Σαν ταινία σινεμά με περιβάλλον δυστοπίας

Γεια σας, για να δούμε πώς εξελίχθηκε η μέρα…

Το τελευταίο 24ωρο, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 695, ενώ υπήρξαν μέχρι στιγμής 17 θάνατοι.

«Περιμένω αύξηση των κρουσμάτων, αλλά αγοράσαμε χρόνο… Δεν μπορώ να πω ότι η καμπύλη έχει μειωθεί, αλλά σίγουρα δεν έχει αυξηθεί δραματικά», επισήμανε, σε ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

»»»Να πώς θα γίνεται πλέον ο έλεγχος στα διόδια, τι αλλάζει στα τρένα και στον προαστιακό, αλλά και τι ισχύει για τα ταξί.

Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν επίσης σε νέες διευκρινίσεις για τα μέτρα που αφορούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

»»» Κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας τέλος από 23 Μαρτίου, μετά από απόφαση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause) που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα», εξήγησε, «τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού».

Στην Ουχάν, την κινεζική πόλη εστία της πανδημίας, όπου οι αρχές είχαν επιβάλει καραντίνα από τα τέλη Ιανουαρίου, πλέον οι κάτοικοι που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.

»»» σας ενδιαφέρει αν έχετε ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ, καθώς από τις 26 Μαρτίου και για το επόμενο 3μηνο προσφέρει:

-Δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης
-Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες κατηγορίας Β’ & Γ’(ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, άτομα σε μηχανική υποστήριξη, που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ). Οι ευάλωτοι πελάτες-δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου συνεχίζουν να τιμολογούνται με τα ειδικά προνομιακά τιμολόγια και μεγάλες εκπτώσεις.
-5 ευρώ έκπτωση για όλους τους πελάτες e-bill, παλαιούς και νέους.

Το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) πραγματοποίησε έρευνα, με δείγμα 1.050 ατόμων την περίοδο 18 έως 19 Μαρτίου 2020.

Όπως καταγράφεται στο σχήμα, η πλειοψηφία του κοινού θεωρεί ότι η έκτακτη κατάσταση με τον κορονοϊό θα διαρκέσει περίπου 2 μήνες (ποσοστό 55%).  Οι καταναλωτές που εκτιμούν ότι η κρίση θα διαρκέσει λιγότερο από 1 μήνα, είναι μόλις 14%, ενώ το 22% ετοιμάζεται για έκτακτη κατάσταση 3 ή 4 μηνών και το 9% για πάνω από 4 μήνες.

Γράφημα ielka.gr

»»» άσχημα τα μαντάτα, όπως αναμενόταν, από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Άνχελ Γκουρία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ότι αποτελεί «ευσεβή πόθο» να πιστεύουμε ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα. «Ακόμη και αν δεν υπάρξει μία παγκόσμια ύφεση, θα υπάρχει είτε στασιμότητα είτε αρνητική ανάπτυξη σε πολλές οικονομίες του κόσμου, περιλαμβανομένων μερικών από τις μεγαλύτερες, και συνεπώς δεν θα υπάρχει μόνο χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος, αλλά θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη μελλοντική ανάκαμψη», τόνισε.

Οπως επισήμανε, η οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από την έξαρση του κορονοϊού, σημαίνει ότι οι οικονομίες υφίστανται ήδη μεγαλύτερο σοκ από ό,τι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου 2001 και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Όταν επιλέγουμε μεταξύ διάφορων εναλλακτικών», τόνισε, «πρέπει να σκεφτόμαστε, όχι μόνο πώς θα ξεπεράσουμε την άμεση απειλή, αλλά και το πως θα είναι ο κόσμος που θα κατοικήσουμε όταν περάσει η καταιγίδα. Ναι, η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιζήσει, οι περισσότεροι από εμάς θα είμαστε ακόμα ζωντανοί – αλλά θα κατοικούμε σε έναν διαφορετικό κόσμο.

»Πολλά από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έκτακτης ανάγκης που παίρνουμε τώρα, θα γίνουν στο μέλλον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αυτή είναι η φύση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Κάνουν τις ιστορικές συγκυρίες και διαδικασίες να προχωρούν πιο γρήγορα. Αποφάσεις που κανονικά μπορεί να παρθούν μετά από χρόνια συσκέψεων, παίρνονται πλέον, μέσα σε λίγες ώρες. Χρησιμοποιούνται νέες, ακόμη και επικίνδυνες πολλές φορές τεχνολογίες, επειδή ο κίνδυνος του να μην κάνεις τίποτα είναι μεγαλύτερος.

»Ολόκληρες χώρες γίνονται πειραματόζωα σε μεγάλης κλίμακας κοινωνικά πειράματα. Τι συμβαίνει όταν όλοι εργάζονται από το σπίτι και επικοινωνούν μόνο από απόσταση; Τι συμβαίνει όταν ολόκληρα σχολεία και πανεπιστήμια κάνουν τα μαθήματα διαδικτυακά; Υπό κανονικές συνθήκες, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα εκπαιδευτικά συμβούλια δεν θα συμφωνούσαν ποτέ να διεξάγουν τέτοιου είδους πειράματα. Αλλά αυτές δεν είναι κανονικές συνθήκες….»

»»» Αν είχατε την απορία που θα πάνε τα λεφτά από τα πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε ότι αυτά τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού και του ΕΣΥ.

Γνωστοποίησε ότι πρόκειται για ΚΑΔ οι οποίοι ήταν κύριοι και ενεργοί στις 20 Μαρτίου 2020, όπως προβλέπονται στις υπουργικές αποφάσεις 1053/2020 (Β’ 949) και 1054/2020 (Β’ 950).

Κατά την ΑΑΔΕ, οποιαδήποτε μεταβολή σε ΚΑΔ μετά τις 20 Μαρτίου 2020, για προγενέστερο χρονικό διάστημα δεν λαμβάνεται υπόψη για την υπαγωγή στα μέτρα στήριξης.

Επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας με τους ΚΑΔ.

»»» Αν σας προβληματίζει το ενδεχόμενο να αποκτήσουμε αντισώματα για τον κορονοϊό, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργος Δάικος, ο οποίος ρωτήθηκε από Το Κόκκινο, είπε ότι η εμπειρία που υπάρχει από άλλους κορονοϊούς και επιδημίες, δεν μπορεί να οδηγήσει σε σαφείς προβλέψεις.

Όπως ανέφερε, στην περίπτωση του SARS ο ιός «μας ξέχασε», καθώς μετά τη νόσο στο σώμα παράγονται αντισώματα που μπορεί να παραμείνουν στον οργανισμό ως και 10-15 χρόνια. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο με τον MERS, όπου τα αντισώματα φθίνουν σύντομα.

«Άρα, δεν ξέρουμε ακριβώς», επισήμανε ο κ. Δάικος.

Στην περίπτωση του νέου κορονοϊού δημιουργούνται αντισώματα, αλλά πρέπει να δούμε εάν είναι προστατευτικά για το μέλλον και το πόσο κρατάνε. Θα πρέπει να δούμε επίσης εάν μεταλλάσσεται, είπε, καθώς εάν εγκατασταθεί στον πληθυσμό και δεν μας… ξεχάσει, μπορεί του χρόνου να έχει άλλη συμπεριφορά, οπότε τα αντισώματα από μία προηγούμενη ασθένεια πιθανώς δεν θα μας προστατεύουν.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://forma.gov.gr/ η κυβέρνηση παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες για αυτούς τους τρόπους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: