Γεια σας, για να δούμε πώς εξελίχθηκε η 8η Απριλίου…
»»» Τον μύθο των «κακοπληρωτών Ελλήνων» καταρρίπτουν τα στοιχεία του Δικτύου Καταπολέμησης της Φτώχειας, σύμφωνα με τα οποία το 40% των Ελλήνων δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις δαπάνες στέγης.
Η επισήμανση αυτή εμπεριέχεται στην ερώτηση 43 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την ερχόμενη Πρωτομαγιά, ημερομηνία που σηματοδοτεί το τέλος του καθεστώτος προστασίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
- Πρόστιμο 1.200 ευρώ σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους, τους οποίους οι ίδιοι έχουν θέσει σε αναστολή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Το ίδιο πλαίσιο ποινών αφορά και αυτούς, οι οποίοι σύμφωνα με καταγγελίες, ζήτησαν από εργαζόμενους μέρος του βοηθήματος των 800 ευρώ.
»»» Μονόδρομος για τον Μητσοτάκη οι εκλογές τον Σεπτέμβριο, γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης, «για να μηδενίσει το κοντέρ», ρίχνοντας και αυτός νερό στον μύλο της εκλογολογίας που έχει φουντώσει τις τελευταίες ημέρες.
Όπως σημειώνει στο άρθρο του, ο πρωθυπουργός «θα πρέπει να πάρει υπόψη του δύο παράγοντες, οικονομία και πολιτικούς συσχετισμούς». Οπως υπογραμμίζει, «προς το παρόν η κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Και μόλις ξεκαθαρίσει λίγο η εξέλιξη στο μέτωπο της επιδημίας θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του».
- «Έκκληση για ειρήνη στα σπιτικά όλου του κόσμου» απευθύνει με δήλωσή του για την ενδοοικογενειακή βία στην εποχή του κορονοϊού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Όπως επισήμανε, «τις προηγούμενες εβδομάδες, όσο η οικονομική και κοινωνική πίεση κι ο φόβος μεγάλωναν, είδαμε μια τεράστια παγκόσμια άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας». Σε μερικές χώρες, «ο αριθμός των γυναικών που τηλεφωνεί σε υπηρεσίες υποστήριξης, έχει διπλασιαστεί», συμπλήρωσε…
»»» Τσικουδιά, ρακή, τσίπουρο και τζιν παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση την εποχή της καραντίνας. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν αλλάξει και οι επιλογές των καταναλωτών σε σχέση με τα προϊόντα που προτιμούσαν τις πρώτες ημέρες της επιδημίας του κορονοϊού.
Μπορεί τα μαντηλάκια, το οινόπνευμα, το σαπούνι και τα καθαριστικά να διατηρούν τη θέση τους στις εβδομαδιαίες αγορές, όπως το ρύζι και τα ζυμαρικά, αλλά πλέον ανεβαίνουν στη λίστα τα κρουασάν, οι ζύμες, τα φυτικά αναψυκτικά, οι βαφές μαλλιών και τα σνακ.
Βρήκαν άδειους τους δρόμους, λόγω της καραντίνας, και γυρνούσαν γύρω από διάφορα σημεία της πόλης αναζητώντας τροφή.
»»» Φαινόμενα κερδοσκοπίας με πρόσχημα την κρίση λόγω πανδημίας από μερίδα επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση, καταγγέλλει η ΓΣΕΕ.
Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο χώρο των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών.
- Για «επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού» κάνει λόγο η Ευρωομάδα του ΚΚΕ, σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Σε Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία, Δανία, Πορτογαλία και αλλού, επιβάλλονται απολύσεις, αναστολή συλλογικών και ατομικών συμβάσεων εργασίας, μερική ανεργία, εκ περιτροπής εργασία, μείωση χρόνου εργασίας με μείωση μισθού, αναγκαστικές άδειες χωρίς αποδοχές ή αναγκαστική λήψη της ετήσιας άδειας» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της ερώτησης.
»» Στις 21 Απριλίου αναμένεται να σημειωθεί η κορύφωση της καμπύλης των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανάλυση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι στη χώρα μας μπορεί να ξεπεράσουν τους 450 έως τα τέλη Μαΐου, ενώ η ημέρα της κρίσης για την αντοχή του ΕΣΥ, όταν δηλαδή θα απαιτηθούν οι περισσότεροι πόροι, όπως κλίνες σε ΜΕΘ, γιατροί και νοσηλευτές, είναι το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου.
- Την ανάγκη οικονομικών μέτρων 1,5 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στους υπουργούς Οικονομικών που συμμετέχουν στο Eurogroup.
Η τηλεδιάσκεψη οδηγήθηκε σε ναυάγιο έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών, καθώς, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι άλλοι δορυφόροι τους εμφανίσθηκαν να υποστηρίζουν μέτρα ύψους μόλις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η Κομισιόν παρουσίασε την εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% αυτό το έτος, αλλά και αυτή η ζοφερή προειδοποίηση δεν ήταν αρκετή, για να αμβλύνει τις διχογνωμίες των κρατών.
»»» Επιστήμονες και αναλυτές από διάφορες χώρες της Ευρώπης, βάζουν στο κάδρο των τεράστιων απωλειών ανθρώπινων ζωών, στη φιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας, η οποία επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια, και οδήγησε σε συρρίκνωση ή κατάρρευση των εθνικών συστημάτων υγείας, κυρίως στις χώρες του Νότου.
Αναλυτές σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες μετρούν τα περισσότερα θύματα του κορονοϊού, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι δηλαδή οι καταστροφικές συνέπειες στις χώρες τους δεν οφείλονται μόνο στην επιδημία της ιογενούς πνευμονίας, αλλά στις περικοπές του προσωπικού των δημοσίων νοσοκομείων.