«Oι πολίτες θέλουν να μάθουν πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους»

Γεια σας, να δούμε πώς εξελίχθηκε η 29η Απριλίου…

Όπως επισημαίνει, τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν θα πληρωθούν τώρα, καθώς «μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, οι ανισορροπίες και οι κίνδυνοι που κυριαρχούν στην παγκόσμια οικονομία επιδεινώθηκαν από λάθη πολιτικής.

»Έτσι, αντί να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που αποκάλυψε η οικονομική κατάρρευση και η ύφεση που ακολούθησε, οι κυβερνήσεις κατά κύριο λόγο απέφυγαν το πρόβλημα, δημιουργώντας σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους, που έκαναν ακόμη μία κρίση αναπόφευκτη».

Και υπογραμμίζει, «αν και δεν υπάρχει ποτέ καλή στιγμή για μία πανδημία, η κρίση της Covid-19 έφτασε σε μία ιδιαίτερα κακή στιγμή για την παγκόσμια οικονομία. Ο κόσμος από καιρό έχει συρθεί σε μία τέλεια καταιγίδα οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών κινδύνων, οι οποίοι τώρα αυξάνονται και γίνονται ακόμη πιο έντονοι».

»»» «Το σχέδιο Μητσοτάκη θα φέρει ύφεση, ανεργία, λουκέτα και εν τέλει εκλογές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας , ασκώντας σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είπε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκλογών, σημείωσε ότι «με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές, όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει».

«Ωστόσο, οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, με την εργασία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα όρθια και με έναν νέο ρόλο για το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα Υγείας», υπογράμμισε.

Όπως αναφέρει «οι προοπτικές για έλευση τουριστών είναι μηδενικές. Αν το παραδεχθεί, όμως, το κράτος θα πρέπει να αποζημιώσει όχι μόνο τα ξενοδοχεία (στα οποία αναφέρθηκε κάπως), άλλα και κάπου 500.000 εποχικούς εργαζομένους που θα μείνουν φέτος χωρίς δουλειά και εισόδημα… Όλοι αυτοί πως θα συντηρήσουν τις οικογένειες τους;».

»»» Έξι μήνες ανεργία για πολλούς καλλιτέχνες και οικονομική καταστροφή για επιχειρηματίες, σημαίνει το «λουκέτο» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για παραστάσεις και συναυλίες, επισημαίνει ο τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος.

Όπως τονίζει «Την ίδια στιγμή που οι κινηματογράφοι θα μπορούν να λειτουργήσουν με 60% πληρότητα, κάτι αντίστοιχο δεν θα είναι δυνατόν για τις θεατρικές παραστάσεις και τις συναυλίες, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών χώρων, όπως το Ηρώδειο και η Επίδαυρος».

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 4 Απριλίου, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην προαιρετική χρήση υφασμάτινης μάσκας ακόμα και σε υπαίθριους χώρους με αφορμή σχετική πρόταση της αρμόδιας αρχής στις ΗΠΑ, τονίζοντας βέβαια ότι αυτή ενέχει κινδύνους μετάδοσης του ιού.

Μετά από μια διαδρομή περίπου ενός μηνός καταλήξαμε στην υποχρεωτικότητα της μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, καταστήματα, κλειστούς χώρους εργασίας. Παράλληλα, για τους πολίτες προκύπτει ένα σημαντικό οικονομικό κόστος, καθώς κάθε μάσκα μιας χρήσης πωλείται γύρω στο ένα ευρώ και  για τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας μιας τετραμελούς οικογένειας θα απαιτούνται πάνω από 150 μάσκες σε ένα μήνα, δηλαδή πάνω από 150 ευρώ!

»»» Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο διάγγελμα του πρωθυπουργού για την άρση των περιοριστικών μέτρων, κυρίως γιατί δεν ανέφερε το παραμικρό για την οικονομία και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

«Πέρα από το πότε θα βγουν από το σπίτι, οι πολίτες θέλουν να μάθουν πώς θα παραμείνουν όρθιοι στη ζωή τους – για αυτό δεν είπε τίποτα ο κ. Μητσοτάκης», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Πέρα από την επίκληση στο συναίσθημα των πολιτών, δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τη στήριξη της οικονομίας απέναντι στην ύφεση που έρχεται, για την ενίσχυση των μισθωτών, των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, δεν είπε τίποτα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού».

«Ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις ώστε να μείνουμε ασφαλείς», σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. «Η δεύτερη φάση βασίζεται σε ένα καθαρά κυβερνητικό σχέδιο. Η εφαρμογή του, ασφαλώς εξαρτάται από την ατομική ευθύνη αλλά και από την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού».

Η κυβέρνηση συνεχίζει να μετακυλίει την ευθύνη στο λαό αρνούμενη τη δική της, επισημαίνει το ΚΚΕ. «Το διάγγελμα του πρωθυπουργού δείχνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια τακτική και στη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων, θα συνεχίσει δηλαδή να μετακυλίει την ευθύνη στο λαό, αρνούμενη στην πράξη την κρατική ευθύνη για την πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την προστασία των εργαζομένων».

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης το στίγμα της επόμενης μνημονιακής ημέρας, «η οποία πράγματι θα είναι σκληρή αφού θα περιλαμβάνει ένα 5ο μνημόνιο, στο οποίο η κυβέρνηση σύρθηκε λόγω ατολμίας και υποταγής στους ισχυρούς», αναφέρει το MέΡΑ25. Και προσθέτει : «Ηχούν έτσι τόσο παράταιρα τα εύσημα που έδωσε στους πολίτες της χώρας, μια και θα ζήσουμε την παγκόσμια πρωτιά να έχουμε τους λιγότερους νεκρούς αλλά τους περισσότερους πεινασμένους»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: