«Μυστικός δείπνος» για του Άγιου Φως

Το Ημερολόγιο του Κορονοϊού

Ντρινγκ, ντρινγκ, ντρινγκ…

-Γεια σ, Ρόιδου΄μ, πώς είσι;

-Τι να κάνου, Νούλα΄μ… Με τσι Κορονο-Υιοί και στι Κορονο-Φρουροί δεν μπουρώ να κοιμθώ κι αργώ να ξυπνήσου του προυί. Ικί, που του μάτ΄ άνοιγι κατά τσι πέντε, τώρα… -ουι ούι- φτάν δέκα κι βάλι…

Τι νέου έχουμι;

-Αμ, για αυτού σι παίρνου. Τά ΄μαθις τι θα κάνουμε τι Μεγάλ΄ Βδομάδα, για να αγιαστούμι;

-Τώρα, φτιάχνου καφιδάκι, για να ξυπνίσου κι ετοιμαζόμουν να ξεκνίσου τα τηλέφουνα.

-Άκσι, Ρόιδου΄μ, μι πίρ΄ τηλέφνο η Βασίλς κι μ΄ είπι τι έγινε προυχθές στου Σχουλειό. Μαζέφκαν, για να δούμι πώς θα αντισταθούμε αυτές τσι μέρες στουν Νικ Χαρντ. Στα γρίγορις να σι πω ότι αποφασίσκε τσι καθημερινές, μέχρι την Μιγάλ΄Πέμπτ΄, να προσκυνούμε μπροστά στην τιβί.

Για τιν Μεγάλ΄ Παρασκευή θα τοιμάσουμε εκείνου του χαρτί, που μας έδουκαν από του ΚΕΠ, που γράφ΄ «πάου για σουματική άσκησ΄». Έχουν βάλ΄ στου κόλπου και τουν Παπά Λάμπρου, ου ουποίους συμφωνεί. Μάλιστα, πίρε κι μέρους στη συγκέντρωσ΄, που έγνι στου υπούγειου του Σχολειού.

Να σι πω τι θα κάνουμι: Οταν θα χτυπάει μια φουρά το τιλέφουνο, θα ξέρουμι ότι σε δέκα λεπτά θα πρέπ΄ να βρισκούμαστε στο πουρτάκ΄, απ΄ την πίσου πλευρά τσι κλησιάς, για να μπαίνουμε να προσκυνάμε και να φλάμι τουν επιτάφιου.

Κι να μας σταματίσουν, θα πούμι: πίγαμι για περπάτμα… Αφού κι η Πέτσας τούπι για του κιρί.

Ομους, του ζήτιμα του μεγάλου είν΄ του Μεγάλου Σάββατου και του Άγιου Φως.

-Για πες μ, Νούλα΄ μ, πώς θα του χειριστούμι του θέμα;

-Οπους μ΄ είπι η Βασίλς, τη λύσ΄ έδουσε η Γιώργους. Τσι προυάλες εκεί που έβοσκε τ΄αρνιά τ΄ κι τα πρόβατα τ΄, σκιάχτκι! Κι οχ΄ μόνο αυτός: Του σκλι δεν ήξιρε από πού να φυγ΄ , τα ζα έτρεχαν το ένα πίσου από του άλλου κι αυτός κρύφκι κάτ΄ από μια μαύρ΄κάπα, που είχι. Ήταν η ώρα που έτρουγε του κολατσιό τ΄. Ξαφνικά ‘άκσι έναν περίεργου ήχου να βαγκανάει πάνου απ΄ του κεφάλ΄ τ. Κάν΄έτσι να δει, κι τι είδι;

Ένα… πλι, σιδιρένιο, να παέν΄ πέρα-δώθε. Κόντιψι να παθ΄ συγκοπ΄ . Δεν είχ΄ ματαειδή κάτ΄ τέτοιου. Κρύφκι όσου μπουρούσε κάτ΄ απ΄ την κάπα τ΄, πιριμένοντας πότ΄ θα πιτάξ΄μακριά τ΄. Αφού αυτό βαγκάνσι για λίγου, έκανε βουτιές πάν΄ απ΄ τα πρόβατα, μιτά εξαφανίσκι.

Χέσκι πάνου τ΄… Μόλις γύρσι στου χουριό, πίγι στου καφενίου κι είπι τι τράβηξι.

Τότες, έμαθε ότι του πλι, του λέν ντρον κι του οδήγαγε η γιος τσι Λίτσας και του Βάιου. Μόλις είχ΄ γυρίσ΄ απ΄ την Αθήνα, ειπειδής έκλεισαν τα πανιπιστίμα. Δεν ξερουν αν του πιδί στεκ’ στα καλά τ΄. Γιατί τι μία ξυπνάει χαράματα, για να πιάσ΄ τουν ήλιου, την άλλ΄κυνηγάει πιταλούδες. Άστα, σι λέου.

Οποιους τουν ρωτάει «τι κάνεις Τάκ΄ στα χουράφια»; Τσι λέει ότι «πιάν την Άνοιξ΄ κι την ανεβάζ΄ στου ίνσταγραμ». Κάτ΄ μι είπαν για αυτό, αλλά δεν του πουλυκατάλαβα τι είνι. Ικί, τέλους πάντων, ανιβάζ σκλίκια, αράχνις, αγριάδις, κότις, ό,τ΄ βρισκ’…

Λοιπόν, για να μιν στα πουλυλουγώ, θα δανειστούν του ντρον, για να μας μοιράσουν τ΄ Άγιου Φως.

Κατά τσι έντεκα του βραδ΄ , ου παπά-Λάμπρους θα είν΄ μι τουν Τάκ΄ σ΄ ένα σημείου στην ικκλησιά. Αφού, μας χτυπήσουν του τηλέφωνου τρεις φουρές, θα βγούμι στην αυλή. Εκί, χωρίς να φουβηθούμε, θα ιδούμι του ντρον να κατεβαίν΄. Απού κάτ΄, μέσα σε΄ένα φαναράκ, θα έχ΄ του Άγιου Φως. Θα πάμι μεις μι τιν λαμπάδα, θα ανάψουμε. Αυτό, για να ξέρς, θα κάτσ΄ κάπ΄ πέντι λεπτά και μιτά θα φυγ΄ για τουν επόμενου.

Έτσ΄, μιτά θα κάνουμι παρέα στουν παπά-Λάμπρου για του «Δεύτε λάβετε φως»…

-Ρόιδου ΄μ, του κατάλαβις;

ΕΓΚ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: