Φοβούνται για νέα λιτότητα οι Έλληνες

Γεια σας, να δούμε πώς «κυλά» η 13η Απριλίου…

»»» Έκτακτο επίδομα ύψους 400 ευρώ προς 155.000 μακροχρόνια ανέργους ανακοίνωσε στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, ενώ μίλησε για δεύτερο κύμα πανδημίας από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις», χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εν όψει Πάσχα, επανέλαβε το μήνυμα να παραμείνουν οι Έλληνες πολίτες συνεπείς στα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας ότι «ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμα».

Παράγοντες του κλάδου των τροφίμων υπογραμμίζουν ότι τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για να αποτραπεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, προκαλεί προβλήματα στην παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος και κατ’ επέκταση η τελική τιμή στο ράφι.

Σε περίπτωση που τα μέτρα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά, και απαγορευθούν οι εξαγωγές από τις κυριότερες χώρες παραγωγής, όπως συμβαίνει με το ρύζι -το Βιετνάμ, η Καμπότζη, η Ινδία αλλά και η Αίγυπτος έχουν βάλει φρένο στις εξαγωγές προκειμένου να έχουν επαρκή αποθέματα για το ντόπιο πληθυσμό- τότε δεν αποκλείεται να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.

Στο «παιχνίδι» έχουν μπει και οι διεθνείς traders, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα εγκαταλείπουν τις μετοχές και στρέφονται στα εμπορεύματα, ανεβάζοντας τεχνητά τις διεθνείς τιμές. Να σημειωθεί πως το ρύζι, τα σιτηρά και άλλα προϊόντα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Διεθνές Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων στο Σικάγο.

»»» «Οι εισπρακτικές μπορούν να τηλεφωνούν υπό προϋποθέσεις», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι η απαγόρευση τηλεφωνημάτων αφορά τους πολίτες που βρίσκονται «σε καθεστώς προστασίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων διευκρίνισε ότι εντός της περιμέτρου προστασίας είναι οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και όλοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι εντάσσονται σε ΚΑΔ ως πληττόμενοι.

«Έχουμε υπολογίσει ότι περίπου το 75% των οφειλετών είναι σε καθεστώς προστασίας. Το υπόλοιπο 25%, δεν έχει άμεση διαφορά στο εισόδημα του από τον ιό, άρα δεν δικαιούται την προστασία», εξήγησε.

Μάλιστα, τόνισε ότι «ούτε έχουμε ενθαρρύνει ούτε θέλουμε να ενθαρρύνουμε ένα νέο κίνημα «δεν πληρώνω». Είναι άλλο να μιλάμε για την ανάγκη προστασίας δανειοληπτών εν μέσω μίας πανδημίας και της αλλαγής που έχει φέρει στη ζωή τους, και αυτό είναι απολύτως σεβαστό και πρέπει να γίνει και άλλο πράγμα να πούμε «παιδιά δεν πληρώνουμε τα χρέη μας». Αυτό δεν υπάρχει. Γιατί αν περάσει η Ελλάδα σε μία τέτοια λογική, καταστραφήκαμε»…

Η μείωση των ταξιδιωτικών δαπανών για αεροπορικά ταξίδια και διαμονή από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ εκτιμάται πως θα κινηθεί μεταξύ 60% και 70%.

Και οι λιγοστές δαπάνες που αναμένεται να πραγματοποιηθούν φέτος, δεν θα ξεκινήσουν νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

»»» «Δανεισμό» εργαζομένων από το πλεονάζον προσωπικό των επιχειρήσεων που εμφανίζουν μείωση εργασιών προτείνει ο ΣΕΒ, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στους τομείς που, λόγω της συγκυρίας, εμφανίζουν αύξηση εργασιών.

Ο ΣΕΒ προτείνει τρεις εναλλακτικές μορφές «δανεισμού» εργαζομένων και συνεργασίας επιχειρήσεων με στόχο όπως αναφέρει να διασωθούν θέσεις εργασίας αλλά και να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος που προκαλούν μέτρα όπως αυτό της επιχορήγησης των 800 ευρώ…

«Δεν θα πάμε στα χωριά μας, ενώ οι εκκλησίες θα είναι κλειστές. Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ζήτησε από όλους να μην παρασυρθούν από την άνοιξη και να μείνουν σπίτι.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση εξετάζει την στρατηγική της εξόδου και της επιστροφής στην κανονικότητα. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί, υπογράμμισε. «Τίποτα δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη, τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί» εξήγησε.

»»» Διγλωσσία της ΝΔ στο θέμα των ανοιχτών εκκλησιών, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «οι εκ των υστέρων παρεμβάσεις δεν μπορούν να την κρύψουν».

«Οι τραγικές εικόνες πολιτών να μεταλαμβάνουν σε εκκλησίες εν μέσω πανδημίας, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών μένει υπομονετικά σπίτι της εδώ και σχεδόν ένα μήνα, δεν είναι μόνο θέμα ατομικής ευθύνης μίας μικρής μειοψηφίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Μόλις την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρότρυνε τους πολίτες να παρακάμψουν τα μέτρα για να ασκήσουν ατομική λατρεία στις εκκλησίες της ενορίας τους τη Μεγάλη Εβδομάδα και χθες είδαμε τη γαλάζια Δήμαρχο Κέρκυρας να σπάει την καραντίνα»…

Έως και τις 9 Απριλίου, περισσότερα από 90 κράτη έχουν υποβάλει επισήμως αίτημα ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, αριθμός που ισοδυναμεί σχεδόν με το ήμισυ των χωρών του κόσμου.

Περίπου, το 60% αφορά χώρες χαμηλού εισοδήματος και 40% αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του Ταμείου.

»»» Το σύνολο, σχεδόν, των Ελλήνων αγωνιά για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία του κορονοϊού και ο μεγάλος φόβος τους είναι η λιτότητα, όπως προκύπτει από πανελλαδική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων PRORATA.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 95% των ερωτηθέντων θεωρούν πιθανή (59%) ή αρκετά πιθανή (36%) μια νέα περίοδο λιτότητας, μετά την κρίση.

Για την ενδεχόμενη νέα περίοδο λιτότητας, οι ερωτηθέντες δεν θεωρούν υπεύθυνη καμία νυν ή προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά πιστεύουν ότι η πανδημία είναι ασύμμετρη απειλή. Πάντως, το 22% των πολιτών επιρρίπτει τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη νέα λιτότητα στις ισχυρές χώρες της Ευρώπης με προεξέχουσα τη Γερμανία.

Τέλος, το 74% θεωρεί θετική τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση,ενώ το 44% των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση προστατεύει επαρκώς τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: