Ο τρόπος χορού είναι σαν δακτυλικό αποτύπωμα!

Κανένας δεν χορεύει σαν εσένα…

Ένας υπολογιστής μπορεί να σας αναγνωρίσει με βάση τις κινήσεις του χορού σας, ανεξάρτητα από τη μουσική, και μάλιστα, με ασυνήθιστη ακρίβεια

Όπως αναφέρεται σε μία πρόσφατη μελέτη, η ανακάλυψη έγινε τυχαία από ερευνητές στο Κέντρο Διεπιστημονικής Μουσικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Γιβάσκιλα (Jyväskylä) της Φινλανδίας.

Οι επιστήμονες δεν ξεκίνησαν με την προοπτική να δημιουργήσουν λογισμικό αναγνώρισης χορού, αλλά προέκυψε στην πορεία.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές ζήτησαν από 73 συμμετέχοντες να χορέψουν σε διάφορα μουσικά είδη, ενώ ένας αλγόριθμος ηλεκτρονικού υπολογιστή προσπαθούσε να προσδιορίσει τη μουσική που άκουγαν.

Αποδείχθηκε ότι ο υπολογιστής δεν ήταν τόσο καλός στο να διακρίνει τα μουσικά στυλ. Έκανε τη σωστή επιλογή μόνο μία στις τρεις φορές.

Όμως, εξέπληξε τους ερευνητές με την ακρίβειά του σε ένα άλλο θέμα: ήξερε ακριβώς ποιος χορεύει στο 94 % εκατό του χρόνου!

«Δεν αναζητούσαμε αυτό το αποτέλεσμα, καθώς ξεκινούσαμε να μελετήσουμε κάτι εντελώς διαφορετικό», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Έμιλι Κάρλσον (Emily Carlson). «Η αρχική μας ιδέα ήταν να δούμε αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη μηχανική μάθηση για να προσδιορίσουμε με ποιο είδος μουσικής χόρευαν οι συμμετέχοντες, με βάση τις κινήσεις τους», αναφέρει.

Στην εισαγωγή τους στην έρευνα οι συγγραφείς θεωρούν ότι ένα από τα πιο καθολικά χαρακτηριστικά της μουσικής είναι η χρήση του «ενός κανονικού ή ισοχρονισμένου ρυθμού που να επιτρέπει τον συγχρονισμό».

«Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι η τάση του να μας κάνει να κινηθούμε η πλειοψηφία των ανθρώπων αποκρίνεται στην ακρόαση της μουσικής με κάποιο είδος κίνησης, από ένα απλό χτύπημα του ποδιού, μέχρι την εμπλοκή σε περίπλοκο χορευτικό θέμα».

Φυσικά, δεν χορεύουμε με τον ίδιο τρόπο σε κάθε τραγούδι. Αυτό θα ήταν, πολύ ενοχλητικό. Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, οι κινήσεις του χορού τροποποιούνται ανάλογα με την ένταση του μπάσου και του τύμπανου.

Η καρδιά, όμως, του χορού είναι οι κινήσεις, οι οποίες μπορούν να είναι αναγνωρίσιμες ειδικά για τον καθένα, όπως οποιαδήποτε άλλα βιομετρικά δεδομένα.

«Φαίνεται ότι οι χορευτικές κινήσεις ενός ατόμου είναι ένα είδος δακτυλικού αποτυπώματος», σημειώνει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Πάσι Σάρι (Pasi Saari).

«Κάθε άτομο έχει μια μοναδική υπογραφή χορευτικών κινήσεων, η οποία παραμένει η ίδια, ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που παίζει».

Ορισμένα είδη μουσικής, ωστόσο, καθιστούσαν λίγο πιο δύσκολο για τον αλγόριθμο του υπολογιστή να επεξεργαστεί την ταυτότητα του χορευτή. Ήταν λιγότερο ακριβής, για παράδειγμα, στη μουσική χέβι μέταλ.

«Υπάρχει μια ισχυρή πολιτισμική σχέση ανάμεσα σε αυτό το είδος με ορισμένους τύπους κινήσεων, όπως το κούνημα του κεφαλιού» εξηγεί η Carlson.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: