«Ασύμμετρη απειλή» είναι οι μετανάστες-πρόσφυγες;

Πού το πάει ο Μητσοτάκης, παίζοντας με εθνικιστικές κορώνες; Η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για φιέστα στον Εβρο με την σύναξη Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι περιορίστηκαν σε ευχολόγια και σε «ψίχουλα» βοήθειας, για να είμαστε φρουροί στις «αποθήκες ψυχών».

Ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβτς επισκέφτηκαν την ακριτική περιοχή του Εβρου.

«Η Τουρκία, κατά παράβαση της Συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας έχει ενθαρρύνει και έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται πλέον για προσφυγικό πρόβλημα».

«Είναι μία κατάφωρη απόπειρα από πλευράς Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απεγνωσμένους ανθρώπους για να προωθήσει τη γεωπολιτική ατζέντα της και να στρέψει την προσοχή μακριά από την φρικτή κατάσταση στη Συρία», σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του εξήγησε ότι «παραβιάζει κατάφορα την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την οποία οφείλει να συγκρατεί πρόσφυγες στο έδαφός της αλλά και να εμποδίζει τις παράνομες οδούς προς την Ελλάδα».

«Αγαπητοί φίλοι, το πρόβλημα αυτό δεν είναι πια προσφυγικό και μεταναστευτικό. Συνιστά μία ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αν και σημείωσε ότι η χώρα μας «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δεν έχει ζητήσει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο ηγετών.

Παράλληλα, ανέβασε κι άλλο τους τόνους, δίνοντας την αίσθηση ενός «πολεμικού» κλίματος, λέγοντας ότι «είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω».

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι η ΕΕ μπορεί να παράσχει οικονομική βοήθεια 700 εκατ ευρώ (εκ των οποίων 350 εκατ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα και άλλα 350 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να ζητηθούν στο πλαίσιο ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού) για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε η ευρωπαϊκή ηγεσία, είπαν κουβέντα για την υποχρέωση δίκαιου διαμοιρασμού των βαρών με νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις χώρες της ΕΕ, όπως το 2016, ούτε για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς την Τουρκία», αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η απροθυμία του κ. Μητσοτάκη να θέσει αυτά τα θέματα επιβεβαιώνει πως αποδέχεται την αποποίηση των ευθυνών της Ευρώπης και τον σχεδιασμό της για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποθήκη ψυχών», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλ. Χαρίτσης.

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά:

«Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Χορτάσαμε από λόγια. Απαιτούμε από την Ευρώπη αλλαγή πολιτικής και συγκεκριμένες πράξεις. Δεν μπορεί να συνεχίζουν να μας λένε κατάμουτρα ότι και μετά από τις ενέργειες του κ. Ερντογάν, θεωρούν ισχυρή κι εφαρμόσιμη την Κοινή Δήλωση. Δεν μπορεί να μας προκαταβάλλουν μισθώματα για να συνεχίζουμε να είμαστε αποθήκη ψυχών.

»Αναρωτιέμαι επιτέλους τι ακριβώς ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Μητσοτάκης. Θεωρεί ότι είναι αρκετά τα όσα ακούστηκαν από αυτούς; Εμείς απαντάμε ΟΧΙ», διεμήνυσε.

Επίσης, το ΚΚΕ σχολίασε ότι «πίσω από τις «αφ’ υψηλού» ξεναγήσεις και τα υποκριτικά λόγια συμπάθειας της ΕΕ, κρύβεται η επιμονή στην πολιτική που από τη μια μετατρέπει νησιά και σύνορα σε αποθήκες ψυχών και από την άλλη ενθαρρύνει τον Ερντογάν να παίζει τα δικά του παιχνίδια».

«Τα δε ευχολόγια του πρωθυπουργού και των άλλων κομμάτων για τις ευθύνες της ΕΕ δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο αυτή την πολιτική, τον Κανονισμό του Δουβλίνου και την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους», σημείωσε, προσθέτοντας πως «παρεμπιπτόντως η ΕΕ θυμάται τα ελληνικά σύνορα μόνο όταν πρόκειται να απωθηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που η ίδια δημιουργεί με τις επεμβάσεις της, όταν όμως πρόκειται για τις παραβιάσεις της Τουρκίας, τότε «σφυρίζει κλέφτικα»».

Από τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ξεχώρισε η τοποθέτηση του Δ. Βίτσα, ο οποίος είπε ότι τα μέτρα του ΚΥΣΕΑ «αποτελούν μέρος μιας κακής και επικίνδυνης πολιτκής»:

«Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες οι οποίοι δεν φταίνε και σε τίποτα. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τη μεν Τουρκία για όσα συμβαίνουν στο Ιντλίπ και τη γενικότερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και από την Ελληνική κυβέρνηση για να ανέβουν οι εθνικιστικοί τόνοι, τόσο από τις ακροδεξιές ομάδες εντός της ΝΔ όσο και εκτός αυτής.

Η εικόνα που παρουσιάζεται θυμίζει εμπόλεμη κατάσταση. Πώς όμως εμφανίζεται η όλη κατάσταση;

Ο μεν Ερντογάν εμφανίζεται απειλητικός και επιθετικός, χρησιμοποιώντας σαν όπλο τους πρόσφυγες και μετανάστες, πράγμα απαράδεκτο όχι μόνο για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου αλλά και το επίπεδο του ανθρωπισμού στην οικουμένη, ενώ την ίδια στιγμή η ΕΕ εμφανίζεται άτολμη και κατευναστική. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι θέλουν να τα έχουν καλά ιδιαίτερα με την πλευρά της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη είναι ανέτοιμη και διχαστική με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο στο εσωτερικό μέτωπο παρά στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στον Έβρο, τα νησιά και την ευρύτερη περιοχή».

«Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει ζητήσει από την ηγεσία της ΕΕ να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν και δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη, καθώς και γιατί δεν έχει διεκδικήσει Σύνοδο Κορυφής. Γιατί το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά ευρωπαϊκό», τόνισε σε συνέντευξη του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης.

Οπως εξήγησε, «απέναντι σε αυτή την κρίση, χρειάζονται δυο πράγματα: Πρώτον, να απαιτήσει η Ελλάδα, με ψυχραιμία και ομοψυχία, από την ηγεσία της ΕΕ όχι μόνο λόγια, αλλά και έργα. Δηλαδή πίεση στον Ερντογάν, με την απειλή κυρώσεων, για την αθέτηση της συμφωνίας του 2016. Δεύτερον, η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών και δεν μπορεί να σηκώνει μόνη όλο αυτό το βάρος. Οφείλει να ζητήσει από την ΕΕ δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Αλλιώς, τα καλά λόγια θα είναι απλώς «τσάι και συμπάθεια».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: