Σημαντικά προβλήματα με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, παραδέχεται η κυβέρνηση

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός δίνει μια γεύση, παρέχοντας μόνο το περίγραμμα. Εμφανίζεται σαν να προειδοποιεί ή να στέλνει κάποιο μήνυμα, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω, δημιουργώντας μεγαλύτερη ανασφάλεια, αλλά και παράλληλα αγωνία και απορίες στους δανειολήπτες που έχουν «πάρε-δώσε» μαζί τους.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, σύμφωνα με το capital.gr, παραδέχεται ότι στην παρούσα φάση υπάρχει ένα έλλειμμα διαφάνειας όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται τα «κόκκινα δάνεια»-ονομάζονται «Servicers».

Οπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για τους όρους λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης, αλλά και για τα χρηματοοικονομικά τους στοιχεία (πόσα δάνεια διαχειρίζεται καθεμιά), κάτι το οποίο θα διευκόλυνε και την προσέγγισή τους με τους δανειολήπτες.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι εταιρείες αυτές έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια σε σύγκριση με τις τράπεζες στην αναδιάρθρωση χρεών με «κούρεμα» της οφειλής και στη ρύθμιση προβληματικών δανείων.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την νέα αγορά των servicers, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει τα 100 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι από την εύρυθμη λειτουργία της θα κριθεί και η επιτυχία του «Ηρακλή»…

«Είμαστε σε ανοικτή συζήτηση με τους servicers ώστε να δώσουν κίνητρα σε αυτούς που μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, διαχωρίζοντας τους ταυτοχρόνως από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είναι πιο εύκολο για τους servicers να κάνουν αναδιάρθρωση χρέους με «κούρεμα» καθώς δεν επιβαρύνονται, όπως οι τράπεζες, με τους ίδιους εποπτικούς κανόνες οι οποίοι τους υποχρεώνουν για κάθε διαγραφή χρέους να εγγράφουν ζημιές και πρόσθετες προβλέψεις. Η συμβιβαστική λύση συμφέρει όλους», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Ζαββός δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των servicers, και για το λόγο αυτό θα πρέπει συμπληρωματικά να δημιουργηθεί ένα point system για τις εταιρείες αυτές.

Οπως εκτιμά, χρήσιμο θα ήταν να δημιουργηθεί ένα credit register bureau, όπως λειτουργεί στην Ιρλανδία, το οποίο μεταξύ άλλων θα παρέχει πλήρη στοιχεία για την καθαρή θέση του κάθε δανειολήπτη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: