«Πώς τρως, άμα δεν έχεις λεφτά;»

Γεια σας, για να δούμε πώς πέρασε η 31η Μαρτίου…

»»» Γιατί αισθάνεσαι ότι ο χρόνος κινείται τόσο αργά στην καραντίνα;

Βασικό ρόλο παίζει το άγχος, η αγωνία για το άγνωστο και η λήψη από τον εγκέφαλο περισσότερων πληροφοριών από τις συνηθισμένες.

Όπως υποστηρίζει σε έρευνα του ο David Eagleman, ένας από τους κορυφαίους νευροεπιστήμονες στον κόσμο, ο χρόνος πορεύεται με τον ίδιο ρυθμό, όμως σε τρομακτικές καταστάσεις που προκαλούνται από κινδύνους και στρες, γίνονται σημαντικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα ο εγκέφαλος καταγράφει εμπειρίες, οι οποίες είναι τόσο πλούσιες και λεπτομερείς, ώστε νιώθεις ότι διαρκούν πολύ περισσότερο από την πραγματικότητα.

Η απειλή του COVID-19, έχει προκαλέσει στρες στους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η ένταση του αυξάνεται με κάθε είδηση ​ από τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας νέες αμφιβολίες και φόβο.

Όλη αυτή η κατάσταση κάνει το μυαλό μας να καταγράφει πληροφορίες με πολύ υψηλότερο ρυθμό – ίσως 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αντί για τα συνηθισμένα 20 – κάνοντας κάθε στιγμή αυτής της καραντίνας να αισθάνεσαι ότι διαρκεί για πάντα.

»»» ΜέΡΑ25: Γιατί λένε όχι στο ευρωομόλογο;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ευρωομόλογο είναι απαραίτητο. Η άρνησή του θα βλάψει ακόμα και τις οικονομίες της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας οι κυβερνήσεις των οποίων το απορρίπτουν πεισματικά.

Τότε, γιατί λένε «όχι» στο ευρωομόλογο ξανά και ξανά;

Δυστυχώς δεν πρόκειται για ανοησία ή παράλογο πείσμα. Η ανοησία διορθώνεται. Το πείσμα παραμερίζεται.

Για να κατανοήσουμε το ΟΧΙ της κας Μέρκελ ή του κ. Ρούτε στο ευρωομόλογο είναι απαραίτητη η κατανόηση του βασικού στόχου για τον οποίο δημιουργήθηκε το ευρώ: Ώστε κανείς εκλεγμένος πολιτικός να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει (ούτε σε μια δύσκολη στιγμή αλλά ούτε στις καλές εποχές) τους θεσμούς της ευρωζώνης ή και των κρατών για να μεταβιβάσει πλούτο από τους λίγους στους πολλούς.

Με άλλα λόγια, η νομισματική ένωση δημιουργήθηκε έτσι ώστε να τερματιστεί η δυνατότητα που είχαν τα κράτη να αναδιανέμουν σημαντικά εισοδήματα και πλούτο από τους κατέχοντες στους μη έχοντες – τόσο μεταξύ κρατών όσο και εντός των κρατών της ευρωζώνης.

Αυτή ήταν μια τεράστια νίκη για την ολιγαρχία:

Πήρε σαράντα χρόνια στους πολιτικούς εντεταλμένους της ολιγαρχίας να πετύχουν αυτή την απόλυτη εξασφάλιση των ολιγαρχών απέναντι στην οικονομική Δημοκρατία. Σαράντα χρόνια δουλειάς ώστε οι ευρωπαϊκοί Δήμοι να μην έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πλούτο είτε μεταξύ είτε εντός των χωρών της ΕΕ.

Έτσι εύκολα θα αφήσουν αυτό τον θρίαμβο να πάει χαμένο; Έτσι εύκολα θα πουν ναι σε ευρωομόλογο του οποίου ο ρόλος είναι να επιμερίζει εθνικά χρέη μεταξύ όλων των ευρωπαίων;

Όχι βέβαια. Θα κάνουν, και κάνουν, το παν για να μην το επιτρέψουν. Ακόμα κι αν αυτό θέτει σε κίνδυνο την ίδια την Ένωση.

Το μήνυμα λοιπόν στους κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκη κλπ, που ορθώς προωθούν το ευρωομόλογο, είναι απλό: Τα ωραία λόγια σας υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και του ορθολογισμού δεν θα πετύχουν τίποτα, πέραν κάποιων άλλων δανείων από τον ESM που είναι το ακριβώς αντίθετο από το ευρωομόλογο.

Οι κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκης κλπ πρέπει να καταλάβουν το εξής απλό: Είμαστε πάλι σε ένα «2015 ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» – ένα 2015 όπου όμως όλοι οι λαοί της ΕΕ βρίσκονται απέναντι στην αναλγησία που τότε αντιμετωπίζαμε μόνοι.

Το μόνο που θα κάνει τη διαφορά είναι ένα βροντερό ΟΧΙ ΟΛΩΝ ΜΑΖΙ. Να πουν οι κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκης κλπ στην κα Μέρκελ πως, αν δεν συναινέσει στην έκδοση ευρωομόλογου από την ΕΚΤ, τον μόνο θεσμό που μπορεί να το κάνει θεραπευτικά, θα ακολουθήσουν όλοι μαζί στην τακτική της «κενής καρέκλας» του Ντε Γκολ.

Αν, κκ Μακρόν, Κόντε, Σάντεζ, Μητσοτάκη κλπ, δεν είστε διατεθειμένοι να απόσχετε από κάθε Σύνοδο Κορυφής, από κάθε Eurogroup, το Βερολίνο, η Χάγη και η Βιέννη θα την καταδικάσουν την ΕΕ σε αργό, βασανιστικό θάνατο. Για να σώσετε λοιπόν την ΕΕ, ανακουφίζοντας τους λαούς μας, πρέπει να είστε έτοιμοι να είστε ανυπάκουοι μέχρι το τέλος. Κι αν σας ταιριάζει καλύτερα η παρομοίωση με τον Στρατηγό Ντε Γκολ, αντί για το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού τον Ιούλιο του 2015, έχει καλώς. Θα σας στηρίξουμε».

»»» Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη μετάδοση του κορονοϊού μέσω αέρος. Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να δίνει μεγάλη έμφαση στη σημασία του συχνού πλυσίματος των χεριών, της προσοχής στην εισπνοή σωματιδίων, του καθαρισμού και απολύμανσης του άμεσου περιβάλλοντος…

«Συμφωνώ με μια γρήγορη και μεγάλη αύξηση στις δαπάνες, αλλά εκείνο το στοιχείο που διαπιστώνω πως λείπει από πολλές από αυτές τις πρώιμες πολιτικές συζητήσεις είναι μια ψύχραιμη και συγκροτημένη προσέγγιση για την πορεία επιστροφής – πώς, δηλαδή, επιστρέφουμε σε αξιόπιστες πολιτικές και επίπεδα χρέους, αφότου η κρίση υποχωρήσει; Ποιες εκφάνσεις της οικονομίας αξίζουν βοήθεια και με ποιον τρόπο; Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Πώς ξεχωρίζουμε και αποφεύγουμε την κατάχρηση;»

Άλμπρεχτ Ριτσλ, καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας στο London School of Economics-Deutsche Welle:

Πόσο καιρό όμως μπορεί να διαρκέσει η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας; «Όλοι εικοτολογούμε για το πότε θα αρχίσουν να καταγράφονται ελλείψεις στην τροφοδοσία και ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές. Γι΄ αυτό και πολλοί πολιτικοί διεθνώς είναι σε κατάσταση πανικού. Το διαπιστώνουμε στον αμερικανό πρόεδρο που προσπαθεί να επιβιώσει υποσχόμενος ότι η οικονομία θα τρέξει κανονικά μετά το Πάσχα. Κανείς δεν γνωρίζει που στηρίζει αυτές τις εκτιμήσεις. Είναι βέβαια γνωστό ότι οι πολιτικοί σχεδιασμοί λειτουργούν διαφορετικά από τους υπολογισμούς των ειδικών».

»»» Βρετανία: Εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις σπόρων, καθώς οι Βρετανοί σκοπεύουν να εντείνουν τις καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών στις πίσω αυλές των σπιτιών τους.

»»» Ανάλυση του Bloomberg προειδοποιεί ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις για ένα παγκόσμιο «κύμα» πτωχεύσεων των καταναλωτών. Τα νοικοκυριά ανά τον πλανήτη βαρύνονται σήμερα με χρέος 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υψηλότερο από ό,τι στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους που πεινούν, γιατί δεν μπορούν να εργασθούν ή γιατί δεν έχουν μόνιμη εργασία ή για πολλούς λόγους», ανέφερε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολίτες να αρνούνται να πληρώσουν στα σούπερ μάρκετ. Το γεγονός αυτό κινητοποίησε τις αρχές, οι οποίες αποφάσισαν να περιπολούν έξω από τα καταστήματα τροφίμων ομάδες καραμπινιέρων…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: