Συμβιβασμός με γκρίζες ζώνες και χωρίς κορονο-ομόλογο

Γεια σας, για να δούμε πώς εξελίχθηκε η 10η Απριλίου…

»»» Θερίζει η γρίπη στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι νεκροί έφτασαν τους 105 από τις αρχές του έτους. Μάλιστα, έξι νέοι θάνατοι σημειώθηκαν την εβδομάδα από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου, την περίοδο, δηλαδή, που είχε ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού.

Από τους 105 θανάτους, οι 87 αφορούσαν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ, ενώ οι 95 (90,5%) ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ταυτόχρονα, επισημαίνεται πως 37 από τα θύματα (ποσοστό 38,9%) ήταν εμβολιασμένα για τη γρίπη.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, κάποια από τα μέτρα και εργαλεία που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε αρκετά κράτη μέλη ή και τον ιδιωτικό τομέα, χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα τα οποία αφορούν την υγεία και επιτρέπουν σε ηλεκτρονικές εφαρμογές να παρακολουθούν τις μετακινήσεις και τις επαφές των χρηστών τους.

Τα εργαλεία αυτά μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων για την ιδιωτική ζωή και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, καθώς αποτελούν επί της ουσίας καθεστώς παρακολούθησης ατόμων.

»»» Την εκτίμηση ότι με «με τον κορονοϊό χτίζεται η αρχιτεκτονική της καταπίεσης», εξέφρασε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, προβληματισμένος για το μέλλον της δημοκρατίας και των θεσμών εν μέσω της πανδημίας.

Ο άνθρωπος που εργαζόταν, για την NSA και την CIA, και διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες για προγράμματα μαζικής παρακολούθησης, ανέφερε σε συνέντευξη του πως «δεν υπάρχει τίποτα πιο προβλέψιμο από μια κρίση δημόσιας υγείας όπως μια πανδημία, σε έναν κόσμο όπου ζούμε ο ένας πάνω στον άλλο σε πολυσύχναστες και μολυσμένες πόλεις».

Και παρατήρησε: «καθώς ο αυταρχισμός εξαπλώνεται, καθώς οι νόμοι έκτακτης ανάγκης πολλαπλασιάζονται, καθώς θυσιάζουμε τα δικαιώματά μας, θυσιάζουμε επίσης την ικανότητά μας να συλλάβουμε τη διαφάνεια σε έναν λιγότερο φιλελεύθερο και λιγότερο ελεύθερο κόσμο».

Όσον αφορά στην επιλογή της εταιρείας Initiative, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως πρόκειται για μια «εγνωσμένη» εταιρεία, «από τις μεγάλες που μπορεί να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο που της αναθέσαμε».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, χαρακτήρισε «ζήτημα Δημοκρατίας τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην ενημέρωση του ελληνικού λαού».

Υπέρ της ενίσχυσης των Μέσων Ενημέρωσης και των εργαζομένων τους, αλλά με μέτρα που θα αποφασιστούν από διακομματική επιτροπή, τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι «δεν υπήρξε ενημέρωση σε ποια Μέσα και με ποια κριτήρια γίνεται η κατανομή της δαπάνης».

»»» Στο «κόκκινο» οι απολύσεις τον Μάρτιο, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ 19 ετών στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τεράστια ήταν η καθίζηση στην αγορά εργασίας τον Μάρτιο, καθώς χάθηκαν 41.903 θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από το 2001, ξεπερνώντας ακόμα και τις περιόδους των μνημονίων.

Σε ανάρτηση του στο facebook επισημαίνει ότι «η συμφωνία που επισφραγίσθηκε με χειροκροτήματα, κάθε άλλο παρά επαρκής είναι. Ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι η Γερμανία σκοπεύει, αγνοώντας τις συνταγματικές της δεσμεύσεις, να δανεισθεί «σε πρώτη φάση» 360 δισ ευρώ».

Και παρατηρεί πως «τα 500 δισ. δεν επαρκούν ούτε για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα όσων έχασαν κι όσων πολλών θα χάνουν σταδιακά τις δουλειές τους».

»»» Δεν έκρυψε την απογοήτευση του  για τις αποφάσεις του Eurogroup ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν διαλύθηκε, αλλά δεν μας ενθουσίασε».

Και επισήμανε ότι «περίμενα να υπάρχει μεγαλύτερο περίσσευμα καρδιάς. Η στενόμυαλη αντιμετώπιση στρέφεται και εναντίον τους γιατί χωρίς Νότο δεν υπάρχει Βορράς. Σε έναν συνεταιρισμό δεν γίνεται να κερδίζεις μόνο, πρέπει και να δίνεις».

Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτήρισε τις αποφάσεις ως «ιστορική ήττα της Ευρώπης», κάνοντας λόγο για «ντόμινο» που έρχεται στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της απουσίας ευρωομολόγου που θα διαμοίραζε το βάρος αναλογικά.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, μπήκε σε μια «διαδικασία διάλυσης».

Επανέλαβε, ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, θα ήταν να ασκήσει βέτο, καθώς αυτό είναι το μόνο όπλο που δίνει ακόμα και στις πιο μικρές χώρες η Ευρωπαϊκή Ένωση, υποθέτοντας ότι σε αντίστοιχη περίπτωση ο Γερμανός ομόλογός του θα το έπραττε.

»»» Το ΚΚΕ τόνισε ότι «η απόφαση του Eurogroup αποτελεί την πιο πανηγυρική επιβεβαίωση ότι η αντιπαράθεση αυτών των ημερών δεν ήταν για το συμφέρον των λαών, αλλά για το πώς θα επιμεριστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών».

Στην ανακοίνωση του κόμματος υπογραμμίζεται ότι «αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα, απ’ τη στιγμή που η αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης και η χρηματοδότηση των καπιταλιστικών οικονομιών θα γίνει απ’ τους υπάρχοντες μηχανισμούς του ESM που προβλέπουν όρους και δεσμεύσεις, δηλαδή νέα μνημονιακά μέτρα».

Και καταλήγει επισημαίνοντας: «είναι προφανές ότι για μία ακόμη φορά οι λαοί της Ευρώπης, που έχουν ήδη πληρώσει με χιλιάδες θύματα την πανδημία, θα κληθούν την επόμενη μέρα να πληρώσουν και αυτήν την κρίση, με νέα σκληρά μέτρα».

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «τα τρία μέτρα εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες για την κρίση, αλλά είναι κατώτερα των περιστάσεων και των προσδοκιών των πολιτών της Ένωσης.

Παράλληλα επισήμανε πως «η ενίσχυση των συστημάτων υγείας, η στήριξη των μικρομεσαίων, η στήριξη της απασχόλησης (μέσω δανείων) είναι χρήσιμη, δεν αποτελεί όμως λύση για το αύριο. Δεν προβλέπεται κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την επανεκκίνηση των οικονομιών, για την αντιμετώπιση της έκρηξης της ανεργίας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Δεν έγιναν αποδέκτες οι προτάσεις για νέο χρήμα, με καινοτόμα εργαλεία».

Και πρόσθεσε ότι «η εμμονή ορισμένων Κυβερνήσεων στις συντηρητικές πολιτικές λιτότητας, οδήγησε σε παραπομπή του προβλήματος στο μέλλον. Με τον κίνδυνο διόγκωσης του δημοσίου χρέους των χωρών και κατ’ επέκταση επώδυνων μνημονίων να παραμονεύει».

»»» «Χάθηκε η ευκαιρία να υψωθεί ισχυρή ασπίδα απέναντι στην κρίση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για τα αποτελέσματα του για Eurogroup.

«Η απόφαση είναι, δυστυχώς, κατώτερη των περιστάσεων. Τα 540 δισ. ευρώ είναι ένα πακέτο που υπολείπεται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών για άμεση στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», πρόσθεσε.

«Η απόφαση αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Μία κρίση που εγκυμονεί φυσικά τεράστιους κινδύνους και για την πατρίδα μας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε αυτές τις συνθήκες, το μόνο ευτύχημα είναι η παρακαταθήκη των αποθεμάτων ρευστότητας, του μαξιλαριού ασφαλείας που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να αποδειχθεί η μεγάλη μας ασπίδα, αν αξιοποιηθούν άμεσα».

Ωστόσο υπογράμμισε πως «το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι αυτήν την παρακαταθήκη θα τη διαχειριστεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Που από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν επιθυμεί να την αξιοποιήσει ως ασπίδα της κοινωνίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, αλλά ως ασπίδα των τραπεζών και της μεγάλης επιχειρηματικής ελίτ».

Στη μαραθώνια συνεδρίαση η Ολλανδία έπαιξε τον ρόλο του «λαγού» στις γερμανικές επιδιώξεις, ενώ προκρίθηκε ως ύστατη λύση μια ασαφής, στις λεπτομέρειες, θέση του Γαλλογερμανικού άξονα, η οποία κρύβει μελλοντικές κινήσεις.

Μετά από τρεις μέρες έντονου παρασκηνίου, αλλά λιγοστών διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας έβαλαν στο τραπέζι του Eurogroup ένα 7ετές πλάνο αναδιάρθρωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, μετά τη λήξη συναγερμού από τον κορωνοϊό.

Αυτό το πλάνο ήταν εξαρχής στο μυαλό τον Γερμανών και με τη βοήθεια των Γάλλων αναμένεται να μπει στο τραπέζι των αρχηγών κρατών της ΕΕ ως η μεσοπρόθεσμη λύση, αντικαθιστώντας το ευρωομόλογο.

»»» Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και αντιπαραθέσεις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία προκειμένου να διατεθούν 540 δισ ευρώ για να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, που δέχονται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Στη συμφωνία που χαρακτηρίσθηκε «ανεπαρκής» από αναλυτές, δεν υπάρχει αναφορά στα επίμαχα ευρωομόλογα και γενικά σε μέσο αμοιβαιοποίησης χρέους, την οποία εξακολουθούν να απορρίπτουν κατηγορηματικά οι χώρες του Βορρά.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε αφού η Γερμανία και η Γαλλία άσκησαν πίεση για να καμφθεί, τουλάχιστον εν μέρει, η αντίσταση της Ολλανδίας, η οποία αξίωνε να υπάρξουν αυστηροί όροι στην κατεπείγουσα χρηματοδότηση με ευρωπαϊκές πιστώσεις στις κυβερνήσεις, ενώ διαβεβαίωσαν την Ιταλία πως η ΕΕ θα δείξει αλληλεγγύη.

Ικανοποιητική χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: