Τσίπρας: Η πανδημία ήταν ευκαιρία για την δημιουργία ενός ολοκληρωτικού συστήματος εξουσίας

Γεια σας, να δούμε πώς διαμορφώθηκε η 30η Απριλίου…

»»» Βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη «βλέπει» η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς «τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν παγώσει την οικονομική δραστηριότητα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην υπόλοιπη υφήλιο».

Επισήμανε ότι με βάση τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μπορεί να συρρικνωθεί φέτος από 5% ως 12%, ζητώντας από τις κυβερνήσεις «κοινές και συντονισμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Καθώς θα αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει, αλλά η ταχύτητα και το μέγεθός της ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαια, πρόσθεσε η κ. Λαγκάρντ.

Παράλληλα, έρχονται και οι «βοηθοί επιβατών» στα ΜΜΜ. Τι είναι αυτοί; Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, θα βρίσκονται στους 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό, ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας.

Ίσως, αυτό είναι που λένε ότι η επόμενη ημέρα δεν θα θυμίζει σε τίποτα ό,τι ξέραμε…

»»» Μια νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, αναφέρει ότι τα παιδιά είναι τόσο μολυσματικά όσο και οι ενήλικες και εξίσου μεταδοτικά.

Το ανησυχητικό είναι ότι μεταδίδουν τον ιό χωρίς προηγουμένως να εμφανίσουν συμπτώματα και όπως ανέφερε ο επικεφαλής καθηγητής Κρίστιαν Ντρόστεν, «δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ παιδιών και ενηλίκων».

Η αιτιολογία σχετίζεται με το ότι εξακολουθούν να ισχύουν σε παγκόσμιο επίπεδο αυστηροί περιορισμοί στις αεροπορικές μεταφορές και στην είσοδο σε άλλες χώρες, αλλά και αυστηροί κανόνες σχετικά με την καραντίνα.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα οι μισοί Γερμανοί δεν θα πάνε καθόλου διακοπές ή θα ταξιδέψουν μέσα στη χώρα τους.

»»» Αργή και δύσκολη ανάκαμψη της οικονομίας προβλέπει για την Ελλάδα η Capital Economics, εξαιτίας της εξάρτησης της από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της, στη μακροχρόνια περίοδο κρίσης και την πιο αργή ανάκαμψη, βρίσκονται τέσσερα γκρουπ χωρών.Το πρώτο αφορά εκείνες τις χώρες που δεν μπορούν να θέσουν την πανδημία υπό έλεγχο και το δεύτερο όσες είναι έντονα εξαρτώμενες από κλάδους σαν τον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες.

Το τρίτο γκρουπ αφορά εκείνες τις χώρες, όπου το δημοσιονομικό κόστος του κορονοϊού θα θέσει τους δείκτες δημοσίου χρέους σε μια μη βιώσιμη τροχιά, και σε αυτό ανήκει επίσης η Ελλάδα, ενώ το τέταρτο αφορά τις χώρες που πιθανόν θα δουν μόνιμη ζημία από την πανδημία, εάν βρεθούν αντιμέτωπες και με μια τραπεζική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για τον Οκτώβριο του  2019, περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε καθεστώς υλικής αποστέρησης, δηλαδή να μην επαρκούν τα εισοδήματα τους για μια σειρά βασικών αναγκών.

Αυτές είναι το να πληρώνεις εγκαίρως λογαριασμούς, να έχεις επαρκή θέρμανση, να αντιμετωπίζεις έκτακτες δαπάνες, να τρως ψάρι ή κρέας σε τακτική βάση, να κάνεις μια εβδομάδα διακοπές, να έχεις τηλεόραση, πλυντήριο, αυτοκίνητο ή τηλέφωνο.

Παράλληλα, η Διεθνής Οργάνωσης Εργασίας (ILO) προειδοποιεί ότι ο μισός εργατικά ενεργός πληθυσμός της Γης, κινδυνεύει να χάσει άμεσα τα προς το ζην λόγω της πανδημίας.

Στην τελευταία του έκθεση, ο οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών αύξησε σημαντικά την πρόβλεψη για τον καταστροφικό αντίκτυπο σε απασχόληση και εισοδήματα από τον κορονοϊό. Ήδη, οι μισθοί  2 δισ. εργαζομένων έχουν μειωθεί  60% κατά μέσο όρο τον πρώτο μήνα που ξεδιπλώθηκε η κρίση.

»»» Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει από το παράθυρο του κορωνοϊού τις πολιτικές, που ο ελληνικός λαός έδιωξε από την πόρτα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για αντιδημοκρατική άσκηση της εξουσίας από την κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και την άρνηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Επισήμανε ότι «η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσει ή να εμπεδώσει, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών», σημειώνοντας με νόημα «αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία για «ένα κοινωνικό συμβόλαιο που θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο».

«Η κρίση μετράει το μπόι όλων μας», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι η «ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη για να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς».

Μίλησε για την ανάγκη επιχειρησιακού σχεδίου με τεστ ελέγχου του πληθυσμού και ζήτησε «αυστηρή διατίμηση στις μάσκες για να μην υπάρξει αισχροκέρδεια και να παρέχονται δωρεάν σε δημόσιες υπηρεσίες, στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ.

Αναφερόμενη στην οικονομία, είπε ότι «η καμπάνα κτύπησε ήδη στη χώρα μας, 42.000 περισσότερες απολύσεις από τις προσλήψεις τον Μάρτιο. Στο μισό μήνα κρίσης. Ο τουρισμός, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες είναι σε κίνδυνο».

«Σε δύο μήνες κορονοϊού ήρθαν όσα αντεργατικά μέτρα δεν έφεραν τα μνημόνια», είπε στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο εξαγγελθέν από την υπουργό Παιδείας, άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας λόγο για «ανθυγιεινή διαχείριση της μιζέριας».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι το τέλος της καραντίνας θα δείξει πως είναι εντελώς απροετοίμαστοι οι χώροι εργασίας και εκπαίδευσης, όπως και τα ΜΜΜ.

Οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτίμησε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι για το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο η επιλογή είναι η αναδιάρθρωση χρέους, γιατί διαφορετικά θα έρθει πέμπτο μνημόνιο.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 έθεσε 7 ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας μεταξύ άλλων να μάθει «πόσα θα δανειστεί η κυβέρνηση φέτος και το 2021 από τον ESM;

»Ποια λιτότητα φέρνει η κυβέρνηση με την συνθηκολόγηση της; Θα κρατικοποιήσει τις τράπεζες μετά την νέα χρεοκοπία τους, καθώς χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση μετά τα νέα κόκκινα δάνεια που προκύπτουν;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: