Παραβάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» έδειξαν έλεγχοι

Τι απάντησε το Τμήμα Επιθεώρησης Μεταλλείων σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταβίβασε με καθυστέρηση ενός μήνα την απάντηση σχετικά με τις δραστηριότητες της «Ελληνικός Χρυσός» σε Κοκκινόλακα και «Στρατονίκη», ενώ σε εξέλιξη είναι ο έλεγχος για την Ολυμπιάδα.

Οπως αναφέρεται στο syriza.gr, «στο έγγραφο της απάντησης του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων του Σώματoς Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος, (αριθμ. πρωτ. : ΥΠΕΝ/ΣEBE/12794/913 με ημερομηνία 4/2/2020), γίνεται εκτενής αναφορά στην εξέλιξη των ελέγχων.

Η απάντηση αποκαλύπτει βεβαιωμένες παραβάσεις για την χρήση εκρηκτικών στη Στρατονίκη κι επίσης παραβάσεις στην κατασκευή και στεγάνωση του ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακα.

Επίσης, για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται ότι στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 διενεργήθηκε αυτοψία στην Ολυμπιάδα και διερευνάται η “πρόκληση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία του έργου κατά τις έντονες βροχοπτώσεις του Νοεμβρίου 2019”.

Ως προς το θέμα των εκρηκτικών κάτω από τη Στρατονίκη, το απαντητικό έγγραφο είναι αποκαλυπτικό. “Από τα στοιχεία καταγραφών των δονησιογράφων κατά την ανατίναξη που πραγματοποιήθηκε στις 17-02- 2019, στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών, καταγράφηκαν από τρεις δονησιογράφους, δονήσεις με μέγιστη ταχύτητα κάθετου κύματος μεγαλύτερη της επιτρεπόμενης από την εγκεκριμένη τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης του μεταλλείου Μαύρων Πετρών και με την αριθ.πρωτ.: 1646/18-06-2019 Απόφαση του Προϊσταμένου του Τ.Ε.Μ., επιβλήθηκε χρηματική ποινή στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.», ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000€) για παράβαση των οριακών τιμών έντασης των δονήσεων που προκαλούνται από ανατινάξεις στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών.”

Αντίστοιχα ανησυχητικά είναι κι όσα αναφέρονται για τον ΧΥΤΕΑ του Κοκκινόλακα. Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει τα εξής : “Όσον αφορά στη λειτουργία του ΧΥΤΕΑ, μετά από ελέγχους των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος από το 2013 έως σήμερα βεβαιώθηκαν παραβάσεις, ως προς την κατασκευή του και ειδικά τη στεγάνωση, η οποία έγινε κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων και ειδικότερα των όρων δ2.278 και δ2.282 της ΚΥΑ ΕΠΟ και της παρ. 5.7.3.1 ΚΥΑ 24944/1159/2006.

Για τα αποτελέσματα των Επιθεωρήσεων ενημερώνονται αδιαλείπτως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για τις περαιτέρω δικές τους ενέργειες. Επίσης, κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε η έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΕΑ, χωρίς η εταιρεία να έχει εφοδιαστεί με την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας κατά παράβαση των άρθρων 36 (παρ. 1β) και 57 (παρ. 1β) του Ν.4042/2012, του άρθρου 9 της ΚΥΑ 29407/3508/2002 και του όρου δ2.265 της ΚΥΑ ΕΠΟ.”»

«Όλα τα παραπάνω στοιχεία συντείνουν στην ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα το ελεγκτικό πλέγμα απέναντι στην Ελληνικός Χρυσός, με δεδομένο ότι δεν τηρεί ούτε τις συμβατικές της δεσμεύσεις και να ξεκινήσει μία μεγάλη θεσμική συζήτηση για την απεμπλοκή της κοινωνίας και της οικονομίας της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής από τις εξορύξεις χρυσού», επισημαίνει η βουλευτίνα Κυρ. Μάλαμα.

Μία απάντηση στο “Παραβάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» έδειξαν έλεγχοι”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: