένας χρόνος ή και περισσότερο.
Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί πρωτοφανείς προσπάθειες συνεργασίας στη φαρμακευτική βιομηχανία, επιταχύνοντας σημαντικά την έρευνα ασφαλών και δραστικών θεραπειών κατά του κορονοϊού.
Σε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης αναφέρεται μεταξύ άλλων, «από την Τρίτη 28 Απριλίου ξεκίνησε η παρέλαση υπουργών και υφυπουργών στους τηλεοπτικούς δέκτες, πλαισιωμένων πάντα από το δίδυμο Τσιόδρα – Χαρδαλιά, προκειμένου ερήμην του δημοσιογραφικού κόσμου, να «ενημερώσουν» του πολίτες για ό,τι εκείνοι θεωρούν σκόπιμο και αναγκαίο.
»Ανακοινώσεις διαγγελματικού τύπου βαφτίζονται λάθρα συνεντεύξεις Τύπου, μόνο που απουσιάζει το βασικό συστατικό των δημοσιογραφικών ερωτήσεων… Δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών είναι πρωτοφανής στη μεταπολιτευτική ιστορία μας».
Μεταξύ άλλων η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε ανακοίνωση της: «Όσο η χώρα ταλανίζεται από την πανδημία και η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της, οι Έλληνες Αστυνομικοί θα υποχρεωθούν να βεβαιώνουν υψηλά πρόστιμα σε πολίτες που δεν θα φορούν μάσκα.
»Γιατί μετά από τόσες διαφημιστικές καμπάνιες και ισχυρές συστάσεις προς τους πολίτες για την τήρηση της προσωπικής υγιεινής, η Αστυνομία πρέπει να πάρει τον ρόλο του «μπαμπούλα»…»
Οι συμμετέχοντες τήρησαν τους κανόνες προστασίας με ευλαβική ακρίβεια, ακολουθώντας τα σημάδια που είχαν βαφτεί πάνω στο δρόμο, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.
»»» Ζοφερές είναι οι εκτιμήσεις ξενοδόχων για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει κατάρρευση τζίρου στο 50% σε σχέση με την περσινή σεζόν, ενώ τοπικά μπορεί να φθάσει έως το 75%!
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι πολλά ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν φέτος, αφού η μείωση των πελατών και τα έξοδα επαναλειτουργίας, συντήρησης και υγειονομικού καθαρισμού αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, και συνακόλουθα αναμένεται μεγάλη μείωση θέσεων εργασίας στον χώρο.
Ο Ιούνιος θεωρείται χαμένος ακόμα και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας, η οποίες θα ανοίξουν την 1η του μήνα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι όποιες προκρατήσεις είχαν γίνει για το φετινό καλοκαίρι έχουν ακυρωθεί, ενώ σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα κινούνται οι νέες κρατήσεις.
Το «τριπλό σοκ» ξεκινά με την προσφορά, καθώς το lockdown έχει μειώσει την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών και, κατ’ επέκταση, τα εισοδήματα των παραγωγών και του εργατικού δυναμικού.
Το δεύτερο «σοκ», αφορά στη ζήτηση, αφού εκτός από τα εισοδήματα, έχει μειώσει και τις δυνατότητες κατανάλωσης, ενώ το τρίτο είναι η αβεβαιότητα, για το μέλλον. Πάντως, το υπουργείο εκτιμά ότι το 2021 θα επανέλθει η ανάπτυξη, στο επίπεδο του 5,1%.
Άλλοι μεγάλοι φόβοι των Ελλήνων είναι ο περιορισμός των ατομικών ελευθεριών σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%, αλλά και η πιθανότητα θανάτου συγγενών (46%), ή άλλων άγνωστων συνανθρώπων (38%), η πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας ενός αγαπημένου προσώπου (45%).
Υπαρκτός είναι και ο φόβος μεγάλου μέρους των πολιτών (42%) για την πιθανότητα προσωπικής νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας (13% φοβάται πολύ, 13% φοβάται αρκετά και 16% φοβάται), ενώ δεν ισχύει κάτι παρόμοιο για το ενδεχόμενο εξάντλησης τροφίμων (41% δεν φοβάται καθόλου, 35% φοβάται λίγο).