Γεια σας, να δούμε πώς «έτρεξε» η 23η Απριλίου…
»»» «Κάνουν πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ για τους Ευρωπαίους ηγέτες, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε, παράλληλα, ότι η ύφεση στο ΑΕΠ της ΕΕ μπορεί να φτάσει το 15% εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κομισιόν έχει εκπονήσει σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, με βάση τον πολυετή προϋπολογισμό της Ένωσης και δανεισμό από τις αγορές.
- «Αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία» χαρακτήρισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τα θύματα στους οίκους ευγηρίας της Ευρώπης, καθώς αντιστοιχούν στο 50% των καταγεγραμμένων θανάτων από τον κορονοϊό.
Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε, εκτίμησε ότι η κατάσταση στα γηροκομεία είναι «βαθιά ανησυχητική» και παρατήρησε ότι «υπάρχει μια άμεση και επείγουσα ανάγκη να ξανασκεφτούμε και να προσαρμόσουμε τη λειτουργία αυτών των ιδρυμάτων, μπροστά στην επιδημία».
»»» Κέρδη ρεκόρ για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ την περίοδο του κορονοϊού, καθώς ο τζίρος τους ξεπέρασε το 1,3 δισ. ευρώ, στο διάστημα από 24 Φεβρουαρίου έως 12 Απριλίου.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά στις αγορές των καταναλωτών συγκέντρωσαν, εκτός από τα τρόφιμα, τα προϊόντα νοικοκυριού και προσωπικής υγιεινής, τα οποία αυξήθηκαν περισσότερο τη συγκεκριμένη περίοδο.
Στην πρώτη θέση των αγορών βρέθηκαν τα αντισηπτικά τζελ, όπου ο τζίρος εμφάνισε άνοδο 449,4%. Ακολούθησαν τα συμπληρώματα διατροφής με αύξηση 351,9%, τα υγρά μαντηλάκια με αύξηση 309% και το οινόπνευμα με άνοδο 308,6%.
- Μόνο οι Τράπεζες και όσοι θέλουν να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί, εξυπηρετούνται από την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα Δικαστήρια στις 27/04, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
Ο Παύλος Χρηστίδης υπογράμμισε ότι «με την συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης ανοίγουν οι διαδικασίες εγγραφής προσημειώσεων, αλλά και επιβολής συντηρητικών κατασχέσεων».
»»» Σε 5,3 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα χρήματα που ξόδεψαν οι Έλληνες κατά τις ημέρες της καραντίνας, προκειμένου να αγοράσουν εφαρμογές παιχνιδιών στο κινητό τηλέφωνο και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.
Το ποσό αυτό αφορά μόνο τον μήνα Μάρτιο και αποτελεί την υψηλότερη δαπάνη από τις αρχές της χρονιάς, σε τέτοιου είδους εφαρμογές, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 18% και 26% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο, αντίστοιχα.
- Η «ινφοδημία», δηλαδή «η πανδημία των πληροφοριών σχετικά με την ασθένεια», αποτελεί πρόφαση για την υιοθέτηση καταπιεστικών νομοθεσιών, επισημαίνουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), τονίζοντας ότι τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι αναμφίβολα μια αποφασιστική περίοδος για την ελευθερία του Τύπου
Όπως υπογραμμίζει ο Κρισόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των RSF, η ανάμιξη προπαγάνδας, διαφήμισης, φημών και δημοσιογραφίας «αποσταθεροποιεί τις δημοκρατικές εγγυήσεις για την ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης».
Η Ελλάδα σύμφωνα με την κατάταξη των RSF βρίσκεται στην 65η θέση στην κλίμακα της ελευθερίας του Τύπου, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τα χρόνια του Μνημονίου.
»»» Κάθε τέσσερις ημέρες χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος από πυρκαγιές σε διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί 29 θάνατοι από τις αρχές του χρόνου, οι περισσότεροι από τους οποίους συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Σύμφωνα με έρευνα, οι αστικές πυρκαγιές, οι οποίες σημειώθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Έβρο και Καρδίτσα, αποδίδονται στην καραντίνα που έχει επιβληθεί στους πολίτες και την παράλληλη υποστελέχωση της Πυροσβεστικής.
- «Πάμε φουλ για εκλογές, τις οποίες θεωρώ δεδομένες 100%», εκτίμησε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη του, θεωρώντας τον χρόνο διεξαγωγής του, μέσα στο καλοκαίρι.
«Λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων θα ήταν δύσκολο να γίνουν πριν από το καλοκαίρι και αυτό είναι εμπόδιο», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ.
Πάντως απέφυγε να πει τη γνώμη του αν οι εκλογές θα είναι καλό ή κακό για τον τόπο, σημειώνοντας με νόημα πως «αν ο Γ. Παπανδρέου έκανε εκλογές το 2009 τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ».
»»» Δεν φαίνεται να αντέχουν ακόμη πολύ καιρό κλεισμένοι στα σπίτια τους οι Έλληνες. Τα 46% λέει ότι δεν μπορεί για πολύ ακόμα, ενώ το 21% υποστηρίζει ότι έχει φτάσει στα όρια του.
Παρ’ όλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο φτάνει στο 68%, ανησυχεί για πιθανή μόλυνση του από τον κορονοϊό, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από τις 15 έως τις 17 Απριλίου από την KΑΠΑ Research όλο και λιγότεροι πολίτες κρίνουν τα μέτρα αναγκαία (στο 75% σήμερα με πτώση 23 μονάδων από το 98% στα μέσα Μαρτίου), ενώ ένα 23% θεωρεί ότι μάλλον/σίγουρα είναι υπερβολικά.