Η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση, λέει η κυβέρνηση

Γεια σας, για να δούμε πώς πήγε η 24η Μαρτίου…

»»» Η μετα-κορονοϊό εποχή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των κυβερνώντων, καθώς θα δρέψουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η κρίση είναι βαθιά, θα γίνει βαθύτερη» και πως «η οικονομία θα γυρίσει σε ύφεση το 2020», εκτιμώντας ότι «θα είναι παροδική».

Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι «η ζημιά στην οικονομία, βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντική και θα διευρυνθεί» και «ο πλούτος της χώρας θα συρρικνωθεί».

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Νορβηγία, της οποίας το Κοινοβούλιο ενέκρινε δάνεια, καθυστέρηση καταβολής φόρων και επιπλέον δαπάνες έως 280 δισεκ. κορώνες (25,25 δισ. δολάρια) για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια δύο φορές, από το 1,5% στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%.

Η ανεργία στη χώρα πενταπλασιάστηκε αυτό τον μήνα, καθώς οι εταιρίες ανακοίνωσαν μαζικές απολύσεις και αναστολή λειτουργίας. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, από το 5,3% πριν από μία εβδομάδα και το 2,3% στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση σήμερα ομολόγησε ότι η κρίση βαθαίνει».

«Η ίδια όμως μοιάζει να πατάει γκάζι στην κατηφόρα», τονίζουν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς και ο τομεάρχης Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος.

«Οι παρεμβάσεις της δεν είναι μόνο ανεπαρκείς, αλλά πολλές εξ αυτών λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία.

Αντί για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μηχανισμό μαζικών γρήγορων απολύσεων.

Αντί για πλήρη κάλυψη των μισθών, προβαίνει στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κατώτερου του κατώτατου μισθού μετατρέποντας την πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ανέργους.

Αντί για προστασία των συμβάσεων εργασίας θεσμοθετεί εν κρυπτώ, γρήγορο κι εύκολο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, όπου για έξι μήνες οι μισοί εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα δουλεύουν τη μια εβδομάδα και οι άλλοι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας προφανώς μισό μισθό. Και τούτο ανεξαρτήτως από το αν έχει οικονομικές δυσχέρειες η επιχείρηση.

Αντί για πλήρη κάλυψη του δώρου Πάσχα από το κράτος, αναστέλλει την καταβολή του μέχρι το καλοκαίρι συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των πολιτών…»

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ότι από 24 Μαρτίου θα γίνονται αναλήψεις μέχρι 400 ευρώ από τα ΑΤΜ, με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

Μετά τις ανακοινώσεις Γεωργιάδη και τον σάλο που δημιουργήθηκε, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τα μάζεψε και διευκρίνισε ότι «οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη χρεωστική τους κάρτα για αναλήψεις μέχρι ποσού 400 ευρώ ημερησίως από ΑΤΜ. Για ποσά υψηλότερα των 400 ευρώ, και εφόσον οι συναλλασσόμενοι δεν επιθυμούν να επιλέξουν τα ΑΤΜ, οι αναλήψεις μπορούν να γίνονται και από τα ταμεία».

»»» Τηλεδιασκέψεις ΕΕ χωρίς ήχο και μεταφραστές!
Η διαδικτυακή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα σημαδεύτηκε από σημαντικά τεχνικά προβλήματα, καθώς ομιλητές δεν ήταν σίγουροι εάν οι υπόλοιποι τους ακούν καθαρά, ενώ υπήρχε και έλλειψη μεταφραστών.

«Αυτές οι τηλεδιασκέψεις δεν λειτουργούν και πολύ καλά, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και οι συνήθεις παρεμβολές του τύπου ‘Ναι, με ακούτε;’», δήλωσε διπλωμάτης. «Οι συμμετέχοντες κατά βάση διαβάζουν τις σημειώσεις που έχουν ετοιμάσει. Δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για πραγματικές διαπραγματεύσεις».

Ειδικότερα, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει σίγουρο και μάλλον αισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ το 54% δηλώνει σίγουρο ή μάλλον απαισιόδοξο.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της προσωπικής οικονομικής κατάστασης, αισιόδοξο εμφανίζεται το 48% και απαισιόδοξο το 51%.

»»» Οι ΗΠΑ μπορεί να γίνουν το νέο επίκεντρο της επιδημίας. «Αυτήν την στιγμή διαπιστώνουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ», είπε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χάρις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τις τελευταίες 24 ώρες , το 85% των νέων κρουσμάτων προέρχονταν από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από αυτά, το 40% αφορά τις ΗΠΑ, σημείωσε η εκπρόσωπος.

Οι μάσκες και τα αντισηπτικά δεν είναι μόνο οι «πρωταθλητές» στην αυξημένη ζήτηση, αλλά και στην άνοδο των τιμών.

Ακόμη, οι φαρμακοποιοί παρατήρησαν σε ποσοστό 67% ότι οι καταναλωτές προμηθεύονταν και άλλα φάρμακα ή σκευάσματα για προληπτικούς λόγους.

Τα στοιχεία προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα, η οποία διενεργήθηκε τηλεφωνικά στο πλαίσιο των ερευνών «COVID CONTROL» από την εταιρεία δημοσκοπήσεων «Interview», σε δείγμα 300 φαρμακείων, κατά το χρονικό διάστημα από 17 έως 19 Μαρτίου 2020.

»»»Να μην βρεθούν οι εργαζόμενοι μετά την κρίση του κορονοϊού «ούτε άνεργοι ούτε με συρρικνωμένο εισόδημα», καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Οπως ανέφερε Στο Κόκκινο, «οι επιλογές της κυβέρνησης στα εργασιακά είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει ανάγκη η κοινωνία. Αντί για προστασία από τις απολύσεις ανακοίνωσε έναν μηχανισμό γρήγορων μαζικών απολύσεων. Δεν είναι μόνο η μη καταβολή ολόκληρου του μισθού, ουσιαστικά καλεί τις επιχειρήσεις να προβούν σε απολύσεις και μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άνεργους επιδοματούχους με ένα έκτακτο επίδομα. Πίσω από τα 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, υπάρχει μία διαδικασία η οποία οδηγεί στην ανεργία ενώ ήδη πριν τελειώσει ο Μάρτιος έγιναν πάνω από 110.000 απολύσεις».

Ακόμη, επισήμανε ότι «δεν έχει απαγορευτεί, αν και το λέμε από την πρώτη μέρα, ο συμψηφισμός ημερών μη εργασίας με τις τακτικές άδειες των εργαζομένων ούτε η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι φτωχοί για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν μετά το δεύτερο μνημόνιο».

Για όσους συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, αλλά η επιχείρηση έχει πληγεί, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα μέχρι τις 20 Απριλίου. Σε αυτή τη περίπτωση η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει από την 1η Απριλίου.

»»» Αφησε ανοιχτό το παράθυρο για ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε μέσω του ΑΝΤ1 ότι υπάρχει συνεννόηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για τους μακροχρόνια άνεργους και την ενίσχυσή τους.

Ακόμη, είπε ότι το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σχεδιάζεται να επεκταθεί τον Απρίλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: