Πέφτει η θερμοκρασία σώματος των ανθρώπων!

Όλο και χαμηλότερα δείχνει το θερμόμετρο, λένε ερευνητές…

Η μέση κανονική θερμοκρασία σώματος στους 3,6 βαθμούς Κελσίου όλο και πέφτει πιο χαμηλά με την πάροδο των χρόνων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Το 1851, ένας Γερμανός γιατρός, o Carl Reinhold August Wunderlich πήρε τις θερμοκρασίες περίπου 25.000 ασθενών στην πόλη της Λειψίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι οι 37 βαθμούς Κελσίου.

Παρόλο που υπάρχουν παραλλαγές από άτομο σε άτομο, το πρότυπο του Wunderlich παραμένει σημείο αναφοράς για τους γιατρούς ακόμη και σήμερα.

Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο eLife, δείχνει ότι τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μέσες θερμοκρασίες μειώνονται – μια τάση που μπορεί να παρατηρηθεί σε ιατρικά αρχεία, τα οποία ξεπερνούν τα 150 χρόνια.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο μέσος όρος του Wunderlich μπορεί να έχει πάει λίγο ψηλά. Σε μια μελέτη του 1992 για 148 ασθενείς, για παράδειγμα, οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ μέτρησαν μια μέση θερμοκρασία 36,8 βαθμούς Κελσίου.

Πιο πρόσφατα, μια μελέτη του 2017, με περίπου 35.000 Βρετανούς ασθενείς, διαπίστωσε ότι η μέση θερμοκρασία έφτανε στους 36,6 βαθμούς Κελσίου.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μετρήσεις του Wunderlich ήταν απλά ανακριβείς. Αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, τα ανθρώπινα όργανα ψύχονται.

Η ομάδα εξέτασε τρία σύνολα δεδομένων μεγάλης θερμοκρασίας από τρεις διακριτές περιόδους. Η πρώτη καταρτίστηκε από ιατρικά αρχεία, στρατιωτικά αρχεία και αρχεία συνταξιοδότησης των βετεράνων του Εμφυλίου.

Τα στοιχεία ελήφθησαν μεταξύ 1862 και 1930. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης αναλύσεις σε μια μέτρηση που έγινε από το 1971 έως το 1975, ενώ εξέτασαν τις βάσεις δεδομένων των υγειονομικών αρχείων του Στάνφορντ μεταξύ 2007 και 2017.

Συνολικά, οι ερευνητές μελέτησαν 677.423 μετρήσεις θερμοκρασίας, οι οποίες συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των 157 ετών και καλύπτουν τα 197 έτη γέννησης.

Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που γεννήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα εμφανίζουν θερμοκρασίες κατά 0,59 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τους άνδρες σήμερα, αντιπροσωπεύοντας μείωση κατά 0,03 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία γεννήσεως.

Οι θερμοκρασίες των γυναικών μειώθηκαν κατά 0,32 βαθμούς Κελσίου από τη δεκαετία του 1890, αντιπροσωπεύοντας μείωση 0.029 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία γεννήσεως – ποσοστό παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε στους άνδρες ασθενείς.

Ήταν αυτή η πραγματική τάση ψύξης, ή θα μπορούσαν οι διαφορές απλώς να οφείλονται σε βελτιώσεις στην τεχνολογία του θερμομέτρου;

Για να το διαπιστώσουν, οι επιστήμονες έψαξαν μοτίβα σε κάθε σύνολο δεδομένων, υποθέτοντας ότι παρόμοια θερμόμετρα χρησιμοποιήθηκαν, για να πάρουν θερμοκρασίες σε μια δεδομένη ιστορική περίοδο. Όμως, παρατήρησαν ότι οι μετρήσεις μειώθηκαν με παρόμοιο ρυθμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το σώμα μας μπορεί να κρυώνει. Το ένα είναι η βελτίωση της ρύθμισης της θερμοκρασίας με τον κλιματισμό και το σώμα «δεν προσπαθεί να κρατηθεί ζεστό», λένε.

Ένας πιο σημαντικός παράγοντας μπορεί να είναι η μείωση των καταστάσεων που προκαλούν φλεγμονή, όπως η φυματίωση, η ελονοσία και οι οδοντικές νόσοι, χάρη στις βελτιώσεις στις ιατρικές θεραπείες, στα πρότυπα υγιεινής και στη διαθεσιμότητα τροφίμων.

«Στα μέσα του 19ου αιώνα», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, «το 2-3% του πληθυσμού των ΗΠΑ ζούσε με ενεργή φυματίωση». Και η επικράτηση τέτοιων ασθενειών μπορεί να είχε επιπτώσεις σε επίπεδο πληθυσμού, στον μέσο όρο της θερμοκρασίας σώματος.

Πάντως, όλοι οι εμπειρογνώμονες δεν είναι πεπεισμένοι από τα συμπεράσματα της μελέτης, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πειστική βιολογική μελέτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η φυσιολογία του ανθρώπου θα διαφοροποιηθεί στο μέλλον ανταποκρινόμενη σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: