Η κορονο-κρίση απειλεί το μέλλον της ΕΕ;

Γεια σας, για να δούμε πώς «έτρεξαν» τα γεγονότα την 27η Μαρτίου…

»»» Τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) επιμένει να δείχνει η Γερμανία για την αντιμετώπιση της κορονο-κρίσης. Μετά το «ναυάγιο» της τηλε-συνόδου, όπου Ιταλία και Ισπανία «τα έσπασαν» μαζί της, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε εκ νέου ότι το Βερολίνο «βλέπει τον ΕSM ως μέσο, το οποίο δημιουργήθηκε ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις κρίσης».

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19 και θα φερθεί εποικοδομητικά και τηρώντας τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς κανόνες. Και σε περιόδους κρίσης, πρέπει εγγυήσεις και έλεγχος να βρίσκονται στο ίδιο χέρι και αυτό είναι ο ΕSM», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, επισήμανε ως παράδειγμα γερμανικής αλληλεγγύης την υποδοχή ασθενών από την Γαλλία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το σύστημα υγείας είναι υπερφορτωμένο!

Το Σχέδιο 3-Σημείων του κόμματος περιλαμβάνει τρεις παρεμβάσεις:
Βήμα 1ο: Η ΕΚΤ να εκδώσει €1 τρις Ευρωομολόγων
Βήμα 2ο: Η ΕΚΤ θα πρέπει να εφοδιάσει με €2000 κάθε κάτοικο της ευρωζώνης
Βήμα 3: Η ΕΕ να εγκαθιδρύσει Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης & Πράσινων Επενδύσεων

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη δεύτερη παρέμβαση, το ΜέΡΑ25-DiEM25 αναφέρει τα εξής:

«Καλούμε την ΕΚΤ να εγγυοδοτήσει άμεσα τις εμπορικές τράπεζες με €750 δις που αρκούν ώστε να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί κάθε κάτοικου της ευρωζώνης με €2000.

Όσο για πολίτες χωρίς τραπεζικό λογαριασμό, καλούμε την ΕΚΤ να επιλέξει μία τράπεζα ανά κράτος-μέλος και να την εξουσιοδοτήσει να εκδώσει ανώνυμες (αλλά αριθμημένες) χρεωστικές κάρτες που, κατόπιν, θα μοιραστούν σε άστεγους, περιθωριακούς, αχαρτογράφητους πολίτες.

»»»

«Όταν πεθαίνουμε και η οικονομία καταρρέει, οι αποφάσεις αναβάλλονται για δύο εβδομάδες. Ο μαζοχιστικός εγωισμός των υπέρμαχων της λιτότητας είναι μυωπικός και επικίνδυνος για όλους μας», είπε οργισμένος ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

»»» Νίκος Παππάς Στο Κόκκινο: Αν η Γερμανία επιμείνει σε ημίμετρα, το μέλλον της Ένωσης συνολικά θα είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό, η κρίση είναι ήδη μεγαλύτερη αυτής του 2010. Το σενάριο υπαγωγής σε προγράμματα του Μηχανισμού Σταθερότητας για χώρες που έχουν πρόβλημα είναι ανεπαρκές σε χρηματοδότηση και αλλοπρόσαλλο. Χρειάζονται μεγάλα προγράμματα δαπανών και εγγυήσεων, να μην κλείσουν επιχειρήσεις, να διατηρήσουν την απασχόλησή τους….

»»» Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan προεξοφλεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση και θα διαρκέσει δύο τρίμηνα. Ειδικότερα, για το πρώτο τρίμηνο πιθανολογείται ύφεση -12% και για το δεύτερο, -1%. Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, οι αντίστοιχες προβλέψεις είναι -15% για το α΄τρίμηνο και -22% για το β΄ τρίμηνο. Δείτε αναλυτικά τα σενάρια για τις επιχειρήσεις και σε ποιες χώρες «βλέπει» πολιτική αστάθεια

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Πίμποντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην Ιταλία, με 60 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 5.000 κλίνες σε ΜΕΘ, ενώ στο μεταξύ δημιουργήθηκαν κι άλλες. Στη Μεγάλη Βρετανία, με 66 εκατομμύρια κατοίκους, υπήρχαν 4.100 κλίνες. Στη Γερμανία, με περίπου 80 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 28.000 κλίνες, οι οποίες αυτές τις μέρες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

»»» Πρωτοβουλία Γαλλίας-ΗΠΑ, προανήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος. «Μαζί με άλλες χώρες, προετοιμάζουμε για τις επόμενες ημέρες μια νέα σημαντική πρωτοβουλία», είπε μέσω twitter ο Εμανουέλ Μακρόν.

»»»Χαμός χθες με την Ιταλία και την Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς η Γερμανία και οι «δορυφόροι» της επέμειναν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με τα μνημόνια που τον συνοδεύουν, ως το κατάλληλο εργαλείο για τις κρίσεις, λέγοντας όχι στην έκδοση ενός «κορονο-ομολόγου», μια πρόταση 9 χωρών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έριξε τη «βόμβα», δηλώνοντας ότι δεν θα προσυπογράψει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου. Μάλιστα, έδωσε τελεσίγραφο 10 ημερών στην Ένωση να επανέλθει με μια «επαρκή λύση», χωρίς να διευκρινίζει τι σκοπεύει να κάνει σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό.

Από κοντά και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος είπε πως «αν δεν προτείνουμε τώρα μια ενιαία, ισχυρή κι αποτελεσματική απάντηση σ’ αυτή την οικονομική κρίση όχι μόνον θα είναι βαρύτερες οι επιπτώσεις της, αλλά θα διαρκέσουν και περισσότερο και θα διακινδυνεύσουμε ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η πολιτική αντίδραση στην κρίση αυτή μπορεί να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση «κορονο-ομολόγου» που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση, εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της για έκδοση ευρωομολόγων, προειδοποιώντας ότι η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια κρίση «επικών» διαστάσεων.

Τελικά, συμφωνήθηκε οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να καταθέσουν μέσα στο επόμενο 15νθημερο τις προτάσεις τους.

Ευθεία βολή Ευκλείδη Τσακαλώτου, τομεάρχη Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, κατά Μαρκ Ρούτε:

«Ο Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, φέρεται χθες να είπε – στην αποτυχημένη σύνοδο κορυφής όπου η Γερμανία και Ολλανδία μπλόκαραν τη δημιουργία ευρωομολόγου – ότι «δεν μπορεί να φανταστεί καμία συνθήκη κατά την οποία η Ολλανδία συναινεί στην έκδοση ευρωομολόγου γιατί αυτό αντιβαίνει στην αρχιτεκτονική της Ένωσης»

Αξίζει να του απονεμηθεί το βραβείο Chamberlain-Daladier που αποδίδεται στον πολιτικό που έχει ουσιαστική συμβολή στην καταστροφή της ευρωπαϊκής ιδέας και των ευρωπαϊκών αξιών.

Θυμίζω ότι ο Chamberlain και ο Daladier, πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Γαλλίας αντιστοίχως τη δεκαετία του 1930, επέμεναν μέχρι τέλους να μην αναγνωρίζουν την υπαρξιακή απειλή του Ναζισμού και προσπάθησαν να τα βρουν με τον Hitler, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

Η στάση του Ολλανδού πρωθυπουργού να αρνηθεί την αναγκαία αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και τη δυνατότητα της να βγει από αυτή την κατάσταση με κάποια αίσθηση του κοινού εγχειρήματος.

Αν επιτύχει, μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας, θα συμπεριληφθεί στο Πάνθεον των ευρωπαϊκών ηγετών που έχουν κάνει τα μέγιστα όχι μόνο να απαξιώσουν τις ευρωπαϊκές αξίες αλλά και τις ίδιες τους τις χώρες».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: