Οι Ευρωπαίοι ανοίγουν τα χαρτιά τους πριν το Eurogroup

Γεια σας, για να δούμε πώς «έτρεξε» η 2η Απριλίου…

»»» Οδηγία στους αστυνομικούς να πυροβολούν  όσους παραβιάζουν την καραντίνα για τον κορονοϊό, έδωσε ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε, μετά τη συγκέντρωση πολιτών που είχαν βγει στους δρόμους αναζητώντας τροφή.

Μάλιστα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του διαμήνυσε στους «απείθαρχους», ότι όποιος προκαλέσει πρόβλημα στο εξής, θα είναι νεκρός. «Θα σας στείλω στον τάφο», τόνισε !!!

«Καθώς οι νέοι αυστηροί κανόνες διευρύνονται, δίνουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ελέγχουν τους πολίτες κυριολεκτικά και να επεμβαίνουν πάνω στα όρια του τι τελικά σημαίνει ελευθερία και τι όχι, ενώ δεν αποκλείεται να διαμορφώσουν την καθημερινότητα, την πολιτική και την οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε σε πρώτο πλάνο μια παράλληλη έξαρση απολυταρχικών και κατασταλτικών μέτρων με την πανδημία να ακολουθεί» δήλωσε η Φιονουάλα Νι Αολαΐν (Fionnuala Ni Aolain), ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών.

»»» Σε αναστολή συμβάσεων προχωρούν «Θέμα», «Καθημερινή», «Παραπολιτικά», σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Την αρχή έκανε η «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ σειρά φέρονται να έχουν πάρει και ορισμένες τηλεοπτικές επιχειρήσεις, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ποιες είναι αυτές.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή, κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος. Όπως είπε, «ενεργοποιείται άμεσα το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 36.500 άνεργους, ενώ τον Μάιο θα ξεκινήσουν προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους».

»»» Η ΕΙΝΑΠ ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που διανεμήθηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», οι οποίες -όπως καταγγέλλουν οι γιατροί- «δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση»!

Επίσης, απαίτησαν «να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων, οι οποίοι διένειμαν το υλικό».

Κύκλοι του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μάσκες N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων.

Δέσποινα Τοσονίδου, γιατρός – πρόεδρος Σωματείου Ασκληπιείου Βούλας στο Kontranews: Οι ίδιοι που μας λένε ήρωες σήμερα, το 2013 μας απέλυαν κι έκλειναν τις τοπικές μονάδες Υγείας.

Μιλώντας στο κανάλι, τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Δεν υπάρχει επάρκεια σε ΜΕΘ, οι μισές είναι ήδη καλυμμένες με διασωληνωμένους. Πρέπει να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ
-Δεν υπάρχει επάρκεια προσωπικού. Τους 2.000 που λένε ότι ήδη προσλήφθηκαν δεν τους έχουμε δει στα νοσοκομεία, είναι μόνο στα χαρτιά. Απόδειξη ότι μετακινούν βιαίως Ιατρούς από τα κέντρα στα νοσοκομεία
«Μείνετε σπίτι – Μείνετε ήσυχοι». Οταν μετακινούνται Ιατροί από τα Κέντρα Υγείας στο νοσοκομεία, τότε μένουν τα κέντρα Υγείας άδεια στις γειτονίες και στην περιφέρεια οι πολίτες δεν έχουν Ιατρό να απευθυνθούνε. Δεν έχουν οικογενειακό Ιατρό
-Λένε ότι έρχονται μέσα ατομικής προστασίας, αλλά στα νοσοκομεία δεν έχει φτάσει τίποτα. Που είναι όλα αυτά τα μέσα ατομικής προστασίας
-Ηδη 90 Ιατροί μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρούργος στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας – Πειραιά, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), δηλώνει ότι «οι αρχές υγείας της χώρας αιφνιδιάστηκαν» και πως «αντιμετώπισαν με λάθος σχεδιασμό την έναρξη της επιδημίας».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Προχτές έκανε μια δήλωση ο υπουργός υγείας. Είπε πως 4000 προσλήψεις έχουν εγκριθεί. Δεν μας είπε πόσες έχουν υλοποιηθεί. Επίσης είπε πως αυτή τη στιγμή έχουμε 870 κλίνες ΜΕΘ, δεν είπε ότι από αυτές οι 640 είναι στο ΕΣΥ. Πριν από 20 μέρες ήταν μόλις 560. Με πιέσεις άνοιξαν ακόμα 80. Δεν μας είπε, επίσης, πως οι 230 κλίνες ΜΕΘ των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων δεν θα διατεθούν για την επιδημία. Θα είναι για περιστατικά άλλης νοσηρότητας και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με διπλάσιο νοσήλιο.

Αντί το κράτος να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια αυτό που γίνεται στην πράξη είναι να επιτάξουν εκείνα το κράτος. Και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Υπάρχει ακόμα ένα στοιχείο που τονώνει την άποψη πως οι κρατούντες κοιτούν μόνο την επικοινωνία και όχι την ουσία.

Είναι απαράδεκτο στη χώρα να έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου κάτι περισσότερα από 14.000 τεστ. Αν συγκρίνουμε το νούμερο με την αδελφή μας Κύπρο που η αναλογία είναι πάνω από 5.000 τεστ για 800.000 ανθρώπους τότε αντιλαμβανόμαστε πως δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε αξιόπιστα συμπεράσματα γύρω από τη διασπορά της νόσου. Και είναι απαράδεκτο να μη γίνονται τεστ εκεί που χρειάζεται.

Υπάρχει μια οδηγία που λέει πως αν έχεις πυρετό αλλά δεν έχεις αναπνευστική δυσχέρεια τότε μείνε σπίτι. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει οικογενειακός γιατρός στο χωριό ή τη γειτονιά τι λέμε στους ανθρώπους; Απλά να περιμένουν το θάνατο;

Και από την άλλη υπάρχει ο κάθε τηλεαστέρας τύπου Τζόνις Παντελόνις που χωρίς ένδειξη, έτσι για πλάκα, πληρώνει 300 ευρώ για να κάνει, ιδιωτικά αλλά με τις πλάτες του κράτους, τεστ για και να κοτσάρει τα αποτελέσματα στο Ίνσταγκραμ μπας και πάρει πάρει περισσότερες καρδούλες από ποτέ. Το θέμα είναι πως τα περισσότερα από τα ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα απλά κάνουν λήψη δειγμάτων που με τη σειρά τους τα στέλνουν στο ινστιτούτο Παστέρ γιατί δεν έχουν τη δυνατότητα ανάλυσής τους. Δηλαδή μια σειρά τηλεψώνια απασχολούν ένα εργαστήριο σε συνθήκες πανδημίας απλά και μόνο για να κάνουν την πλάκα τους.

Επιμένω όμως να ρωτώ: “Κύριοι του Υπουργείου Υγείας γιατί δεν ανακοινώνετε τον αριθμό των υγειονομικών που έχουν αρρωστήσει;” Πέρα από αυτά έχουμε και ένα νέο φρούτο που έσκασε προχτές. Μια οδηγία να κλείσουν τα περιφερειακά ιατρεία της χώρας και οι ιατροί να μετακινηθούν στα νοσοκομεία. Για μένα αυτό είναι μια έμμεση παραδοχή πως δεν κάνουν προσλήψεις. Κλείνουν τρύπες με αποτέλεσμα να αφήνουν τα χωριά χωρίς γιατρούς».

Καταγγελία ΟΕΝΓΕ για την απαράδεκτη στάση της κρατικής τηλεόρασης:

«Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία των Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας για την απαράδεκτη στάση της κρατικής τηλεόρασης (ΕΡΤ), όσο αναφορά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου της ΟΕΝΓΕ για τα σοβαρά θέματα Δημόσιας Περίθαλψης που σχετίζονται με την επιδημία.

Συγκεκριμένα, αν και τη συνέντευξη παρακολούθησε πλήρες συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης με κάμερα και δημοσιογράφους, στα δελτία ειδήσεων χθες δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά στη συνέντευξη και προβλήθηκε μόνο ένα πλάνο ελαχίστων δευτερολέπτων «θαμμένο» μέσα σε ρεπορτάζ για άλλο θέμα, χωρίς να υπάρχει η είδηση ότι η ΟΕΝΓΕ έδωσε συνέντευξη τύπου και φυσικά χωρίς αναφορά στα προβλήματα και τους προβληματισμούς των Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι έγινε εκ των υστέρων κυβερνητική παρέμβαση λογοκρισίας έτσι ώστε η φωνή των Νοσοκομειακών Γιατρών να μην φτάσει στον Ελληνικό λαό, κάτι το οποίο εκτός από θλιβερό και απαράδεκτο είναι ταυτόχρονα ακραία αντιδημοκρατικό γιατί αφορά την κρατική τηλεόραση.

Καλούμε τους διοικούντες την ΕΡΤ να συναισθανθούν την κρισιμότητα των περιστάσεων και να σταματήσουν να δρουν ως κυβερνητικοί λογοκριτές.

Κυρίες και Κύριοι, διοικείτε την ΕΡΤ 2020 και όχι την ΥΕΝΕΔ 1971.

Η φίμωση των Νοσοκομειακών Γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών της Δημόσιας Περίθαλψης που είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια στην επιδημία, δεν θα περάσει.

Και αυτό θα γίνει σαφές στις 7 Απρίλη, μέρα Πανελλαδικής δράσης.»

»»» Δεν σταματάει τις εισπρακτικές εταιρείες ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Καλούν όσους δεν ανήκουν στις πληττόμενες κατηγορίες», λέει τώρα ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «δεν ενθαρρύνουμε τη γενική παύση πληρωμών»…

»»» Πώς έδρασε η Νορβηγία στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και πώς «απαντά» στην κορονο-κρίση:

Η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία 950 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2009 εκμεταλλεύθηκε την πτώση των τιμών των μετοχών, για να αγοράσει φθηνά. Ετσι, είχε θέσει τα θεμέλια για τη θεαματική άνοδο που σημείωσε η αξία των περιουσιακών του στοιχείων στη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε. Επίσης, το 2008 τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο είχαν εκτιναχθεί και η κυβέρνηση τοποθέτησε τμήμα τους στο Ταμείο.

Σήμερα, για να αντιμετωπίσει το οικονομικό της σοκ, που θεωρείται το χειρότερο των τελευταίων 50 ετών, ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια πρωτοφανή ρευστοποίηση τίτλων και περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο εκτός από την Ελλάδα, είναι το Μεξικό, η Γερμανία, η Ισπανία και η Σουηδία με απώλειες κοντά στο 30% του ΑΕΠ τους.

»»» Για την Τρίτη 7 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η τηλεσυνεδρίαση του Eurogroup, με αντικείμενο τα μέτρα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της κορονο-κρίσης, μετά την αποτυχημένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ήδη, οι χώρες της Ευρωζώνης ανοίγουν τα χαρτιά τους, παίρνοντας θέσεις για τα εργαλεία που απαιτούνται. Τα κορονο-ομόλογα που ζητούν Γαλλία, Ισπανία κι άλλες έξι χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, βρίσκουν τοίχο σε Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία.

Το Reuters έκανε λόγο για έναν συμβιβασμό που μπορεί να προκύψει πάνω σε ένα πακέτο μέτρων, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής: α) Δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), β) Δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), γ) Δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δ) Αντασφάλιση της ανεργίας.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι το κατάλληλο εργαλείο, στην βάση και των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υπέρβαση αυτής της κρίσης, επιμένει η Γερμανία.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ τάχθηκε υπέρ της ενεργοποίησης νέας χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα για 200 δισ. ευρώ αλλά και υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για την αντασφάλιση της ανεργίας.

Σε άλλες του δηλώσεις στους Financial Times, επισήμανε ότι υπάρχουν σκέψεις για «ένα Ταμείο, το οποίο θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και θα έχει τη δυνατότητα έκδοσης χρέους ως μια μακροπρόθεσμη απάντηση στην κρίση». Οπως ανέφερε, ιδέα του Ταμείου αποτελεί εξέλιξη της πρότασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για ευρωομόλογα ή coronabonds.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πώς θα προτιμούσε να κάνει ένα «δώρο» στις χώρες της ΕΕ, οι οποίες βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση λόγω της κορονο-κρίσης παρά να εκδώσει ευρωομολόγο. Όπως είπε, θα επέλεγε τη θέσπιση ενός νέου ταμείου στήριξης παρά οι χώρες να χρησιμοποιούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Με τα ευρωομόλογα οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από το ιταλικό χρέος. Θα πετύχουμε απλώς καλύτερους οικονομικούς όρους, προς όφελος όλων», διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τονίζοντας ότι «το ζητούμενο είναι να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε πεπεισμένος πως τα κράτη-μέλη του μπλοκ θα καταφέρουν να καταλήξουν σε σύγκλιση για τον τρόπο εύρεσης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Την άποψη πως ο επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός πρέπει να έχει τη μορφή ενός «Σχεδίου Μάρσαλ», για να δώσει ώθηση ανάκαμψης στις χώρες και να αφήσουν πίσω την κρίση του κορωνοϊού, εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επίσης, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι έχουν κινητοποιηθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς 2,7 τρισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της κορονο-κρίσης. Οπως διευκρίνισε, είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ από την ΕΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: