Πώς μυρίζει η βροχή;

Δεν είναι μόνο θέμα ρομαντισμού…

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει έρευνες από το MIT και άλλους επιστημονικούς φορείς, σχετικά με τη μυρωδιά που υπάρχει, όταν πέφτει η βροχή, ειδικά τα πρώτα λεπτά της βροχόπτωσης.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) διενήργησαν εκατοντάδες πειράματα και ανακάλυψαν γιατί πιστεύουν ότι η βροχή συνοδεύεται από κάποιο άρωμα.

Χρησιμοποιώντας κάμερες υψηλής ταχύτητας, παρατήρησαν τις σταγόνες της βροχής, καθώς έπεφταν σε διάφορες πορώδεις επιφάνειες.

Ανακάλυψαν ότι μικρές φυσαλίδες αέρα παγιδεύονται κάτω από τις σταγόνες και κατά την πρόσκρουση στο έδαφος απελευθερώνονται στον αέρα μαζί με το άρωμα τους, το οποίο ονομάζεται petrichor και συνδέουμε με την ελαφριά βροχή.

Όμως, σε μια νεότερη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, αυτές οι σταγόνες βροχής μπορούν επίσης να διαδώσουν βακτήρια.

Χρησιμοποιώντας και πάλι κάμερες υψηλής ανάλυσης, παρατήρησαν τη βροχή σε που έπεφτε σε ξηρό έδαφος με βακτήρια. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, όταν οι σταγόνες πέφτουν σε ταχύτητες μιας ελαφριάς βροχής, σε θερμοκρασίες παρόμοιες με εκείνες σε τροπικές περιοχές, απελευθέρωναν αερολύματα, την μυρωδιά των οποίων παίρνουν.

Κάθε αεροζόλ μετέφερε αρκετές χιλιάδες βακτήρια στο έδαφος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι τα βακτήρια παρέμεναν ζωντανά για περισσότερο από μία ώρα μετά.

Σκεφτείτε τις σταγόνες βροχής σαν μικρές τσέπες αέρα και βροχής που δρουν ως υπηρεσία παράδοσης βακτηρίων και μικροβίων μέσω του αέρα, λένε οι ερευνητές.

«Αν ο άνεμος συλλέξει τα σωματίδια, μπορεί να ταξιδέψουν ακόμα πιο μακριά πριν πέσουν στο έδαφος και αναπτύξουν μια νέα αποικία», επισημαίνουν.

Βίντεο Massachusetts Institute of Technology (MIT)

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: